Κοραή 79, Βόλος

Τα «Ευτράπελα ιστορήματα του Πηλίου»- μια θεατρική παράσταση του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, στο Προμύρι

«Η γριά Νικολίνα του Προμυριού, ο  γέρο- Αποστολάρας απ’ την Μακρυράχη, η Σταμάτ’ς η Παπαδήμος  απ’ τ’ν Αμέρικα»,  είναι κάποιοι από τους λαϊκούς ανθρώπους,  που θα πρωταγωνιστήσουν στα «Ευτράπελα ιστορήματα του Πηλίου» (από το ομώνυμο βιβλίο  του Γιώργου Θωμά, 1992)  στη  θεατρική παράσταση του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, που θα δοθεί στην κεντρική πλατεία του Προμυρίου,  το Σάββατο 4 Ιουνίου  2022, στις 9 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Προμυριωτών «Γεώργιος Φιλάρετος»,  τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Πλατανιά «Η Σηπιάδα», τον Σύλλογο Απανταχού Προμυριωτών. Υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την ΕΚΠΟΛ.

Μια ξεκαρδιστική παράσταση με το ευτράπελο πνεύμα που δεν έλειψε ποτέ από τους Πηλιορείτες,  σε  κάθε εποχή και κάθε χωριό ακόμη και στις δύσκολες, πικρές ώρες τους. Πειράγματα, αστειολογήματα, κοροϊδευτική διάθεση, λαϊκή φαντασία και ευρηματική σκέψη.  Οι  σχηματοποιήσεις της κοινωνικής ζωής με βάση τη διαλεκτική: κουταμάρα – εξυπνάδα. Στην παράσταση αναδεικνύεται το λαϊκό χιούμορ που πολλές φορές είναι σκληρό,  γιατί είναι αληθινό και έχει δόση τραγικότητας. Οι ευτράπελες διηγήσεις υποστηρίζουν την άποψη ότι ο άνθρωπος δεν αλλάζει, μένει ίδιος στις ανθρώπινες αδυναμίες όσα χρόνια κι αν περάσουν ..αιώνιο το θέμα: κουτός -έξυπνος, πορεύονται μαζί, οι δεύτεροι πατάνε πάνω στους πρώτους κι ο κόσμος προχωρεί.

Η παράσταση αποτελεί ένα συμβολικό αφιέρωμα στην  προσφορά και το  έργο μιας σημαντικής πνευματικής προσωπικότητας του Τόπου μας· του   Προμυριώτη εκπαιδευτικού, ιστορικού ερευνητή και συγγραφέα  Γιώργου Θωμά. Του βαθύ  γνώστη της ιστορίας της περιοχής μας,  του άξιου μελετητή των ηθών και των εθίμων της, που στηριγμένος στη γνώση που πρόσφερε η βιωματική του εμπειρία, η επιτόπια έρευνα, η αγάπη του για τον αγροτικό κόσμο του Πηλίου και  ό,τι αληθινά αυθεντικό,  διακρίθηκε ιδιαιτέρως στην Λαογραφία.

Την θεατρική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου  αποτελούν οι: Μάρθα Παπαθανασίου, Απόστολος Βολιώτης, Βασιλική Τράκη, Πανταζής Γιαννιός, Κώστας Βαρδάκης, Αρετή Κατσαγεωργίου, Σόνια Μιχαήλ, Απόστολος  Τζουβάρας, Νατάσα Μαντούδη, Φωτεινή Χρηστάκη και Μαρία Κατσαγεωργίου.

Η σκηνοθεσία είναι του Απόστολου Τσιρώνη.  Οργάνωση παραγωγής:  Άννα Κουτσελίνη. Συμμετέχουν οι χορευτές του Λ.Ε.Β.: Αλεξάνδρα Κάππα, Φιλίτσα Μπλέτσα, Κώστας  Χατζηθεοδώρου.

Χορηγός:  Τechnogaz Μαργαριτόπουλος-Στεργίου Ο.Ε.

Share
Share