Στη διάθεση των φίλων του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου βρίσκεται ένα καλαίσθητο ημερολόγιο για το έτος 2024. «Μέσα από μία χρωματική πανδαισία υφαντών, που δυσκολεύεσαι να ξεχωρίσεις ποιο είναι το ωραιότερο, το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, που μας έχει συνηθίσει σε καλαίσθητες εκδόσεις, καλωσορίζει το 2024» σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην έκδοση η Καίτη Πολυμέρου- Καμηλάκη, ομότιμη διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Τα έργα που κοσμούν τις σελίδες του είναι μια σπάνια συγκομιδή έργων χειροτεχνίας, μέρος της πολύτιμης συλλογής μας και ενδεικτικά της παράδοσης του τόπου μας. Τα χειροτεχνήματα αυτά –είδη του χειμερινού στολισμού και εξοπλισμού του σπιτιού– επιχειρούν να αναδείξουν τον τεχνοτροπικό πλούτο της τέχνης του αργαλειού, όπως εκφράστηκε από το αντίστοιχο εργαστήριο του Λυκείου μας, που λειτούργησε δοκιμαστικά σχεδόν από την ίδρυσή του και εδραιώθηκε μετά τον πόλεμο του 1940, τότε, που, η υφαντική κατείχε περίοπτη θέση στη νεότερη ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και κυρίως το κέντημά της, που εναρμονιζόταν προς την ελληνική αισθητική παράδοση.
Η παρούσα παρουσίαση, εκτός από ορισμένα διασωθέντα έργα του παλιού εργαστηρίου, συμπληρώνεται από υφαντά – δωρεές μελών και φίλων της λυκειακής μας κοινότητας, που ανήκαν στις οικογενειακές τους συλλογές. Είναι θησαυρίσματα άλλων εποχών, μοναδικής ποιότητας και αισθητικής μάλλινα χρηστικά και διακοσμητικά υφαντά. Διακρίνονται στα ριγωτά και στα κεντητά στον αργαλειό. Στα περισσότερα κυριαρχεί η φυσιοκρατική διακοσμητική αντίληψη. Φυτικές παραστάσεις, ταινίες από κλώνους με τριαντάφυλλα, τουλίπες, κρίνους και γαρίφαλα. Τον ίδιο διάκοσμο φέρουν και τα πλεκτά εργόχειρα (κουβέρτες). Συνήθεις είναι οι συνθέσεις ανατολίζουσας παράδοσης, σε συνδυασμό με σύμβολα από θρησκευτικές και ιστορικές δοξασίες του ελληνικού λαού, όπως ο σταυρός, ο δικέφαλος αετός κ.ά. Επίσης, ιστορημένες σκηνές, συστοιχίες αγγέλων, σκηνές ευφρόσυνες, ανάμεσα σε φυτικά ή ζωικά μοτίβα, αποτελούν πρωτότυπες διακοσμητικές συνθέσεις σε κιλίμια, διαδρόμους, μαξιλάρια, τζακόπανα, πορτιέρες, καναπεδόγυρους, κασελοσκεπάσματα, ποδιές, ρούχα, πάντες, τρουβάδες και ταγάρια. Άλλα πάλι κοσμούνται με επαναλαμβανόμενες αυστηρές ζώνες, με τυποποιημένες φιγούρες του δέντρου της ζωής, ρόδακες και γεωμετρικά μοτίβα σε ρυθμικά εναλλασσόμενες συνθέσεις. Με την πίστη ότι «η υφαντική είναι από τα στημόνια του τοπικού μας πολιτισμού, σας παραδίδουμε τον απέριττο αυτό ημεροδείκτη και περιηγηθείτε μαζί του τον τόπο μας, τα χωριά του Πηλίου, τον θεσσαλικό κάμπο και τη Θεσσαλία ολόκληρη με την τέχνη που ταξίδεψε στον χρόνο και ανέδειξε την καλλιτεχνική ευαισθησία, τη χάρη και τη φαντασία που έκρυβαν τα επιδέξια χέρια των υφαντριών και υφαντών που δημιούργησαν αυτά τα εξαίρετα έργα», τονίζεται στο εισαγωγικό σημείωμα του διοικητικού συμβουλίου του ΛΕΒ.
Οι χορηγοί της έκδοσης είναι το Επιμελητήριο Μαγνησίας, η ΜΕΤΚΑ-MYΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και ο Γιώργος Γκέκος. Για όσους ενδιαφέρονται να το αποκτήσουν η διάθεσή του γίνεται στο Γραφείο του Λυκείου των Ελληνίδων (Κοραή 79) καθημερινά, τηλ. 2421033938- 2421305753 στις ώρες: 11:30-14:30.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου εύχεται σε όλους Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά. Χαρούμενη, δημιουργική και απλόχερη σε προσδοκίες και όνειρα!