Κοραή 79, Βόλος

Μια πρωτοποριακή δωρεάν δράση του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου: Mαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού για γυναίκες ομογενείς και αλλοδαπές

Η ιδέα της διοργάνωσης μαθημάτων ελληνικών για γυναίκες ομογενείς και αλλοδαπές, μετανάστριες και πρόσφυγες που ζουν στο Βόλο,  γεννήθηκε το 2012  στο Φιλολογικό Τμήμα του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου και ξεκίνησε σχεδόν αμέσως με βάση και την προϊστορία του ΛΕΒ στον τομέα της εκπαίδευσης των απόρων αγραμμάτων μητέρων: Κυριακά Σχολεία – Εσπερινές Σχολές απόρων Μητέρων – και άλλες παρεμφερείς δράσεις που τέθηκαν στην πρώτη γραμμή από το ξεκίνημα της λειτουργίας του λυκειακού θεσμού στον Βόλο, το 1920.

Ο τομέας αυτός ήταν συνδεδεμένος με την Καλλιρρόη Παρρέν, την πρωτοπόρα Ελληνίδα φεμινίστρια  και ιδρύτρια  το 1911 του Λυκείου των Ελληνίδων και συνδέθηκε άρρηκτα με τις εκπαιδευτικές  πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν κατά καιρούς με αποδέκτες αναλφάβητες Ελληνίδες. Η πεποίθηση ότι η καταπολέμηση της αμάθειας και του αναλφαβητισμού που συχνά μάστιζαν μεγάλο μέρος του γυναικείου φύλου αποτελεί προϋπόθεση για την ατομική, κοινωνική, οικονομική και πολιτική ανάπτυξη των γυναικών στάθηκε το θεμέλιο για τη δράση αυτή, η οποία σφραγίσθηκε και από το στοιχείο του εθελοντισμού, βάσει της καταστατικής διακήρυξης ότι βασικός στόχος του Λυκείου είναι να ενισχύσει «τον μεταξύ των γυναικών σύνδεσμο προς εξυπηρέτησιν της προόδου του φύλου των προς προάσπισιν και προστασίαν αυτών».

Η υποχώρηση του αναλφαβητισμού των γυναικών στην Ελλάδα έθεσε κατά το τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα στο περιθώριο τη σημαντική σχετική δραστηριότητα. Ωστόσο,  η είσοδος στη χώρα μεγάλου αριθμού μεταναστών, η οποία κορυφώθηκε την τελευταία δεκαετία του ίδιου αιώνα, δημιούργησε νέες ανάγκες. Στη διαπίστωση αυτή οδηγήθηκαν και τα μέλη του Ιστορικού Αρχείου του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών από το 1998,  που αναβίωσαν τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας με αποδέκτες γυναίκες που έχουν σήμερα την ανάγκη εξωσχολικής διδασκαλίας ελληνικών· δηλαδή γυναίκες ομογενείς και αλλοδαπές που διαβιούν στην Ελλάδα χωρίς να έχουν διδαχθεί τα ελληνικά και χωρίς να μπορούν να ενταχθούν σε κάποιο από τα προγράμματα εγκύκλιας εκπαίδευσης, λόγω οικογενειακών ή και εργασιακών υποχρεώσεών τους.

Με αυτό το πνεύμα, τo Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου συνεχίζει και φέτος  το πετυχημένο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα  ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού για γυναίκες ομογενείς και αλλοδαπές που ζουν στην πόλη μας, θεωρώντας ότι η  γλώσσα είναι πολύτιμη για την καθημερινότητα και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Ο σκοπός του είναι οι εκπαιδευόμενες, κατά πρώτον να αποκτήσουν τις γλωσσικές δεξιότητες και τις πρακτικές κοινωνικές και διαπολιτισμικές ικανότητες που απαιτούνται για την κοινωνική ένταξη των ίδιων και των οικογενειών τους. Κατά δεύτερον να   συμβάλει στην ενδυνάμωση των γυναικών αυτών  που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και να βοηθηθούν  να ενταχθούν ομαλότερα ανάμεσά μας.

Οι γυναίκες που παρακολουθούν φέτος τα μαθήματα του ΛΕΒ προέρχονται από διάφορες χώρες, όπως Γερμανία, Ιταλία, Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Ρουμανία, Πολωνία,  Λιθουανία,  Αλβανία, Βενεζουέλα, έως και το Περού. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι ηλικίας από 30 έως 55 ετών, διαθέτουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο, έχουν κάνει σπουδές στη χώρα τους και γνωρίζουν αρκετά για τον ελληνικό πολιτισμό.

Τα μαθήματα, τα οποία παρέχονται δωρεάν  πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα, σε χώρο του συγκροτήματος Ματσάγγου, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΛΕΒ με το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχουν διαχωριστεί σε μαθήματα αρχαρίων και προχωρημένων, ανάλογα με το επίπεδο γνώσης τους στα ελληνικά. Στα μαθήματα αυτά διδάσκουν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, συνέπεια  και ζήλο εθελόντριες εκπαιδευτικοί,  οι οποίες,  εκτός από τις γνώσεις τους, προσφέρουν κυριολεκτικά την ψυχή τους.  Καταβάλλουν δε κάθε φιλότιμη  προσπάθεια  οι εκπαιδευόμενες  όχι μόνο να αισθανθούν οικεία στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα που τους παρέχει το Λύκειο αλλά  γενικότερα να τις βοηθήσουν, μέσω της γλώσσας,  οι γυναίκες αυτές να ενταχθούν ομαλότερα ανάμεσά μας,  κάτι που έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό.

Για συμμετοχή και πληροφορίες: καθημερινά στις ώρες 11.00-14.00 στη γραμματεία του ΛΕΒ  και στα τηλέφωνα 2421033938 -6975885396.

Share
Share