Κοραή 79, Βόλος

Έκθεση με παραδοσιακές καλοκαιρινές δημιουργίες δια χειρός του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου με την ευκαιρία της λήξης της εκπαιδευτικής περιόδου

Μια ακόμη εκπαιδευτική περίοδος σχεδόν ολοκληρώνεται στα εργαστήρια των παραδοσιακών τεχνών του Λ.Ε.Β. Και η φετινή, ήταν  μια ξεχωριστή χρονιά, γεμάτη νέες εμπειρίες όσον αφορά στην παρεχόμενη εκπαίδευση. Σημειώνεται επίσης,  ότι φέτος -για  πέμπτη χρονιά- λειτούργησε στο χώρο των εργαστηρίων μουσειοπαιδαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές και των δυο σχολικών βαθμίδων, αφιερωμένο στην Υφαντική, το οποίο θα συνεχιστεί και του χρόνου. Επίσης, σημειώθηκαν αρκετές επισκέψεις φορέων, όπως για παράδειγμα ομάδας μαθητών Λυκείων από τη Γερμανία, την Τουρκία και του 4ου ΓΕΛ Βόλου στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS, με στόχο την ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής ιδέας στην κατεύθυνση της αειφορίας και προστασίας του περιβάλλοντος, ύφαναν χρησιμοποιώντας κουρελάκια από παλιά ενδύματα και ασκούμενοι πώς να μεγαλώνουν τον κύκλο ζωής των προϊόντων επαναχρησιμοποιώντας τα.

 Με την ευκαιρία της λήξης, οργανώνεται μια ενδιαφέρουσα έκθεση, με δημιουργίες γεμάτες χρώματα, σχέδια και φαντασία,  άλλες με παραδοσιακά μοτίβα και άλλα με μοντέρνα, που αποτυπώνουν την τέχνη των παραδοσιακών τεχνών που εξυφαίνονται  στα αντίστοιχα εργαστήρια που αναβίωσε  και επαναλειτουργεί το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου από το 2008.

Υφαντά και κεντήματα με παραδοσιακές βελονιές σε ποικίλες εφαρμογές, κεντημένες θήκες για βεντάλιες και γυαλιά, σελιδοδείκτες, τσάντες με υφαντά μοτίβα κεντητά πορτοφόλια, μικρά κοσμήματα, χειροποίητες διακοσμήσεις, μπλοκ σημειώσεων με υφαντά εξώφυλλα και άλλα αξεσουάρ οι  επισκέπτες θα έχουν τη χαρά να θαυμάσουν όμορφα διακοσμητικά αντικείμενα και ευφάνταστα χρηστικά είδη για το σπίτι και το εξοχικό, που αποτυπώνουν την καλαισθησία, την πρωτοτυπία  και την ευρηματικότητα των ατόμων που ασχολούνται με τις παραδοσιακές αυτές τέχνες. Παράλληλα  δίνεται μια  καλή ευκαιρία  για  ευφάνταστα, χρηστικά  και οικονομικά δωράκια με γεύση καλοκαιριού, αγάπης και προσφοράς, από τις μικρές και μεγαλύτερες κυρίες που ασκούνται στο χώρο αυτό, καλλιεργώντας τις δεξιότητές τους στις παραδοσιακές αυτές τέχνες.  Τις τέχνες που συνολικά υπηρετούν τα εργαστήρια του Λυκείου των Ελληνίδων (υφαντικής, κεντήματος, πλεκτικής και κοπτικής-ραπτικής).

Η έναρξη της έκθεσης θα γίνει την  Παρασκευή  7 Ιουνίου 2024 και ώρα  8  μ.μ. στο Λύκειον Ελληνίδων Βόλου (οδός Κοραή 79).

Στη συνέχεια, η έκθεση από τις 10 Ιουνίου και μετά,  θα μεταφερθεί στα Εργαστήρια Παραδοσιακών Τεχνών  «αίθουσα Μαρίας Γκέκου» (Δον Δαλεζίου – Ρ.Φεραίου). Διάρκεια λειτουργίας έως την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024.

Ώρες  λειτουργίας:  Πρωί  10-13.00 και τα απογεύματα  της Τρίτης και της Πέμπτης από τις 6 έως τις 9 μ.μ.

Share
Share