To Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου συμμετείχε στο 17ο τακτικό Συνέδριο των Λυκείων Ελληνίδων εσωτερικού και εξωτερικού, που πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου, στο διάστημα 15-18 Οκτωβρίου. Τα μέλη του συμβουλίου που εκπροσώπησαν το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου ήταν: Mαρία Σπανού, Αθανασία Τσιλιβίδου, Άσπα Καπουρνιώτη, Λιλή Τσιάντου, Κατερίνα Δουλκέρογλου, Κίρκη Παπαδήμα, Τέση Άνθη μαζί με τα μέλη του Σωματείου, Άννα Πετσιάβα και Μίκα Παπαϊωάννου.
Για τρεις ημέρες πάνω από 350 μέλη των Λυκείων των Ελληνίδων απ' όλη την Ελλάδα αλλά και από τα Λύκεια των Ελληνίδων της διασποράς τίμησαν με την παρουσία τους την "Αρχόντισσα των Κυκλάδων" και το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, το οποίο γιόρτασε τα 100 χρόνια ζωής και προσφοράς του, όντας το πρώτο παράρτημα που δημιουργήθηκε εκτός Αθηνών, στα πλαίσια και τα ιδανικά που ενέπνευσε η ιδρύτριά του Καλλιρόη Παρρέν.
Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου περιελάμβανε την ζεστή υποδοχή των συνέδρων στο λιμάνι της Ερμούπολης από τα μέλη του τοπικού Λυκείου Ελληνίδων και την επίσημη τελετή έναρξης που έγινε στο επιβλητικό θέατρο «Απόλλων», το πολιτιστικό έμβλημα της Σύρου. Εκτός από την εναρκτήρια ομιλία της προέδρου του ΛΕ Σύρου, Χριστίνας Λιγοψυχάκη-Δενδρινού και την απόδοση της ύψιστης τιμής της τοπικής Μητρόπολης προς το θεσμό του Λυκείου των Ελληνίδων από τον Μητροπολίτη Κυκλάδων κ.κ. Δωρόθεο Β΄, ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν το θεατρικό δρώμενο που ακολούθησε, με τον συριανό ηθοποιό Γιάννη Δεσύπρη, που υποδύθηκε τον Γεώργιο Σουρή και «ταξίδεψε» τους παρευρισκόμενους σε ένδοξες εποχές του νησιού, με σημεία αναφοράς σπουδαίες προσωπικότητες που μεγαλούργησαν στη Σύρο, όπως τον Δημήτριο Βικέλα, τον Εμμανουήλ Ροΐδη αλλά και τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος φοίτησε στο ιστορικό 1ο Γυμνάσιο της Σύρου και όλης της Ελλάδας. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με νησιώτικα τραγούδια και χορούς, από τα παιδιά του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, που ενθουσίασαν το κοινό.
Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου περιελάμβανε τον κύριο κορμό των ομιλιών, που ήταν χωρισμένες σε δύο θεματικές ενότητες: α) το Λύκειο Ελληνίδων ως ένας θεσμός 100 και πλέον ετών με την ιστορική διαδρομή της δράσης του ΛΕ Σύρου, και γενικότερα στη σχέση του Λυκείου Ελληνίδων με τον λαϊκό πολιτισμό, τον χορό, την παράδοση και τη νεωτερικότητα και β) το Λύκειο Ελληνίδων και ο κοινωνικός του ρόλος με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Μεταξύ των 13 συνολικά ομιλητών, τέσσερα Λύκεια της περιφέρειας είχαν επιλεγεί να παρουσιάσουν εισήγηση (Λύκεια των Ελληνίδων Βόλου, Αργοστολίου, Ηρακλείου και Νάουσας). Η πρόεδρος του ΛΕ Βόλου Μαρία Σπανού παρουσίασε το θέμα «Η εκπαίδευση ως μέσον προσέγγισης με τον υλικό λυκειακό πολιτισμό».
Η τρίτη μέρα περιελάμβανε πρωινές ξεναγήσεις των συνέδρων από εθελοντές ξεναγούς στα μοναδικά αξιοθέατα της νεοκλασικής Ερμούπολης (Δημαρχιακό Μέγαρο, συνοικία Βαπόρια, Άγιος Νικόλαος, Κοίμηση της Θεοτόκου) και του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου και εκδήλωση με τους μικρούς χορευτές του ΛΕ Σύρου στην πλατεία Μιαούλη, ενώ, το βράδυ, οι εργασίες του 17ου Συνεδρίου του Λ.τ.Ε. έκλεισαν με ένα εντυπωσιακό φινάλε αντάξιο της αρχοντιάς και του πολιτιστικού επιπέδου της πόλης του Ερμή στο ασφυχτικά γεμάτο από συνέδρους θέατρο Απόλλων, καθώς μεικτή χορωδία του Μουσικού Ομίλου Ερμούπολης και της Ορχήστρας των Κυκλάδων ερμήνευσε έργα εκ των σημαντικότερων Eλλήνων συνθετών. Την ιδιαίτερη χαρά και τιμή που συμμετείχε στον εορτασμό των 100 χρόνων λειτουργίας του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου εξέφρασε και η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών, Ελένη Τσαλδάρη, η οποία έκλεισε τις εργασίες του πετυχημένου συνεδρίου, ανακοινώνοντας την ομόφωνη απόφαση των προέδρων των ΛΕ για τον επόμενο προορισμό του 18ου Συνεδρίου, που θα γίνει σε δύο χρόνια στην Ξάνθη. Με τη λήξη του 17ου Συνεδρίου να βρίσκει όλους τους συνέδρους κατενθουσιασμένους από την φιλοξενία και το επίπεδο οργάνωσης που επιφύλαξε το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, όλοι ευχήθηκαν τα πρότυπα που έθεσε η Σύρος να βρουν άξιους συνεχιστές και ένα καλό αντάμωμα, το 2017, στην Ξάνθη την «κυρά της Θράκης».