Κοραή 79, Βόλος

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛEB

Τα τελευταία χρόνια εκπονούνται με τη συνεργασία φορέων της εκπαίδευσης του νομού μας εκπαιδευτικά προγράμματα για συναφή θέματα, τα οποία υλοποιούνται στους χώρους του Μουσείου, με σημαντική συμμετοχή παιδιών από τα σχολεία του Βόλου και της περιοχής μας: Συγκεκριμένα τo 2009 πραγματοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά του Νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, με τίτλο «Ά ρε γλέντια, Ο Καραγκιόζης και η παρέα του». Το πρόγραμμα αυτό εκπόνησε η Μ. Σπανού και υλοποιήθηκε με τη βοήθεια της Ά. Κουτσελίνη και της μουσειοπαιδαγωγού Α. Αρμπελιά, ενώ στην εφαρμογή του συνεισέφεραν και οι κυρίες Α. Καπουρνιώτη, Κ. Δουλκέρογλου και Β. Τράκη. Περιελάμβανε την ιστορία του Καραγκιόζη, εργαστήρι κατασκευών και ζωντάνεμα των φιγούρων στο αυθεντικό μπερντέ του Τούρκου καραγκιοζοπαίχτη Σινασί Τσελίκολ, ο οποίος ήρθε από την Προύσα στο Βόλο. Στο πλαίσιο του προγράμματος (9-13.2.2009), πραγματοποιήθηκε η μεγάλη παράσταση «Οι μουσικές του Μπερντέ» στο Δ. Θέατρο (11.2.2009) με συνδιοργάνωση του Λ.Ε.Β. και του Καλλιτεχνικού Οργανισμού του Δήμου Βόλου και με τη συμμετοχή των καραγκιοζοπαιχτών Θ. Σπυρόπουλου, Δ.Βουγιούκα και Σ. Τσελίκολ, που συνόδευε τμήμα της Εστουδιαντίνας με τη φωνή του Αγ. Ιακωβίδη71.

Από το Φεβρουάριο του 2010, άρχισε να υλοποιείται στους χώρους του Λυκείου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Οι παραδοσιακές φορεσιές της Μαγνησίας», που απευθύνεται σε μαθητές Γ΄, Δ΄, Ε΄και ΣΤ΄ τάξεων Δημοτικού Σχολείου και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ως στόχο να γνωρίσουν οι μαθητές τις τοπικές φορεσιές της Μαγνησίας, να ενισχύσουν την πολιτιστική τους συνείδηση και να ευαισθητοποιηθούν στην προάσπιση και διατήρηση των θησαυρών της Ελληνικής Φορεσιάς. Το πρόγραμμα εντός του κτηρίου έχει διάρκεια 90΄ λεπτά για κάθε τάξη με 15 έως 20 παιδιά, αλλά οι δραστηριότητές του επεκτείνονται εντός και εκτός σχολείου, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία μονιμότερης σχέσης με το λαϊκό πολιτισμό και τα οφέλη του. Η ανταπόκριση των μαθητών κατά το εκπαιδευτικό έτος 2009-2011 ήταν σημαντική και πρόθεση του Λ.Ε.Β. είναι η συνέχιση του προγράμματος και εντός της νέας εκπαιδευτικής περιόδου (2012-2013). Και το ανωτέρω εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκπόνησε με πρωτοβουλία της η Μ. Σπανού, η οποία είχε και την εποπτεία της εφαρμογής του. Υλοποιήθηκε στους χώρους του Λ.Ε.Β. από την Αποστολία Αρμπελιά με την ποικιλότροπη συμπαράσταση μελών του Δ.Σ.

Επίσης το Λ.Ε.Β, ανταποκρινόμενο σε κάθε πρόταση άλλου εκπαιδευτικού φορέα της πόλης, πρόθυμα ανοίγει τις πύλες του Μουσείου για να παρουσιάσει τις συλλογές του και να φιλοξενήσει αντίστοιχες εκδηλώσεις. Το 2009 (4.12.-18.12.2009) φιλοξένησε την έκθεση κοσμήματος με τίτλο «Δώσε ασήμι να γυρίσει…..φαντασία ν’ αρχινίσει», που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου και του Δημοτικού ΙΕΚ Βόλου. Στην έκθεση συμμετείχαν με έργα τους οι απόφοιτοι, οι σπουδαστές και οι καθηγητές του τμήματος κοσμήματος του ΔΙΕΚ.

Εξάλλου το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου συμμετέχοντας στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων (18.5.2010) απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση επισκέψεων στο ανακαινισμένο αστικό σπίτι του Λυκείου, σε μια περιήγηση στην νεότερη ιστορία της πόλης μας με οδηγό τα εκθέματά του και στη μόνιμη έκθεση παραδοσιακής φορεσιάς από την περιοχή της Μαγνησίας. Την ίδια ημέρα, επίσης, εκπονήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι παραδοσιακές φορεσιές της Μαγνησίας».

Επίσης σημαντική εξέλιξη των τελευταίων ετών ήταν η εκκίνηση της συνεργασίας του Λ.Ε.Β. για εκπαιδευτικά θέματα με το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η συνεργασία αυτή απαντά στο αίτημα της σύνδεσης της μακρόχρονης εμπειρίας στην κοινωνική δράση και στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς που αποκτήθηκε από το ΛΕΒ με την επιστημονική γνώση.

Στο πλαίσιο αυτό, το 2008 πραγματοποιήθηκε καταγραφή του ιστορικού αρχείου του ΛΕΒ από μεταπτυχιακούς φοιτητές της Ιστορίας του ιδίου Τμήματος (ΙΑΚΑ), υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Ιστορίας και προέδρου του Τμήματος ΙΑΚΑ, Χριστίνας Αγριαντώνη. Έτσι από το Μάιο του 2010, πραγματοποιούνται επισκέψεις φοιτητών του ΙΑΚΑ στους εκθεσιακούς χώρους του Λυκείου και με πραγματοποίηση επιτόπιων μαθημάτων με πρωτοβουλία του καθηγητή Λαογραφίας, Βαγγέλη Αυδίκου.

Share
Share