Κοραή 79, Βόλος

Μεγάλο αποκριάτικο γλέντι του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου με τη μοναδική ορχήστρα του Νίκου Φιλιππίδη “Τις μεγάλες Απουκριές”

Με τους γνωστούς, αξιόλογους και καταξιωμένους εκπροσώπους της Ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης αλλά και της Ελλάδας γενικότερα υποδέχεται το Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου τις «μεγάλες Απουκριές», στο μεγάλο γλέντι που διοργανώνει  για τα μέλη των χορευτικών του ομάδων και των οικογενειών τους αλλά και τους φίλους του γενικότερα,  την Κυριακή  10  Μαρτίου 2024  και ώρα 13.00 στο κέντρο  Σουΐπας Παλλάς  (Αλυκές).

Καλεσμένοι είναι ο Νίκος και ο Κώστας Φιλιππίδης, οι οποίοι με ιδιαίτερο σεβασμό θα μας χαρίσουν την μουσική τους δεξιοτεχνία ταξιδεύοντάς μας σε  πολλούς τόπους  με το  ιδιαίτερο τοπικό χρώμα, όπως το εμπνεύστηκε και το εξέφρασε ο λαός μας.

Οι αδερφοί Φιλιππίδη στο κλαρίνο και το λαούτο, η Λευκοθέα Φιλιππίδη (κόρη του Νίκου) στο τραγούδι, ο Χρήστος Δασκαλόπουλος στο βιολί,  ο Κώστας Μερετάκης στα κρουστά και φιλική συμμετοχή ο νέος  μουσικός από το Αιγίνιο Χρήστος Κακατάτσιος στο ακορντεόν.

Ο Νίκος Φιλιππίδης, γόνος μεγάλης οικογένειας μουσικών από την Κόνιτσα της Ηπείρου, είναι το πρώτο παιδί του γνωστού κλαρινίστα Φίλιππα και αρχίζει να παίζει φλογέρα από ηλικία έξι ετών.  Κοντά στον πατέρα του ήδη  από οκτώ ετών, έπαιζε σαντούρι, βιολί, ντέφι, λαγούτο, ακορντεόν και κλαρίνο, ενώ στα δεκάξι του κατέβηκε στην Αθήνα και έγινε απαραίτητο στοιχείο των γλεντιών των Αθηναίων συγχωριανών του. Μετά το στρατό, το κλαρίνο γίνεται η αποκλειστική του απασχόληση μαζί με την έρευνα για την παραδοσιακή μουσική. Με μακρόχρονη θητεία  στον χώρο της ελληνικής  μουσικής έχει  καθιερωθεί για την βαθιά του γνώση και την αισθαντικότητα της τέχνης του.  Με το συγκρότημά του έχει παίξει σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις (Επίδαυρος, Μέγαρο Μουσικής, Ηρώδειο κλπ) και σε πληθώρα  τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  Δισκογραφικά  έχει συνεργαστεί με τους καλύτερους Έλληνες ερμηνευτές. Ο καταλυτικός του ρόλος στα ελληνικά μουσικά πράγματα πηγάζει από τη δική του ερμηνεία για την  τέχνη του κλαρίνου, βάζοντας τη δική του σφραγίδα στο μουσικό γίγνεσθαι. Τέλος, η οργανολογία του κλαρίνου και των συγγενών πνευστών τον απασχολεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο ίδιος να κατασκευάζει το όργανο που χρησιμοποιεί. Το ύφος και το ήθος του τον κάνουν να χαίρει τον σεβασμό  των συνεργατών του και ενός ιδιαίτερα μεγάλου κοινού.

Ο Κώστας Φιλιππίδης (αδελφός του Νίκου), εξαιρετικός επίσης δεξιοτέχνης στο λαγούτο, έχοντας και αυτός βιώσει κοντά στον πατέρα του την παραδοσιακή κουλτούρα, από πολύ νωρίς αγάπησε την παραδοσιακή μουσική. Από δώδεκα χρονών άρχισε να μαθαίνει λαούτο και να συνοδεύει τον πατέρα του στα πανηγύρια της περιοχής. Αργότερα στην Αθήνα ασχολήθηκε και μελέτησε την μουσική και άλλων περιοχών αποδίδοντας μοναδικά τους ρυθμούς και το ύφος τους. Συνεργάστηκε πέντε χρόνια με το Θέατρο Ελληνικών Χορών Δώρα Στράτου και με πολλά άλλα χορευτικά συγκροτήματα. Πήρε μέρος σε συναυλίες και φεστιβάλ δημοτικής μουσικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για τους ενδιαφερόμενους, κάρτες συμμετοχής διατίθενται από την Εφορεία  Χορού και το γραφείο του ΛΕΒ   (Κοραή 79)  καθημερινά  11.00-14.00 και στα τηλέφωνα  2421033938-  2421305753.

Share
Share