Κοραή 79, Βόλος

Συμβολική απόδοση τιμής στους ευεργέτες, τους δωρητές και τους εθελοντές του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

To Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου (1920-2023) τιμά συμβολικά τους αείμνηστους ευεργέτες, τους δωρητές, τους διατελέσαντες προέδρους, τα μέλη και το σύνολο των  εθελοντών του σωματείου διαχρονικά με το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος,  την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023 μετά τη Θεία Λειτουργία.

Με το συμβολικό  αυτό μνημόσυνο το Λ.Ε.Β. τιμά όσους ενστερνίστηκαν ότι η  ευεργεσία δεν είναι υποχρέωση. Είναι πράξη προσωπικής πραγμάτωσης, ιστορικής συνειδητότητας και κοινωνικής επίγνωσης. Είναι υποκειμενική χειρονομία που λαβαίνει υπόψη της τις ιστορικές συνθήκες και τις κοινωνικές ανάγκες κάθε φορά που προβαίνει σε ανάλογη πράξη, πολύ περισσότερο όταν προβαίνει στη χειρονομία του ευεργετισμού προς ένα  συλλογικό φορέα.  Από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής του (1920) ο λυκειακός θεσμός «αγκαλιάστηκε» ζεστά από τους βολιώτες,  οι οποίοι αναγνώρισαν το σημαντικό ρόλο του στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και πρωτίστως  στο κοινωνικό του έργο  και ανέπτυξαν ισχυρούς δεσμούς με το σωματείο, ενισχύοντάς το με κάθε τρόπο.

Οι κληροδότες του Λυκείου εμπιστεύθηκαν σε αυτό κινητή ή ακίνητη περιουσία τους από αγάπη για το συνάνθρωπο, το συλλογικό όφελος, την προαγωγή της θέσης της γυναίκας, την πρόοδο της τοπικής κοινωνίας, τη διατήρηση και την προβολή της παράδοσης.  Έτσι, επιφανείς βολιώτισσες και βολιώτες στα χρόνια του Μεσοπολέμου, όταν η πόλη άκμαζε, αλλά και αργότερα σε όλες σχεδόν τις χρονικές περιόδους έως και πρόσφατα,   δικαίως χρίστηκαν μεγάλοι ή μικρότεροι ευεργέτες  του σωματείου.  Άνθρωποι που κινήθηκαν με ανιδιοτέλεια χωρίς να περιμένουν αντάλλαγμα. Βεβαίως υπάρχουν και άλλοι, μικρής εμβέλειας,  δωρητές που εμπιστεύονται στο ιστορικό μας σωματείο πολύτιμα κειμήλιά τους. Ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που εναποθέτει  τις προσδοκίες τους στην υπερεκατόχρονη παρουσία, ζωή και δράση του Λυκείου,  κάτω από τις φτερούγες του οποίου γαλουχήθηκαν στις  αξίες της εκπαίδευσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς  αμέτρητες  νέες και νέοι. Και βέβαια το όφελος αυτών των δωρεών δεν αφορά μόνο στο Λύκειο  αλλά κατ’ επέκταση ολόκληρη την τοπική κοινωνία, αφού οι αποδέκτες του έργου αυτού είναι  οι ίδιοι οι πολίτες της. Το ίδιο μακρύς είναι, επίσης,  και ο  κατάλογος των  εθελοντών που αφιερώθηκαν στους σκοπούς του Λ.Ε.Β. στα 103  χρόνια της διαδρομής του.

Tη συμβολική αυτή απόδοση   τιμής  το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου καθιέρωσε για πρώτη φορά το 1933, στο ετήσιο μνημόσυνο της Αμαλίας Ρήγα (1842-1932) και επαναλαμβάνει αδιαλείπτως έως και σήμερα. Κι αυτό επειδή,  ο λυκειακός θεσμός πάντα στοχεύει  στην ανάδειξη της προσφοράς και τη μίμηση της πράξης του ευεργετισμού   και  του εθελοντισμού από τους νεώτερους, ειδικά στην εποχή μας,  που όλες αυτές οι εκδοχές εκτυλίσσονται μέσα σε μια ολοένα πιο παθητική κοινωνία, με λιγότερες αντιστάσεις στον κοινωνική ανάγκη.  Σημειώνεται ότι φέτος τιμάται η μνήμη της Μαρίας Μαύρου-Γκέκου (1915-1963), που συμπληρώνονται 60 χρόνια από το θάνατό της, μιας σπουδαίας γυναίκας, που παρά τον βραχύ της βίο πρόσφερε πλούσιο  έργο στο σωματείο.

 

Share
Share