Κοραή 79, Βόλος

Aρχίζουν τα δωρεάν μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου για γυναίκες ομογενείς και αλλοδαπές

Η ιδέα της διοργάνωσης μαθημάτων ελληνικών για γυναίκες ομογενείς και αλλοδαπές που ζουν στο Βόλο,  γεννήθηκε το 2013  στο Φιλολογικό Τμήμα του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου έχοντας υπόψη την προϊστορία του Λ.Ε.Β. στον τομέα της εκπαίδευσης των απόρων αγραμμάτων μητέρων: Κυριακά Σχολεία – Εσπερινές Σχολές απόρων Μητέρων – και άλλες παρεμφερείς δράσεις που τέθηκαν στην πρώτη γραμμή από το ξεκίνημα της λειτουργίας του λυκειακού θεσμού.

Η Καλλιρρόη Παρρέν, πρωτοπόρος Ελληνίδα φεμινίστρια  και ιδρύτρια  το 1911 του Λυκείου των Ελληνίδων, συνδέθηκε άρρηκτα με τις εκπαιδευτικές  πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν κατά καιρούς με αποδέκτες αναλφάβητες Ελληνίδες. Η πεποίθηση ότι η καταπολέμηση της αμάθειας και του αναλφαβητισμού που συχνά μάστιζαν μεγάλο μέρος του γυναικείου φύλου αποτελεί προϋπόθεση για την ατομική, κοινωνική, οικονομική και πολιτική ανάπτυξη των γυναικών στάθηκε το θεμέλιο για τη δράση αυτή, η οποία σφραγίσθηκε και από το στοιχείο του εθελοντισμού, βάσει της καταστατικής διακήρυξης ότι βασικός στόχος του Λυκείου είναι να ενισχύσει «τον μεταξύ των γυναικών σύνδεσμο προς εξυπηρέτησιν της προόδου του φύλου των προς προάσπισιν και προστασίαν αυτών».

Η υποχώρηση του αναλφαβητισμού των γυναικών στην Ελλάδα έθεσε κατά το τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα στο περιθώριο τη σημαντική σχετική δραστηριότητα. Ωστόσο,  η είσοδος στη χώρα μεγάλου αριθμού μεταναστών από την τελευταία δεκαετία του ίδιου αιώνα δημιούργησε νέες ανάγκες. Στη διαπίστωση αυτή οδηγήθηκαν και τα μέλη του Ιστορικού Αρχείου του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών από το 1998,  που αναβίωσαν τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας με αποδέκτες γυναίκες που έχουν σήμερα την ανάγκη εξωσχολικής διδασκαλίας ελληνικών· δηλαδή γυναίκες ομογενείς και αλλοδαπές που διαβιούν στην Ελλάδα χωρίς να έχουν διδαχθεί τα ελληνικά και χωρίς να μπορούν να ενταχθούν σε κάποιο από τα προγράμματα εγκύκλιας εκπαίδευσης λόγω οικογενειακών ή και εργασιακών υποχρεώσεών τους.

Με αυτό το πνεύμα, τo Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου συνεχίζει και φέτος  με επιτυχία το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα  ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού για γυναίκες ομογενείς και αλλοδαπές που ζουν στην πόλη μας, θεωρώντας ότι η  γλώσσα είναι πολύτιμη για την καθημερινότητα και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Ο σκοπός του είναι οι εκπαιδευόμενες, κατά πρώτον να αποκτήσουν τις γλωσσικές δεξιότητες και τις πρακτικές κοινωνικές και διαπολιτισμικές ικανότητες που απαιτούνται για την κοινωνική ένταξη των ίδιων και των οικογενειών τους. Κατά δεύτερον να   συμβάλει στην ενδυνάμωση των γυναικών αυτών  που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και να βοηθηθούν  να ενταχθούν ομαλότερα ανάμεσά μας.

Τα μαθήματα, τα οποία παρέχονται δωρεάν, εκτός από μια συμβολική εγγραφή,  πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα στο χώρο του Λυκείου μετά από συνεννόηση με τις ενδιαφερόμενες. Τα μαθήματα διδάσκουν εθελόντριες εκπαιδευτικοί. Τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα επιβαλλόμενα και νομοθετημένα μέτρα για τον covid 19. Να σημειωθεί ότι στα τμήματα μπορούν να συμμετέχουν άτομα με πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε βεβαίωση νόσησης, είτε με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test αντιγόνου μέχρι 48 ωρών από την ώρα συμμετοχής τους.

Για συμμετοχή και πληροφορίες: καθημερινά στις ώρες 11.00-14.00 στη γραμματεία του ΛΕΒ και στα τηλέφωνα 2421033938 -6975885396.

FacebookTwitterGoogle+Share