Βραδιά λήξης της εκπαιδευτικής περιόδου για τις ομάδες ανάγνωσης του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου πραγματοποιήθηκε προχθές με γιορταστική διάθεση και χρώμα βιβλίου με «μικρές αναγνώσεις» βολιωτών συγγραφέων-φίλων της Λέσχης Ανάγνωσης, που τίμησαν με το έργο τους τις ιστορικές επετείους των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και τη Μικρασιατική Μνήμη. Όσοι συμμετείχαν λοιπόν την περασμένη Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023 στη συνάντηση αυτή πέρασαν όμορφα. Η εκδήλωση έγινε στο επιβλητικό σαλόνι του Λυκείου, λόγω της ξαφνικής μπόρας που άλλαξε την πρόβλεψη του κήπου, μέσα σε ιδιαίτερη φιλική ατμόσφαιρα και τέλειωσε με μικρά κεράσματα και κρασάκι. Πρωταγωνιστικό ρόλο κατείχε η νεοελληνική λογοτεχνία και η ιστορική έρευνα, σημαντικών ντόπιων δημιουργών με αφορμή τις μελέτες και τα βιβλία τους για τις δύο μεγάλες ιστορικές επετείους, που τίμησε πρόσφατα η πατρίδα μας, με αποσπάσματα των οποίων ακούστηκαν, όπως των:
Κωστή Ακρίβου με το βιβλίο του «Πότε διάβολος, πότε άγγελος» (εκδόσεις Μεταίχμιο 2021) που αναφέρεται στον ένδοξο, πολυτάραχο αλλά και βασανισμένο βίο του αρχιστράτηγου των επαναστατημένων Ελλήνων του ’21, του καπετάνιου της Ρούμελης, Γεώργιου Καραϊσκάκη. Μια σύγχρονη εξιστόρηση που ψάχνει να ανακαλύψει ποιος ήταν ο Καραϊσκάκης και από την άλλη τι σημαίνει να είσαι ένας οιονεί απόγονός του.
Θωμά Κοροβίνη για το διήγημά του «Ολίγη μπέσα, ωρέ μπράτιμε! Η τελευταία ώρα του Οδυσσέα Ανδρούτσου» (εκδόσεις Άγρα 2019) όπου, ο συγγραφέας, εμπνευσμένος από την πιο συγκλονιστική εποχή του βίου του, τον παρουσιάζει σε μια φανταστική δημόσια εξομολόγηση, την τελευταία ώρα της ζωής του, στη φυλακή της Ακρόπολης. Του ιδίου, το βιβλίο του «Σμύρνη» (εκδ. Μεταίχμιο 2022), μια αντιπροσωπευτική ανθολόγηση κειμένων που γράφτηκαν για τη Σμύρνη από συγγραφείς όλων των εποχών.
Χριστόφορου Σεμέργελη για το πρώτο του μυθιστόρημα «Μία θάλασσα, δύο πατρίδες» (εκδόσεις Κέδρος 2020), που διερευνά λογοτεχνικά το ξέσπασμα των αγώνων για την Ελευθερία από τον τούρκικο ζυγό στη Μαγνησία, εξιστορώντας τις περιπέτειες ενός Λεβαντίνου από τη Σμύρνη του 1878, στο επαναστατημένο Πήλιο.
Απόστολου Παπαθανασίου για τη μονογραφία του «Το χρονικό της Μακρινίτσας Πηλίου. Ιστορική Αναδρομή στον τόπο και τον χρόνο (1215 – 1881)» (εκδόσεις «Ιδιόμελον 2021), μια ακόμη σημαντική συνεισφορά του παλαίμαχου συγγραφέα στην ιστορική τοπική έρευνα.
Μαρίας Σπανού για το βιβλίο της «Ιστορικά Ημιτόνια» (εκδόσεις Μεταίχμιο 2021), μια μελέτη για την Επανάσταση του 1878 στη Θεσσαλία λίγο πριν την προσάρτησή της στον εθνικό κορμό, που στηρίζεται κυρίως σε σπάνιες διπλωματικές πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών.
Αννίτας Πρασσά για τις μελέτες της «Οι πρόσφυγες και η θάλασσα», και «Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες φέρνουν στον Βόλο τα περίφημα χαλιά της Ανατολής», με αφορμή το «Όψεις της οικονομικής δραστηριότητας των Μικρασιατών προσφύγων στον Βόλο και την Νέα Ιωνία του Μεσοπολέμου», άρθρα που δημοσιεύτηκαν στον 22ο και 23ο τόμο του περιοδικού «Αρχείο Θεσσαλικών Μελετών» (ΕΘΕ, 2022 και 2023). Η πρώτη μελέτη έχει συγγραφεί από κοινού με την συνάδελφό της Άλκηστη Σανιδά.
Λίνας Θωμά για το διήγημά της «Ο καλός άνθρωπος» που αναφέρεται στις συνθήκες ζωής των πρώτων Μικρασιατών προσφύγων στον Βόλο. Δημοσιεύτηκε στο συλλογικό έργο «1922- 2022, 100 χρόνια μνήμες, Η πορεία ως τη Μικρασιατική Καταστροφή και ο ερχομός των προσφύγων στον Βόλο», που εκδόθηκε από τον «Όμιλο Καρεκλίδη», με την επιμέλεια του δημοσιογράφου Ηλία Κουτσερή (2022).
Τέλος, η Γιώτα Κούγιαλη μέλος του Λ.Ε.Β. και αντιπρόεδρος του ΚΕΒΙΜΑΣΥ αναφέρθηκε στις συλλογικές εκδόσεις του Κέντρου- αφιέρωμα στις μεγάλες επετείους, όπως ο τόμος «Εκατό Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922-2022) που είχε την επιμέλειά του, (εκδ. Εργαστήριο λόγου και Πολιτισμού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 2022), διαβάζοντας απόσπασμα από το κείμενο «Ένας λοχίας του 5.42 Συντάγματος Ευζώνων Λαμίας» του Βαγγέλη Αναγνωστόπουλου.
Την εκδήλωση συντόνισαν οι Γιασεμή Κουτσικού και Ντέμη Βλειώρα.
Σημειώνεται ότι η Λέσχη Ανάγνωσης του Λ.Ε.Β. κλείνοντας φέτος 15ετία, αποτελούμενη από δυο ομάδες βιβλίου αποτελεί μια σημαντική δραστηριότητα του Λ.Ε.Β., μια δράση που πλαισιώνεται πάνω από 45 άτομα, γεγονός που δηλώνει τη χρησιμότητα του σκοπού. Η Λέσχη προσεγγίζει το βιβλίο με ευέλικτο και δημιουργικό τρόπο σύμφωνα με τις κοινωνικές εξελίξεις της εποχής μας. Τα μέλη της συγκεντρώνονται σε τακτικές συναντήσεις για να προβληματιστούν, μελετώντας τα θέματα του βιβλίου που έχουν επιλέξει, ενώ στη συνέχεια αναλαμβάνουν την επεξεργασία και παρουσίαση ορισμένων θεμάτων, έτσι ώστε να υπάρχει συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων και ανταλλαγή απόψεων στη συζήτηση. Συχνά τις παρουσιάσεις συνοδεύουν και παράλληλες δράσεις, τις οποίες τα μέλη με ιδιαίτερη συνοχή και συντροφικότητα μετατρέπουν σε δημιουργικές βιωματικές και ευχάριστες εμπειρίες.