Κοραή 79, Βόλος

Εκπαιδευτικά προγράμματα με επίκαιρο χαρακτήρα που εφαρμόζονται εποχιακά

1.  Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Έτσι πολεμήσαμε» είναι ένα  νέο σχετικά εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που άρχισε να εφαρμόζεται το 2015, ενόψει της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Στο πρόγραμμα σκίτσα και ζωγραφικοί πίνακες του στρατιώτη – ζωγράφου Αλέξανδρου  Αλεξανδράκη ζωντανεύουν και μας προσφέρουν ένα μάθημα ιστορίας και ιστορίας της τέχνης, μια διαφορετική σκοπιά για να δούμε τον πόλεμο του 1940.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές του Νηπιαγωγείου – Δημοτικού  – Γυμνασίου – Λυκείου, προσαρμοσμένο στο γνωστικό και εξελικτικό τους επίπεδο και σκοπό έχει να τους προσεγγίσει με το συγκεκριμένο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας.  διαμέσου της τέχνης της ζωγραφικής. Επιμέρους στόχοι του είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τον ζωγράφο Αλ. Αλεξανδράκη, τον "Όμηρο" του έπους του '40, όπως αποκαλείται, αφού με τα έργα του, εξιστόρησε τον πόλεμο στο αλβανικό μέτωπο. Επίσης τα παιδιά να κατανοήσουν τις ιστορικές συνθήκες της εποχής, τον πόλεμο, τη ζωή και το θάνατο, που αυτές επέφεραν. Να γνωρίσουν τη συνεισφορά του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου στον πόλεμο του 1940 και τον κοινωνικό ρόλο που διαδραμάτισε στην περίοδο την Κατοχής. Να ευαισθητοποιηθούν, να συνεργαστούν και να εκφραστούν καλλιτεχνικά αποκτώντας μία ακόμα εκπαιδευτική εμπειρία μέσα στο μουσειακό χώρο του ΛΕΒ. Το πρόγραμμα διεξάγεται σε όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου.

2.«Άνοιξε το Τριώδιο, ήρθε κι η Αποκριά»  το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Λ.Ε.Β.

Ένα καινούργιο μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα έρχεται να προστεθεί στα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιεί το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου για την εκπαιδευτική κοινότητα. Το επίκαιρο αυτό  πρόγραμμα,  με τίτλο «Άνοιξε το Τριώδιο, ήρθε κι η Αποκριά!», θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες, που αντιστοιχούν στην περίοδο του Τριωδίου  που ανοίγει, περίοδο ταυτισμένη  με τις τρεις ωδές, τους τρεις ύμνους,  που ψάλλονται στην  Εκκλησία.  Την πρώτη Κυριακή με το Ευαγγέλιο  του  Τελώνου και Φαρισαίου, τη δεύτερη με του Ασώτου Υιού και την τρίτη  Κυριακή  της  Απόκρεω. Η  τέταρτη είναι  η Τυρινή ή της  Τυροφάγου.ian1013

 Το πρόγραμμα απευθύνεται στους μαθητές του Νηπιαγωγείου και όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου  και έχει σχεδιαστεί με αφορμή την περίοδο της χαρούμενης ελληνικής Αποκριάς,  όπου συνδυάζεται  το γλέντι ο χορός και το ξεφάντωμα, με την αυστηρή νηστεία και τη λατρεία της Μ. Τεσσαρακοστής, η οποία επακολουθεί.

Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να βοηθήσει  τους μαθητές να διδαχτούν την ιστορία  της  Αποκριάς και μέσω των εκπαιδευτικών δράσεων να μεταφέρουν το μήνυμα της χαράς,  της ζωής, της ελπίδας και της αισιοδοξίας.  Στοχεύει  επίσης, να γνωρίσουν μέσω της ελληνικής παράδοσης,  διάφορα ελληνικά αποκριάτικα έθιμα. Να μάθουν πώς  εξελίσσεται χρονικά και βιωματικά η αποκριά  από την έναρξή της έως τη λήξη της, που ουσιαστικά προετοιμάζει τη μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης, το Πάσχα. Να παίξουν, να χορέψουν,   να τραγουδήσουν, να διασκεδάσουν και να αισθανθούν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα αυτής της περιόδου. Να περάσουν όμορφα και να αποκτήσουν μια ακόμα βιωματική εμπειρία, αντλούμενη από την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Το πρόγραμμα ξεκινά τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου και λήγει την Παρασκευή  8 Μαρτίου 2019. Κάθε δράση είναι απολύτως προσαρμοσμένη  στο εξελικτικό και ηλικιακό επίπεδο των μαθητών. Το πρόγραμμα διαρκεί  μιάμιση ώρα για κάθε τάξη. 213757-img_0781

To νέο αυτό πρόγραμμα  εκπονείται στην κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα χορού  του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου  (Αχιλλοπούλου με Κύπρου) και στις ώρες: 09.00 -10.30  και 11.00-12.30.  Υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος του Λ.Ε.Β. : Αποστολία Αρμπελιά, μουσειοπαιδαγωγός. Το κόστος συμμετοχής για κάθε παιδί για τη συμμετοχή του προγράμματος ανέρχεται στη συμβολική τιμή των  2  €. Πληροφορίες στη γραμματεία του ΛΕΒ καθημερινά,   τηλ.24210-33938.   

Share
Share