Παράσταση αφιερωμένη στα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από το Λύκειο Ελληνίδων Αχαρνών με τη συμμετοχή του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, του Χορευτικού Ομίλου Ποντίων «ΣΕΡΡΑ» και της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης.
Ένας αιώνας από εκείνο τον ματωμένο Σεπτέμβρη του ’22, την πιο τραυματική στιγμή στην ελληνική ιστορία που ρήμαξαν τόσοι άνθρωποι μαζί και οι τόποι τους, εκείνοι που έθρεψαν τους Έλληνες από γενιές πανάρχαιες … Χάθηκαν τα όνειρά τους, μάτωσε η ψυχή τους, ράγισαν οι καρδιές και απόμειναν οι άνθρωποι σαν τσακισμένα πλεούμενα. Η μισαλλοδοξία, ο κακώς εννοούμενος εθνικισμός και τα οικονομικά συμφέροντα των υποτιθέμενων συμμάχων έφεραν στο προσκήνιο την τραγωδία, με την τελευταία πράξη του μικρασιατικού δράματος να γράφεται από τη διεθνή διπλωματία στη «Συνδιάσκεψη Ειρήνης» της Λωζάννης (20 Νοεμβρίου 1922 – 24 Ιουλίου 1923).
Λίγο απ’ το χώμα σου στα χέρια μου να ‘χα Πέργαμο,
να τ’ αλειφτώ στο σώμα μου και λάσπη να γίνει απάνω μου
απ’ τα δάκρυα, φάρμακο, γιατρειά και βάλσαμο
στον πόνο της προσφυγιάς μου
Ο καημός της Ρωμιοσύνης είναι η προσφυγιά, το ξερίζωμα του Ελληνισμού της Μικρασίας και της Θράκης. Οι Έλληνες της Ανατολής αναπολούσαν ως το θάνατό τους την χαμένη πατρίδα, τον παράδεισό τους. Εκεί στη νέα πατρίδα ορθοπόδησαν γρήγορα στηριγμένοι στις γνώσεις και τις ικανότητες τους, πρωτοστάτησαν στην οικονομία, τις τέχνες και τα γράμματα μπολιάζοντας γόνιμα και καθοριστικά κάθε τομέα της ζωής στην Ελλάδα.
Την επιμέλεια της παράστασης είχε ο Σταμάτης Βλάχος, χοροδιδάσκαλος του Λυκείου των Ελληνίδων Αχαρνών. Χοροδιδάσκαλοι των ομάδων που συμμετείχαν ήταν για το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, οι Γιάννης Πραντσίδης και Θανάσης Μπέας, για την «Σέρρα» ο Νίκος Ζουρνατζίδης και την Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης ο Καπλάνης Ιωσηφίδης.
Οι μουσικοί και οι ερμηνευτές που αποτέλεσαν την πολυπληθή ορχήστρα ήταν: Βαγγέλης Σαραντίδης–βιολί και τραγούδι, Νίκος Φιλιππίδης-κλαρίνο, Ιάκωβος Ηλιάδης-λαούτο, Μάνος Κουτσαγγελίδης–κανονάκι και τραγούδι, Ανδρέας Παππάς-κρουστά, Μάνος Γρυσμπολάκης-ακορντεόν, Γιάννης Πλαγιαννάκος-κοντραμπάσο, Δημήτρης Αλταντζίδης-ακορντεόν, Καπλάνης Ιωσηφίδης-τραγούδι, Λιάνα Χαραλαμπίδου-τραγούδι, Ανέστης Ιωακειμίδης-λύρα και τραγούδι, Χριστόφορος Κοσμίδης-αγγείον και φλογέρα και Περικλής Κατσώτης-νταούλι. Συμμετείχε: η χορωδία του Χορευτικού Ομίλου Νέας Ερυθραίας. Την εκδήλωση άνοιξε η Αναστασία Βενετσάνου-πρόεδρος του Λ.Ε.Αχαρνών και η Μαρία Παπαδάκη.
