Κοραή 79, Βόλος

“Ηρωίδες με φουστανέλα αντρίκια”: το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Λ.Ε.Β.

Μετά από αναγκαστική παύση μεγάλου διαστήματος,  το Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου προτίθεται φέτος να υλοποιήσει για την εκπαιδευτική κοινότητα μια σειρά από μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, προσαρμοσμένα εκπαιδευτικά  στις νέες ανάγκες και  τηρώντας απαρέγκλιτα όλα τα επιβαλλόμενα νομοθετημένα μέτρα για τον covid 19.

Στα  ήδη γνωστά εκπαιδευτικά προγράμματα-  με εξαίρεση το «Οι παραδοσιακές φορεσιές της Μαγνησίας» που δεν θα υλοποιηθεί αυτή τη χρονιά- ένα καινούργιο μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα έρχεται να προστεθεί.  Το νέο πρόγραμμα τιτλοφορείται «Ηρωίδες με φουστανέλα αντρίκια» και αποτελεί ένα συμβολικό εκπαιδευτικό αφιέρωμα στη μεγάλη επέτειο που φέτος γιορτάζει η πατρίδα μας. Όπως ήδη είναι γνωστό,  στο πλαίσιο της φετινής επετείου για τα 200  χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου μας σχεδίασε μια δράση με ιστορικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο,  αφιερωμένη σε άγνωστες ηρωίδες του 1821 και η οποία τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» – ενταγμένη στο πρόγραμμα εθνικού εορτασμού. Πρόκειται αφενός, για τη μονογραφία,  με τίτλο «Μικρό δοξαστικό  σε άγνωστες ηρωίδες της Επανάστασης του 1821: Η Μεσολογγίτισσα Τασούλα Γυφτογιάννη», η οποία θα δωριθεί σε όλα ανεξαίρετα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Μαγνησίας.

Η επετειακή αυτή έκδοση του Λ.Ε.Β. αποτελεί ελάχιστη συμβολή στις ηρωίδες του 1821 εστιάζοντας στην Τ. Γυφτογιάννη,  μια από τις θρυλικές πρωταγωνίστριες  της Εξόδου του Μεσολογγίου. Μιας γυναίκας που η συμμετοχή της στην Επανάσταση καταγράφεται ανεκτίμητη, όπως και πολλών ακόμη γυναικών είτε πρόκειται για Μεσολογγίτισσες «ελεύθερες πολιορκημένες» και «εξοδίτισσες» είτε για ηρωίδες από άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας, που η δράση τους δεν έχει επαρκώς αποτιμηθεί. Αφετέρου, η δράση αυτή συνοδεύεται  με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ηρωίδες με φουστανέλα αντρίκια», συνδεδεμένο και με την τοπική ηρωίδα  Μαργαρίτα Μπασδέκη, που όπως είναι γνωστό, έδρασε στη θεσσαλική επανάσταση του 1878 της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα στη θρυλική μάχη του Σαρακηνού στη Μακρινίτσα.

Κοινό χαρακτηριστικό των δυο γυναικών είναι ότι και οι δυο ηρωίδες πολέμησαν ένοπλες, φορώντας φουστανέλα. To πρόγραμμα, το οποίο έχει σχεδιαστεί με τις αρχές της μουσειοπαιδαγωγικής,  απευθύνεται  και  στις δυο σχολικές βαθμίδες. Εκπονείται στην κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα χορού  του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου  (Αχιλλοπούλου με Κύπρου). Διάρκεια: 90΄.

Το συγκεκριμένο, όπως και όλα ανεξαίρετα τα προγράμματα του Λ.Ε.Β. υλοποιούνται-κατόπιν συνεννόησης- στις ώρες: 09.00 -10.30  και 11.00-12.30.  Υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων: Αποστολία Αρμπελιά, μουσειοπαιδαγωγός.  Για συμμετοχές και πληροφορίες: E-mail: likioelinidonvolou@gmail.com. Tηλέφωνα: 2421305753  και  6945852406 (Απ. Αρμπελιά) στις ώρες:  11:30-14:00.

Share
Share