Κοραή 79, Βόλος

Συλλογές

Η έκθεση παραδοσιακής φορεσιάς της Μαγνησίας από την πλούσια ενδυματολογική συλλογή του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου φιλοδοξεί να προσφέρει στους επισκέπτες ένα ταξίδι στο χωρο-χρόνο, σε μια προσπάθεια ανάγνωσης και ερμηνείας του λαϊκού πολιτισμού της περιοχής μας.
Απλά ή σύνθετα ενδύματα σπάνιας ομορφιάς, και ανεκτίμητης αξίας, έκφρασης, αποκαλύπτουν στοιχεία για την ταυτότητα του τόπου και των κατοίκων διαφόρων περιοχών της Μαγνησίας. Πάνω σε ένα φόρεμα- ορατό σημείο κωδίκων και επικοινωνίας- μπορεί να διαβάσει κανείς την ιστορία και τις τοπικές συνήθειες, τη δομή και τις αξίες μιας κοινωνίας καθώς και τη θέση και την προσωπικότητα ενός ατόμου.
Στόχος αυτής της έκθεσης είναι η προσπάθεια ενίσχυσης της πολιτιστικής συνείδησης και της ευαισθητοποίησης των επισκεπτών για την προάσπιση και διατήρηση των θησαυρών της ελληνικής φορεσιάς, ώστε η παραδοσιακή αυτή τέχνη να αξιοποιηθεί κατάλληλα, είτε ως πηγή έμπνευσης, είτε ως δυναμική αφετηρία για αναδημιουργία και μεταφορά των στοιχείων της στο παρόν και το μέλλον.

Share
Share