Κοραή 79, Βόλος

Ήταν μια ωραία εκδήλωση το αφιέρωμα στον Φ. Κουτσίνα

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου παρουσίασε το περασμένο Σάββατο (28.3.) στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον»,  ενώπιον πολυπληθούς φιλότεχνου κοινού,  το λεύκωμα του Φίλιππου Κουτσίνα    με τίτλο «Έργα και Ωραίες Ημέρες του Φίλιππου Κουτσίνα», αφιερωμένο στον αείμνηστο βολιώτη, τη ζωγραφική του συλλογή και το έργο  του. Παρόντες στην εκδήλωση οι Αφροδίτη, Νίκος και Κατερίνα, τα παιδιά του Φίλιππου και της Τιτίνας Κουτσίνα.  Για τη ζωή και το έργο του τιμώμενου μίλησαν   οι: Ελισάβετ Πλέσσα, Ιστορικός Τέχνης, συγγραφέας και επιμελήτρια του λευκώματος, Μαίρη Μιχαηλίδου, Ιστορικός Τέχνης, επίτιμη γενική διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού, Άρης Βολιώτης, φιλότεχνος και Κώστας Ακρίβος, φιλόλογος- συγγραφέας. 

Η Ε. Πλέσσα έδωσε αρχικά το πλαίσιο του  αρχειακού υλικού με το οποίο ήρθε σε επαφή προκειμένου να γνωρίσει, όπως είπε, τον μαγικό κόσμο του Φίλιππου Κουτσίνα, οπού η ζωή και η τέχνη συμπορεύονταν γι’ αυτόν με ένα τρόπο άρρηκτο και συγχρόνως φυσικό, χωρίς όμως εστετίστικη  διάθεση.   Η Μ. Μιχαηλίδου στην ομιλία της  αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη προσωπικότητα του Φίλιππου Κουτσίνα, στο πάθος του για την τέχνη και στην πρωταγωνιστική του δράση στην «εθνική» παρέα των κορυφαίων ανθρώπων της τέχνης και του πνεύματος που σημάδεψαν την γενιά του '30 αλλά και τις επόμενες γενιές που συνέβαλαν με το έργο τους την πορεία της νεοελληνικής τέχνης. Στο βιβλίο με τίτλο «Έργα και Ωραίες Ημέρες του Φίλιππου Κουτσίνα»,  αποκαλύπτεται στον αναγνώστη  η άγνωστη στο ευρύ κοινό συλλογή του Φίλιππου Κουτσίνα με έργα τέχνης και οι  φιλίες του με κορυφαίους ανθρώπους του πνεύματος, όπως οι Aνδρέας Εμπειρίκος, Παναγιώτης Τέτσης, Νίκος Εγγονόπουλος, Νέλλυ Ανδρικοπούλου, Γιάννης Γαΐτης, Θάνος Βελλούδιος, Διαμαντής Διαμαντόπουλος, Γιάννης Τσαρούχης, Ναταλία Μελά,  Νίκος Κούνδουρος, Μίνως Αργυράκης, Σπύρος Βασιλείου,  Μάνος Χατζιδάκις αλλά και   οι Αλέκος Φασιανός, Μιχάλης Μακρουλάκης, Μιχάλης και Αγνή Κατζουράκη, Δημήτρης Ρικάκης, Γιάννης Μιγάδης καθώς επίσης και ο Φιλόλαος και ο Τάκις και οι Άγγελος Δεληβοριάς, Δημήτρης Φατούρος,  Μαρία Καραβία και άλλοι πολλοί. Η κα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε ακόμη στην αγάπη του Φ.Κ. με το λαϊκό πολιτισμό και σε ότι το γνήσιο,  στη στενή του σχέση με τη Μακρινίτσα και το Βόλο και γενικά στο πηγαίο του κέφι , το μεράκι του ίδιου,  της συντρόφου του Τιτίνας και των συνοδοιπόρων του σε συνδυασμό με το όραμά του μιας ζωής ανοικτής μη συμβατής, εμπνευσμένης στην κάθε λεπτομέρεια της καθημερινότητάς της και εν τέλει ποιητικής.