Κείμενα: Θοδωρής Κοντάρας. Αφήγηση: Κική Δημητριάδη.
Η χορευτική ομάδα του Λ.Ε.Β. με φορεσιές από τις περιοχές Ανατολικής Θράκης και Ανατολικής Ρωμυλίας παρουσίασαν μια σειρά από παραδοσιακούς χορούς των περιοχών αυτών. Η δεξιοτεχνία της ομάδας, ο απόλυτος συντονισμός, η λεβεντιά και η ζωντάνια των χορευτών, η ευπρέπεια, η εκφραστικότητα και το μέτρο κατενθουσίασε τους θεατές που επευφήμησαν την ομάδα του Λ.Ε.Β. και τις μετέχουσες ομάδες .
Την χορευτική ομάδα της αποστολής του Λ.Ε.Β. αποτέλεσαν οι: Αδαμάκης Στέφανος, Βαρδάκης Κώστας, Βολιώτης Απόστολος, Γιαννιός Αποστόλης, Δούκα Φωτεινή, Ιωάννου Αντιγόνη, Καραδήμου Ειρήνη, Κάππα Αλεξάνδρα, Κατσαγεωργίου Αρετή, Κατσαγεωργίου Μαρία, Κατσιφού Χαρά, Κατσίκας Γιώργος, Κουτρουμάνου Στέλλα, Λεμονής Αντώνης, Λούκα Σεραΐνα, Μαντούδη Νατάσα, Μάρας Περικλής, Ματαίου Αργυρώ, Μπλέτσα Φιλίτσα, Μπουμπουλούδη Αναστασία, Μαυρομμάτης Μάκης, Μητρογώγος Σωκράτης, Παλιούρας Βαγγέλης, Ρέππου Ζωή, Σκαμαγκούλης Φώτης, Σπύρου Αλεξάνδρα, Στάμος Αντώνης, Ταουσάνη Ζαχαρένια, Τζιμούρτας Γιάννης, Χατζηθεοδώρου Κωνσταντίνος, Χρήστου Βιργινία.
Την ομάδα συνόδευσαν η αντιπρόεδρος και έφορος Ιματιοθήκης Άσπα Καπουρνιώτη, η έφορος εθνικών χορών και ειδική γραμματέας Άννα Κουτσελίνη, η έφορος ανδρικής Ιματιοθήκης Κατερίνα Δουλκέρογλου, η συνέφορος της γυναικείας Ιματιοθήκης Τέση Άνθη, η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Μαρία Σπανού, η συνέφορος παιδικής ιματιοθήκης Νικολέττα Σερπιώτου και η Βάσω Πραντσίδη.
Την παράσταση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός, η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Ελένη Τσαλδάρη, η αντιπρόεδρος και έφορος παραρτημάτων Μαρία Παπαμάρκου, ο ερευνητής και χορογράφος του Ελληνικού Δημοτικού Χορού Λευτέρης Δρανδάκις και άλλες προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.
Η προχθεσινή ήταν μια εξαιρετική παράσταση μνήμης που αναφερόταν όχι μόνο στην καταστροφή αλλά και στη ζωή των Μικρασιατών και στις επιρροές τους στις νέες τους πατρίδες και στο σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Με τους χορούς, τις φορεσιές και τις μουσικές ξεδιπλώθηκε ένα μέρος του τεράστιου πλούτου της ποικιλίας και της εκφραστικότητας από την μουσικοχορευτική τους παράδοση και οι θεατές, όλοι μαζί απόλαυσαν ένα ανεπανάληπτο ψηφιδωτό και έναν αρμονικό διάλογο, μέσα από την περιπλάνηση από την Οδύσσεια όχι μόνο των Μικρασιατών αλλά όλων των προσφύγων, από την Θράκη, την Καππαδοκία και τον Πόντο.