Κοραή 79, Βόλος

Φιλολογικό Τμήμα ΛΕΒ

α) Η Ομάδα Βιβλίου ή  Λέσχη Ανάγνωσης του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου αποτελεί μια σημαντική δραστηριότητα, η οποία πλαισιώνεται σταθερά από 15 άτομα,  που κατά περίπτωση αυξάνονται, γεγονός που δηλώνει τη χρησιμότητα  του σκοπού.  Τα μέλη της συγκεντρώνονται στο φιλόξενο χώρο του ΛΕΒ, κάθε δεκαπενθήμερο,  για να συζητήσουν  και να προβληματιστούν με τη βοήθεια της συντονίστριας,  φιλολόγου και μέλους του Λ.Ε.Β. Άννας Πετσιάβα,  τα θέματα του βιβλίου που έχουν επιλέξει. Στη συνέχεια  τα μέλη αναλαμβάνουν την επεξεργασία και παρουσίαση ορισμένων θεμάτων, ώστε να υπάρχει συμμετοχή όλων των μελών και ανταλλαγή απόψεων στη συζήτηση. Συχνά τις παρουσιάσεις συνοδεύουν και παράλληλες δράσεις, τις οποίες τα μέλη  με ιδιαίτερη συνοχή και  συντροφικότητα μετατρέπουν σε δημιουργικές βιωματικές και πολύτιμες εμπειρίες. Ανά δίμηνο περίπου,  η δράση αυτή εμπλουτίζεται και με προσκλήσεις των συγγραφέων των βιβλίων ανάγνωσης στο μουσειακό χώρο του ΛΕΒ, όπου γίνεται ανοικτή στο κοινό παρουσίαση του έργου τους, συχνά με  συνοδεία μουσικής και «δια χειρός» εδεσμάτων. Οι φετινές συναντήσεις ξεκίνησαν και γίνονται κάθε δεύτερη Τρίτη στις 6.30 μ.μ.

 

β) Συνεχίζοντας την παράδοση εθελοντικής προσφοράς στην εκπαίδευση και την κοινωνική στήριξη μεταξύ των γυναικών, που έθεσε η Καλλιρρόη Παρρέν ως στόχο για το ΛτΕ κατά την ίδρυσή του, το 1911, ξεκινούμε και φέτος το εκπαιδευτικό πρόγραμμα  ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού για γυναίκες ομογενείς και αλλοδαπές. Ο σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι οι εκπαιδευόμενοι κατά πρώτον να αποκτήσουν τις γλωσσικές δεξιότητες και τις πρακτικές κοινωνικές και διαπολιτισμικές ικανότητες που απαιτούνται για την κοινωνική ένταξη των ίδιων και των οικογενειών τους και κατά δεύτερον να   συμβάλει στην ενδυνάμωση των γυναικών αυτών  που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Τα μαθήματα γίνονται με την συμβολή τριών ή τεσσάρων εθελοντών εκπαιδευτικών, οι οποίοι     ανέλαβαν   το έργο της διδασκαλίας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε γυναίκες ομογενείς και μετανάστριες, των οποίων η διαμονή έχει μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα στο Βόλο. Τα μαθήματα, τα οποία παρέχονται δωρεάν, εκτός από μια συμβολική εγγραφή,  πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα στο χώρο του Λυκείου (κάθε Τετάρτη απόγευμα).

Share
Share