Κοραή 79, Βόλος

Παρατείνεται η έκθεση της «Χάρτας της Ελλάδος» σε κέντημα του Λ.Ε.Β. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

Παρατείνεται λόγω ενδιαφέροντος για δυο περίπου ακόμη μήνες η έκθεση της «Xάρτας της Ελλάδος» σε κέντημα, ένα έργο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου υπό την αιγίδα  της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»,  στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου.  Μια επετειακή δράση, η οποία είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα εθνικού εορτασμού.

Το λαμπρό αυτό έργο της νεοελληνικής χειροτεχνίας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το περασμένο καλοκαίρι σε ειδική εκδήλωση (21 Ιουλίου 2021) που οργάνωσαν η  Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, όπου και εκτίθεται,  αφού στο μεταξύ διήνυσε μια σύντομη εκθεσιακή τροχιά εκτός των πυλών του νομού μας. Πιο συγκεκριμένα, το έργο, με πρόταση του επίτιμου μέλους του Λ.Ε.Β., κ. Αικατερίνης Πολυμέρου-Καμηλάκη, μέλους της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και προέδρου της Επιτροπής για την προβολή και ενίσχυση της  Ελληνικής Χειροτεχνίας  και  ύστερα από συνεννόηση φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Ανάπτυξης,  βρέθηκε  στο επίκεντρο της εκθεσιακής διοργάνωσης της 85ης  Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (10-21.9.2021). Έτσι, η Χάρτα  αποτέλεσε  ένα από τα περίοπτα επετειακά εκθέματα της φετινής ΔΕΘ, κλέβοντας τα βλέμματα των επισκεπτών, ανθρώπων των γραμμάτων και του πολιτισμού, που συνέρρευσαν στο «Περίπτερο 13», όπου βρισκόταν και το περίπτερο της Χειροτεχνίας του Υπουργείου Πολιτισμού.  Στη συνέχεια, το έργο μεταφέρθηκε στο περίπτερο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην επετειακή έκθεση  «Ελλάδα 1821-2021» στο Ζάππειον Μέγαρο (2-4.10.2021). Προσεχώς, πρόκειται να φιλοξενηθεί στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, με πρόσκληση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων,  ενώ στη συνέχεια προγραμματίζεται η έκθεσή της σε μουσεία της Ελλάδος και του εξωτερικού.

Η Χάρτα σε κέντημα εντυπωσιάζει και προκαλεί σημαντικό ενδιαφέρον. Οι επισκέπτες πλησιάζουν πολύ κοντά για να διαπιστώσουν με τα μάτια τους,  εάν πράγματι το έργο είναι αυθεντικό και εάν το κέντημα έγινε με τα χέρια ή πρόκειται για κάτι άλλο. Διαβάζουν με μεγάλο ενδιαφέρον τα κείμενα που τη συνοδεύουν και εκφράζονται πολύ θετικά για το αισθητικό της αποτέλεσμα. Όπως είναι γνωστό, το  πρωτότυπο αυτό έργο αφορά στην  πιστή κεντητική απόδοση της  «Χάρτας της Ελλάδος», που εξέδωσε στη Βιέννη ο Ρήγας Βελεστινλής (Βελεστίνο 1757-Βελιγράδι 1798), σχεδιάστηκε και φιλοτεχνήθηκε με την ευκαιρία του εορτασμού των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και πρόσφατα (21 Ιουλίου) έγινε η πρώτη ανοικτή παρουσίασή του σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσαν η  Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, όπου και εκτίθεται. Μια επετειακή δράση, η οποία είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα εθνικού εορτασμού. 

Η  υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής  του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, φιλοτεχνήθηκε  δια μέσου του τμήματος κεντητικής των εργαστηρίων παραδοσιακών  τεχνών (υφαντική, κεντητική, πλεκτική, κοπτική-ραπτική), που το υπεραιωνόβιο σωματείο έχει ανασυστήσει τα τελευταία χρόνια και λειτουργεί με επιτυχία.  Η Χάρτα αποτελεί ένα πρωτοφανές -για την εποχή- εκδοτικό εγχείρημα και ένα μεγαλόπνοο έργο που αντανακλά την έκταση αλλά και την ακτινοβολία του αρχαίου και του νεότερου ελληνισμού, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μεγάλη επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.  Το μεγάλο αυτό έργο της χειροτεχνίας,  απαρτίζεται από 12 φύλλα, τα οποία κεντήθηκαν από ισάριθμες κεντήστρες με παραδοσιακές βελονιές, που κρίθηκαν προσφορότερες για την απόδοση των λεπτομερειών. Η Χάρτα καταγράφει την προσδοκία για την Επανάσταση. Απαρτίζεται από άπειρα σύμβολα. Απεικονίζει τον ελλαδικό χώρο και τη βαλκανική χερσόνησο, νότια του Δούναβη. Περιλαμβάνει επιπεδογραφίες αρχαίων πόλεων, όπως την Κωνσταντινουπόλεως με τη συμβολική παράσταση  του λιονταριού, της Φεράς «νυν λεγομένης Βελεστίνος», της Σπάρτης κ. ά. Επίσης, μεσαιωνικά νομίσματα συνοδευόμενα από σχόλια για την προέλευσή τους, αρχαία τοπωνύμια, μυθολογικές και συμβολικές παραστάσεις, μια κάτοψη αρχαίου θεάτρου, κατάλογο σοφών και ηγεμόνων της εποχής και πολλά άλλα ενδιαφέροντα. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Nεοελληνικού Διαφωτισμού και σημείο αναφοράς όχι μόνο για την ιστορία της ελληνικής χαρτογραφίας αλλά και για τη διαμόρφωση των ιδεών που ενέπνευσαν την Επανάσταση της Εθνεγερσίας.

Η Χάρτα θα παραμείνει   στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου (αίθουσα 8) έως και τις 20 Ιανουαρίου 2022 και είναι επισκέψιμη καθημερινά κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου: Δευτέρα έως και Κυριακή (εκτός Τρίτης) από 08.30-15.30.

Share
Share