Στη συνέχεια,  ο Άρης Βολιώτης αναπαρέστησε με ένα τρόπο μοναδικό την ατμόσφαιρα του υφασματεμπορικού οίκου Κουτσίνα, του παλιότερου στη Θεσσαλία (1870), σημείο αναφοράς του παλιού Βόλου, τότε που η πόλη μας ζούσε τη μεγάλη της εμπορική, οικονομική και πολιτιστική ακμή. Μια μεγάλη διαδρομή,  από τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, έως τον Μεσοπόλεμο που κορυφώθηκε η ανάπτυξή του σε όλα τα επίπεδα, αλλά και στις περιόδους πριν και μετά τον Πόλεμο του 1940 μέχρι και τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του Οίκου,  με πρωταγωνιστές τον Νικόλαο και την Αφροδίτη Κουτσίνα και μετά το 1957, τον γιο τους και συνεχιστή του οίκου, Φίλιππο.  Παράλληλα,  σταχυολόγησε όμορφες βολιώτικες ιστορίες και πρόσωπα,  στενά δεμένα με την εμπορική και κοινωνική ζωή της πόλης, αλλά και της οικογένειας Κουτσίνα, έναν κόσμο που πέρασε ανεπιστρεπτί και που σήμερα συγκινεί και διδάσκει.  Μικρή παρέμβαση με ενθυμήσεις του Οίκου και προσωπικές αναφορές έκανε και η Μαίρη Παπαδημητρίου, φίλη της οικογένειας.

Ο Κώστας Ακρίβος, αναφερόμενος στην ουσία του λευκώματος διάβασε με τρόπο αισθαντικό ένα απόσπασμα από το βιβλίο, που επέλεξε ειδικά για την περίπτωση της παρουσίασης,   γραμμένο από τους  Αγνή και  Μιχάλη Κατζουράκη, ένα ζευγάρι με  μια αδιάκοπη, συνεπή παρουσία στην ελληνική τέχνης από τη δεκαετία του ’50, μέχρι σήμερα) και στενοί  φίλους της οικογένειας, που μαζί τους μοιράζονταν τον χρόνο στην Αθήνα και στη Μακρινίτσα. Το κείμενο περιέκλειε το στίγμα του Φίλιππου και της Τιτίνας και συνέδεε τα κεφάλαια  μιας ζωής απρόβλεπτης και αυθόρμητης,  βαθιά αντισυμβατικής έως εκκεντρικής,   δημιουργικής και γνήσια καλλιτεχνικής. 

 

Η παρουσίαση υποστηρίχθηκε από πλούσιο οπτικό υλικό-το περιεχόμενο του λευκώματος. Το συντονισμό  έκανε  η Μαρία Σπανού, πρόεδρος του ΛΕΒ,  η οποία έκλεισε   την εκδήλωση λέγοντας «ότι το βιβλίο αυτό είναι τελικά μια κιβωτός μνήμης  που αναβιώνει τελικά κάτι που χάθηκε. Την εποχή που οι άνθρωποι υπήρχαν και ανέπνεαν κινημένοι  από το πάθος και όραμα για μια ζωή ανοικτή και κάθε μορφή δημιουργίας, όπως η περίπτωση του Φίλιππου Κουτσίνα. Η όλη παρουσίαση έκλεισε με τους ήχους ενός ζουρνά και ενός νταουλιού που πλημμύρισαν την αίθουσα  (έπαιξαν οι μουσικοί Νίκος και Λαυρέντης Νίτης) σκορπώντας ρίγη συγκίνησης και χαράς στο κοινό, με μια μουσική αυθεντική πηλιορείτικη,  που έντυσε το φινάλε της πρωτότυπης αυτής εκδήλωσης μαζί με ένα κέρασμα λιτό και συγχρόνως τοπικό,  που έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες  για κουβέντα αναμνήσεων και ενθυμήσεων από τον παλιό Βόλο. Χοές  στον  Φίλιππο Κουτσίνα, που, όπως γράφηκε,  ήταν ένας πυροτεχνουργός του σουρεαλισμού.

Το πολύ ενδιαφέρον όσο και εντυπωσιακό αυτό λεύκωμα «Έργα και Ωραίες Ημέρες του Φίλιππου Κουτσίνα» διατίθεται σε πολύ περιορισμένα  αντίτυπα στο βιβλιοπωλείο «Η Πένα».

 

 

FacebookTwitterGoogle+Share