Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση-παρουσίαση έγινε προχθές (Δευτέρα 8 Μαΐου) το απόγευμα στον χώρο του Λυκείου των Ελληνίδων από την παλαίμαχο εκπαιδευτικό Στέλλα Γιακούλα, με θέμα «Τα υφαντά του Περιβολίου, μια πρώτη προσέγγιση».
Ήταν μια περιήγηση στην υφαντική, την τέχνη που ταξίδεψε ανά τον χρόνο και ανέδειξε την ευαισθησία, τη χάρη και τη φαντασία που έκρυβαν τα επιδέξια χέρια των δημιουργών τους και έδωσε έργα που μαρτυρούν την επιβλητικότητα και την καλλιτεχνική ευαισθησία των γυναικών μιας άλλης εποχής. Έργα που απαιτούν υπομονή, φαντασία, αυθορμητισμό, χρόνο και αφοσίωση για ένα αποτέλεσμα που αργεί να ολοκληρωθεί.
Η Στ. Γιακούλα στην εργασία της προβάλλει μια θεματική της υφαντικής τέχνης που εντυπωσιάζει από την πολυχρωμία και την πλούσια διακοσμητική τέχνη που άνθισε στο Περιβόλι Γρεβενών, από τις γυναίκες της περιοχής αυτής και του Βελεστίνου, όπου αργότερα οι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν. Μια τέχνη που χάνεται και θέλησε να διασώσει με την ερευνητική της ματιά. Άγρια τριαντάφυλλα, φύλλα, κλαδιά, λουλούδια, πουλιά, γυναίκες που χορεύουν, άλογα, γεωμετρικά σχήματα, σύμβολα και άλλα μοτίβα από τον φυτικό και ζωικό κόσμο που περιέβαλε τις αγροτικές κοινωνίες, συνθέτουν πολύχρωμα υφαντά πολλών χρήσεων, που ζέσταιναν και με περισσή χάρη στόλιζαν τα σπίτια στο ορεινό Περιβόλι. Η κατασκευή τους συνιστούσε μια ολόκληρη διαδικασία, που μετέτρεπε το σπίτι σε μια μικρή οικοβιοτεχνία.
Βαθιά και έντονη συγκίνηση σε κάθε ερευνητή/τρια που βρίσκεται να μελετά ότι ζωγράφισαν, χάραξαν, έγραψαν, ύφαναν ή κέντησαν άνθρωποι από παλιότερες γενιές σε μια περασμένη μακρινή εποχή. Σε κάθε ανακάλυψη στοιχεία και σύμβολα ζωντανεύουν στιγμές που συνδέουν την μνήμη τους με την με την καθημερινότητα της παιδικής τους ηλικίας. Κάπως έτσι είναι και η πρώτη προσέγγιση της Στέλλας Γιακούλα στην αξιοσύνη των γυναικών του τόπου καταγωγής της, στις υφάντρες του Περιβολίου, που δημιούργησαν έργα λαϊκής τέχνης που θυμίζουν σήμερα την αλλοτινή ακμή της περιοχής αυτής, έργα που θαύμασαν οι παραβρισκόμενοι στην πολύ ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση, κυρίως άνθρωποι που αγαπούν την υφαντική, όπως οι εκπαιδευόμενοι στο αντίστοιχο εργαστήριο των αργαλειών του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου και όλοι όσοι το υποστηρίζουν.