Το κτήριο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου υπήρξε η κατοικία της οικογένειας του Κων/νου και της Αμαλίας Ρήγα, οι οποίοι μετά το θάνατό τους, το 1932, κληροδότησαν τον όροφο στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, ενώ το ισόγειο περιήλθε ως κληρονομιά στην οικογένεια Παλούκα.
Ο Κων/νος Ρήγας, πλούσιος Αιγυπτιώτης μεγαλέμπορος, επιστρέφοντας στο Βόλο λίγο μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους το 1881, παντρεύτηκε την Αμαλία Ζαρζάμπα από τη Ζαγορά και συνεταιρίστηκε με τους αδελφούς της, οι οποίοι διατηρούσαν ατμόμυλο που στη συνέχεια ονομάστηκε ατμόμυλος Ζαρζάμπα και Ρήγα.
Η οικονομική επιφάνεια της οικογένειας Ρήγα αντανακλάται στη λαμπρή οικοδομή της οδού Κοραή, η οποία κτίστηκε περί τα 1894 και αποτελεί σήμερα ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα αστικής κατοικίας του τέλους του 19ου αιώνα, περίοδο κατά την οποία ανθούσε στην πόλη μας ο νεοκλασικισμός.
Το κτήριο την εποχή της κατασκευής του περιβαλλόταν από ένα μεγάλο οικόπεδο, που καταλάμβανε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο και ήταν διαμορφωμένο με πλακόστρωτα και παρτέρια φυτεμένα με οπωροφόρα δένδρα και καλλωπιστικά φυτά και διακοσμημένο με πέργκολες, κρήνες και σιντριβάνια. Είναι διώροφο, λιθόκτιστο και κεραμοσκεπές και διακρίνεται για την αυστηρή συμμετρική οργάνωση τόσο των όψεων, όσο και των κατόψεών του, στον κατακόρυφο και οριζόντιο άξονα της κύριας εισόδου αντίστοιχα.
Ήταν πλούσια διακοσμημένο με πλαστικό διάκοσμο από τραβηχτά επιχρίσματα στις όψεις του που μιμούνταν παραστάδες, επιστύλια, ζωφόρους και γείσα, στοιχεία που καταστράφηκαν από τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1955. Το εσωτερικό του ήταν διακοσμημένο με γραπτό διάκοσμο, ο οποίος ευτυχώς διατηρήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του κάτω από τα αλλεπάλληλα στρώματα των υδροχρωμάτων.
Η ζωγραφική διακόσμηση καλύπτει σχεδόν όλες τις εσωτερικές επιφάνειες με όμορφα σχέδια στους τοίχους του προθαλάμου, σε απομίμηση παραστάδων, ζωφόρων και άλλων διακοσμητικών μοτίβων, στους τόνους του χοντροκόκκινου. Η οροφή του χώρου αυτού φέρει στο κέντρο πλούσιο φυτικό μοτίβο, με έντονη πλαισίωση από πολλές διακοσμητικές ζώνες σε πολλούς χρωματικούς τόνους.
Η σάλα υποδοχής έχει και αυτή ανάλογης μορφολογίας διακόσμηση στους τοίχους, με επαναλαμβανόμενα σταμπωτά μοτίβα σε απομίμηση ταπισερί. Η οροφή της είναι διακοσμημένη με φυτικά μοτίβα, τοπία , γιρλάντες, χερουβείμ και άλλα, όλα σε ένα πλούσιο και αρμονικό χρωματικό σύνολο, επηρεασμένο από τη νεοκλασική κοσμηματογραφία και από άλλα ζωγραφικά ρεύματα της εποχής.
Η οικία Ρήγα είναι το μοναδικό δείγμα αστικής κατοικίας του τέλους του 19ου αιώνα που διασώθηκε στην πόλη του Βόλου από τους καταστρεπτικούς σεισμούς του παρελθόντος και από τη λαίλαπα της αντιπαροχής των περασμένων δεκαετιών.
Το 1987 το κτήριο αυτό χαρακτηρίστηκε με την Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/863/14381/29-4-1987 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 284/Β΄/9-6-1987 ως έργο τέχνης που χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας και στη συνέχεια αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή με την επίβλεψη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού και δαπάνη του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να στεγαστεί σ’ αυτό η πλούσια ενδυματολογική συλλογή του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου.