Κοραή 79, Βόλος

Στην καρδιά της πόλης ο πολιτισμός του υφαντού

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, πιστό στις αξίες του λαϊκού πολιτισμού,  συνεχίζει με αφοσίωση, γνώση και  αγάπη την παράδοση των παραδοσιακών τεχνών, με  κυρίαρχη την τέχνη του αργαλειού.

Οι δράσεις αυτές ξεκίνησαν πολύ νωρίς στο Λύκειο. Από το πρώτο   εργαστήριο του αργαλειού του, το 1949,  έως και το 1988 που ο τομέας αυτός ατόνησε,    το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου  κατέγραψε σπουδαίο  έργο στον τομέα των παραδοσιακών τεχνών χειροτεχνίας με τεράστια κοινωνική προσφορά,  δια μέσου της  δωρεάν παρεχόμενης εκπαίδευσης  σε  γυναίκες της περιοχής,  οι οποίες αποζητούσαν  να μάθουν τέχνες   που τους  βοηθούσαν  στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Σε όλο αυτό το διάστημα  των 40 χρόνων,  υπήρξαν αρκετές γυναίκες του Λυκείου, σημαντικές προσωπικότητες της τοπικής μας κοινωνίας, που όχι μόνο υποστήριξαν τη δράση αυτή του Λυκείου αλλά υπηρέτησαν με αφοσίωση τους σκοπούς αυτούς, προσφέροντας ανιδιοτελώς εργασία επί πολλά χρόνια, όπως  οι αείμνηστες Ειρήνη Μπρισίμη,    Μαρία Γκέκου, Χαρίκλεια Χρυσοχοϊδη,  Λέλα Καπουρνιώτη, Μ. Ποταμιάνου, Βέρα Μυτιληναίου, Εριφύλη Κόκκαλη, Χριστίνα Καλούση,  Καίτη Ψιώτα κ.ά.. Έτσι τα εργαστήρια της υφαντικής, των κεντημάτων,  της πλεκτικής, της ραπτικής και των καλλιτεχνικών κατασκευών εξελίχθηκαν με το χρόνο  σε μια κοιτίδα εκπαίδευσης και πολιτισμού συμβάλλοντας στη διατήρηση ενός από τους πλέον  παραδοσιακούς κλάδους της παραγωγικής οικονομίας της χώρας μας,  αναδεικνύοντας  την ευαισθησία, τη χάρη και την καλλιτεχνική ευαισθησία των γυναικών μιας άλλης εποχής.

Μετά την κατάργηση των παραπάνω εργαστηρίων λόγω της εκβιομηχανοποίησης των παραγομένων ειδών, το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου διατηρώντας τον εξοπλισμό των αργαλειών και προπαντός τον ενθουσιασμό για την αναβίωσή τους, μετά από διάφορες προσπάθειες,  κατάφερε, προ πενταετίας,   να επαναλειτουργήσει πρώτο το εργαστήριο της υφαντικής.

Εργαστήριο υφαντικής: Σήμερα η λειτουργία του εργαστηρίου υφαντικής  δίνει έμφαση στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και στην πολύτιμη παραδοσιακή τέχνη, της αρχαιοτέρας πασών χειροτεχνίας. Σκοπός της επαναλειτουργίας του εργαστηρίου αυτού   είναι όχι μόνον η διατήρηση των παραδοσιακών τεχνών, που σήμερα τείνουν να εξαφανιστούν, αλλά  να  ξαναβάλει την ξεχασμένη αυτή τέχνη στην καθημερινότητά μας.   Να κινητοποιήσει τις γυναίκες να ξανακαθήσουν στους εννιά ξαναστημένους  αργαλειούς του εργαστηρίου μας,  προσφέροντας τη χαρά της δημιουργίας με  μια καινοτόμα πρόταση  απασχόλησής τους.  Ίσως ακόμη  και επαγγελματική κατάρτιση και διέξοδο σε μία εξαιρετικά κρίσιμη εποχή, όπως η σημερινή. Το ενδιαφέρον καταγράφεται θετικό και το σπουδαιότερο είναι η ανταπόκριση των νέων ανθρώπων ακόμη και παιδιών που θέλουν να αποκτήσουν βιωματική εμπειρία γύρω από την τέχνη της ύφανσης.

Εργαστήριο κεντήματος:  Μαζί με την τέχνη του αργαλειού, το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου έχει προσθέσει τα τελευταία χρόνια και το πολύ ενδιαφέρον εργαστήριο του κεντήματος «ο δαντελένιος διάκοσμος».   Στο συγκεκριμένο εργαστήριο διδάσκονται οι παραδοσιακές τεχνικές χειρός του λασέ και του μακραμέ, με σχέδια από την αστική και παραδοσιακή μας παράδοση. Οι κεντήστρες από περιοδικά εποχής και πλούσιο αρχείο κεντημάτων ξεσηκώνουν  τα σχέδιά τους με θέματα που  ποικίλλουν. Κάποια σχέδια αποτελούν δάνεια από τον φυτικό και τον ζωικό κόσμο. Άλλα έχουν ανθρώπινες μορφές σε διάφορες στάσεις. Άλλα εργόχειρα πρωτοτυπούν είτε παρουσιάζοντας σχέδια art deco ή ακόμα και συνδυασμούς τεχνικών δημιουργώντας έργα ασυνήθιστης ομορφιάς,  που στολίζουν τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού με μια νότα ρομαντισμού και καλαισθησίας.

