Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου προτείνει δυο ψυχαγωγικά και βιωματικά εργαστήρια για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου
Συνεχίζονται και φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου τα εργαστήρια Καραγκιόζη και Παραμυθιού για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου.
Το εργαστήριο του Καραγκιόζη, με τίτλο «Ο Καραγκιόζης δάσκαλος», περιλαμβάνει τμήματα θεάτρου σκιών και εικαστικών- κατασκευών φιγούρας. Το εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό αυτό εργαστήριο προσφέρει στα παιδιά μία ευκαιρία για δημιουργία, ψυχαγωγία και έκφραση και φέρνοντάς τα πιο κοντά στην προφορική λαϊκή μας παράδοση. Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών γύρω από τη μορφή αυτή του λαϊκού μας θεάτρου, αποκτώντας γνώσεις για το θέατρο σκιών, την ιστορία και την τεχνική του. Στο εργαστήρι κατασκευών φιγούρας Καραγκιόζη κατασκευάζονται από τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους, φιγούρες με διαφορετικές τεχνικές. Οι πολλές και διαφορετικές ενότητες που περιλαμβάνει το θέατρο σκιών, όπως ζωγραφική, χαρακτική, υποκριτική, μιμητική, κ.ά., το καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Το θέατρο σκιών προσφέρει διασκέδαση, αφού γίνεται ευχάριστο παιχνίδι, αλλά αφήνει και τη φαντασία των παιδιών να μεγαλουργήσει στο φως της σκιάς. Γαλουχεί παράλληλα τις νέες γενιές με υψηλές αξίες και στόχους ζωής, μεταφέροντας με ζωντανό και διασκεδαστικό τρόπο σοφία αιώνων και αξίες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Όσον αφορά στη διαπαιδαγώγηση που προσφέρει, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βασίλης Αναγνωστόπουλος σ΄ένα από τα βιβλία του για τον Καραγκιόζη «ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο ‘ζωής’ στον χώρο της εκπαίδευσης. Το σχολείο τον αποδέχτηκε όχι μόνο ως μέσο ψυχαγωγίας αλλά και ως καλλιτεχνική δραστηριότητα. Και το γεγονός αυτό είναι ευοίωνο για την τύχη του θεάτρου σκιών σε μια εποχή όπου πλεονάζει η τηλεοπτική εικόνα και τα τόσα ‘δαιμονικά’ της τεχνολογίας. Και ο Καραγκιόζης υπήρχε και υπάρχει μέσα στους αιώνες, στην καθημερινή μας ζωή, γύρω και μέσα μας».
Το θέατρο σκιών θα λειτουργεί κάθε δεύτερο Σάββατο πρωί στο μουσειακό χώρο του Λυκείου (Κοραή 79) υπό την εποπτεία του δάσκαλου καραγκιοζοπαίκτη και πρωταγωνιστή του Θεσσαλικού Θεάτρου Σκιών, Παναγιώτη Φιλιππίδη, Το εικαστικό εργαστήριο-κατασκευών φιγούρας θα λειτουργεί κάθε δεύτερο επίσης Σάββατο στα εργαστήρια παραδοσιακών τεχνών υπό την εποπτεία της εικαστικού-εκπαιδευτικού Κατερίνας Σαμαρά. Στο τέλος της εκπαιδευτικής περιόδου θα παρουσιαστεί παράσταση με συντελεστές τους ίδιους τους μαθητές, όπως έγινε και φέτος με την παράσταση «Ο Καραγκιόζης νταντά», που δόθηκε στο αρχοντικό Μπορλότου στα Άνω Λεχώνια και πρόσφατα στο θερινό σινεμά «Εξωραϊστική».
β) Το εργαστήριο λαϊκού παραμυθιού, με τίτλο «Παραμύθια απ’ το σεντούκι» που απευθύνεται σε σχολικές ομάδες στοχεύει να γνωρίσουν τα παιδιά λαϊκά παραμύθια και να αποκομίσουν τα οφέλη τους. Τα παραμύθια της προφορικής παράδοσης είναι λόγια και ιστορίες πολλών ανθρώπων και γι' αυτό εμπεριέχουν όλη τη γνώση και σοφία του κόσμου. Αυτή η γνώση και σοφία των αναρίθμητων διηγήσεων που έπλασε ο άνθρωπος, όσο νωρίτερα μεταδίδεται στην παιδική ψυχή, τόσο περισσότερο καθορίζει τον ψυχισμό και το χαρακτήρα τους, την γλωσσική και νοητική τους ανάπτυξη, την καλλιέργεια της φαντασίας και τον εμπλουτισμό των εμπειριών τους.
Απόσταγμα λαϊκής σοφίας, ανθολόγημα μύθων, προλήψεων και δοξασιών το λαϊκό παραμύθι φανερώνει την κοινή και μακραίωνη κληρονομιά μας. Μέσα από τη μαγεία του μύθου και του λόγου και επειδή τίποτε στα παραμύθια δεν είναι τυχαίο, τα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν την αντανάκλαση της εικόνας του πραγματικού κόσμου και κάποιους σταθερούς κώδικές που κρατούν την τάξη των πραγμάτων. Η μαγεία του λαϊκού παραμυθιού «ανοίγει», στο παιδί τους ορίζοντες, συντελεί στην ψυχαγωγία του και του μεταδίδει τις βασικές αρχές που διέπουν τις διαπροσωπικές σχέσεις και την υιοθέτηση ορθής συμπεριφοράς. Και όπως υποστηρίζει ο Μπρούνο Μπέτελχαϊμ, από τους διασημότερους ψυχαναλυτές παγκοσμίως, «σήμερα, όπως και στο παρελθόν, το πιο σημαντικό και δυσκολότερο καθήκον στην ανατροφή ενός παιδιού είναι να το βοηθήσουμε να βρει νόημα στη ζωή». Και από αυτή την άποψη, συνεχίζει ο ίδιος, «κανένα είδος "παιδικής λογοτεχνίας" – με σπάνιες εξαιρέσεις – δεν μπορεί να ικανοποιήσει το παιδί, καθώς και τον ενήλικο, όσο τα λαϊκά παραμύθια».
Η ώρα του παραμυθιού προξενεί πάντα μεγάλη ευχαρίστηση. Ένας κόσμος ολόκληρος αναδύεται από τα παραμύθια. Η έκφραση «Μια φορά και έναν καιρό …» ασκεί στο παιδί μια μαγική δύναμη, το απογειώνει στον κόσμο της φαντασίας μακριά από τόπο και χρόνο. Όσο κρατά η αφήγηση του παραμυθιού κρατά και το ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας. Το Παραμύθι, κατά τον Καθηγητή Μ. Γ. Μερακλή «είναι ένα είδος όπου, όσο αναζητείς, τόσο βρίσκεις νοήματα».
Το παραπάνω εργαστήριο υπό την εποπτεία της Μάρως Αισώπου με τη βοήθεια της αφήγησης, λογοπαίχνιδων και τραγουδιού στοχεύει να ξαναφέρει τα παιδιά κοντά στα λαϊκά παραμύθια που βρίσκονται ανυπεράσπιστα μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης, των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και του κινητού.
Πληροφορίες-για συμμετοχή καθημερινά: Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου: Κοραή 79, 2421033938, 2421305753, 6974101096.