            Nέα πιλοτικά Εργαστήρια κοπτικής- ραπτικής,  πλεκτικής και  κατασκευής κούκλας:  Από φέτος συμπληρώνεται η δράση αυτή και με τρία νέα πιλοτικά εργαστήρια: της κοπτικής-ραπτικής,  πλεκτικής και κατασκευής κούκλας, εργαστήρια που λειτουργούσαν από πολύ παλιά στο Λύκειο, πριν ακόμη τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Έτσι πιο αναλυτικά θα λειτουργήσουν: α) εργαστήριο κοπτικής–ραπτικής  (σχεδιασμός ρούχου και ράψιμο στον τομέα του ενδύματος αλλά και των αξεσουάρ) και β) πλεκτικής.  Μπορεί το ράβε-ξήλωνε να ακούγεται ελαφρώς αναχρονιστικό, αλλά  η εποχή μας αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Το βελόνι ραψίματος και οι βελόνες της πλεκτικής έγιναν  πάλι μόδα και τα σεμινάρια κοπτικής, ραπτικής και πλεξίματος κερδίζουν, διεθνώς,  ολοένα και περισσότερο έδαφος.  Με τις δράσεις αυτές το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου δίνει απάντηση στην κρίση με δημιουργίες φτιαγμένες με τα χέρια και το μυαλό, που έχουν χρηστική και αισθητική αξία και παράλληλα διασκεδάζουν.  Έτσι ξαναζωντανεύουμε παραδοσιακές ενασχολήσεις που βοηθούν τη γυναίκα να κάνει όχι μόνο οικονομία αλλά και… αντι-στρες διεξόδους, σημαντικό σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή. Ένα αντίδοτο στη δημιουργική απασχόληση του ελεύθερου χρόνου, στην απραγία της ανεργίας ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν και τα μέγιστα στην οικιακή οικονομία.

γ) εργαστήριο κατασκευής κούκλας με λαογραφική αξία. Το πιλοτικό αυτό εργαστήριο στοχεύει στην διδασκαλία κατασκευής κούκλας με σκοπό την ανάδειξη των ελληνικών παραδοσιακών ενδυμασιών.  Μια παλιά και αγαπημένη πρακτική του Λυκείου των Ελληνίδων βασισμένη στη γλυπτική, στην οποία είχε πρωτοδιδάξει η γλύπτρια Ελένη Γεωργαντή, στο πλαίσιο παροχής εργασίας σε άπορες γυναίκες.  Η σπάνια αυτή τεχνοτροπία κατασκευής χειροποίητης κούκλας, προϋποθέτει  τη διαδικασία αντιγραφής της παραδοσιακής φορεσιάς, η οποία απαιτεί πριν απ’ όλα, την προσεκτική παρατήρησή της μέσα από τα μουσεία ή φωτογραφικό υλικό για την ακριβή απόδοση των σχεδίων επάνω στα υφάσματα, που θα αποτελέσουν τα  ρούχα (φορέματα, μαντήλια, πουκάμισα, ποδιές κ.λ.π). Η εργασία της κούκλας ξεκινάει από την κατασκευή του κεφαλιού και κατόπιν του σώματος, με εναλλακτικούς τρόπους.  Τα υλικά της (χαρτοπολτός,  γυψόγαζα, βαμβάκι  και κόλλα ή λεπτό πριονίδι ή αναλόγως του ύψους),  μέσω της μικρογλυπτικής, δίνουν  μορφή και μετατρέπονται σε κούκλες γεμάτες έκφραση που, στη συνέχεια, ζωγραφίζονται και  ντύνονται με αντίγραφα παραδοσιακών φορεσιών.

Η διεύθυνση των  εργαστηρίων παραδοσιακών τεχνών  είναι: Δον Δαλεζίου &  Ρ.Φεραίου.  Πληροφορίες-εγγραφές καθημερινά: 2421033938 και 2421305753

                                                                      ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ  2022-2023

 

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
 

 

 

 

10.00-13.00

ΚΕΝΤΗΜΑ-
ΠΛΕΚΤΙΚΗ

 

 

09.00-12.00

ΚΟΠΤΙΚΗ –
ΡΑΠΤΙΚΗ

 

 

  09.00-12.00

ΥΦΑΝΤΙΚΗ

 

 

    

 

 

17.15-20.15

ΥΦΑΝΤΙΚΗ

 

17.00-20.00

ΚΟΠΤΙΚΗ –
ΡΑΠΤΙΚΗ

 

 

 

 

 

17.00-20.00

ΚΕΝΤΗΜΑ-
ΠΛΕΚΤΙΚΗ

 

 

 

 

Share
Share