Κοραή 79, Βόλος

H συμμετοχή του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου στην επετειακή έκθεση «Η Πρώτη Σημαία» του Δήμου Σκιάθου

«..και τ’ ουρανού παντιέρα».

Συλλογικό έργο των παραδοσιακών εργαστηρίων του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

 

Το Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου συμμετέχει στην ομαδική εικαστική εγκατάσταση με τίτλο «Η Πρώτη Σημαία», που θα πραγματοποιηθεί στη Σκιάθο (έναρξη  Κυριακή 20 Ιουνίου 2021-λήξη 30 Σεπτεμβρίου). Η έκθεση οργανώνεται από τον Δήμο Σκιάθου για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού.

Πιο συγκεκριμένα, η  έκθεση θα πραγματοποιηθεί στη Μονή Ευαγγελιστρίας της Σκιάθου, στον τόπο όπου το 1807 σχεδιάστηκε, υφάνθηκε και υψώθηκε η πρώτη σημαία της προεπαναστατικής εποχής.

Στο πλαίσιο της επετειακής εκθεσιακής δράσης, η επιμελήτρια προσκάλεσε διακεκριμένους Έλληνες εικαστικούς να προχωρήσουν στη σύσταση ενός αυτοτελούς οργανικού πεδίου με εικαστικές, πλαστικές και συμβολικές πολυεπίπεδες αναφορές σε ένα αξιοσημείωτο ιστορικό συμβάν και σε ένα εμβληματικό ελληνικό σύμβολο που συνδέεται απόλυτα με το νησί της Σκιάθου και την Ιερά Μονή και που η έμπνευσή και η  κατασκευή του προηγήθηκαν 14 χρόνια από την έκρηξη της Επανάστασης, υποδεικνύοντας τον παράτολμο αλλά αναγκαίο δρόμο προς την Ελευθερία.

Ήταν τον Σεπτέμβριο του 1807, όταν στο μοναστήρι δόθηκε ο όρκος της ελευθερίας από τους Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Ανδρέα Μιαούλη, Παπαθύμιο Βλαχάβα, Νικοτσάρα, Καρατάσο, Γιάννη Σταθά, το σκιαθίτη δάσκαλο του Γένους Επιφάνιο ή Στέφανο Δημητριάδη και άλλους αγωνιστές. Τότε σχεδιάστηκε, υφάνθηκε, ευλογήθηκε και υψώθηκε στη μονή η πρώτη ελληνική σημαία με το λευκό σταυρό στη μέση πάνω σε γαλανό φόντο. Έκτοτε, η προσφορά της Ιεράς Μονής στον αγώνα της εθνεγερσίας  ήταν ιδιαίτερα σημαντική.

Στο πνεύμα αυτό, το Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου δια μέσου των παραδοσιακών του εργαστηρίων προετοίμασε και θα παρουσιάσει ένα συλλογικό έργο που φιλοτεχνήθηκε από το τμήμα της  υφαντικής με τη συμβολή και της κεντητικής. Δημιούργησε μια σημαία στα χνάρια σπαραγμάτων σημαιών εκείνης της περιόδου με μια σύγχρονη ματιά· πρόκειται για ένα υφαντό έργο με λευκογάλαζα χρώματα που σχηματίζει σταυρό, το κατεξοχήν σύμβολο των προεπανασταστικών και επαναστατικών σημαιών του 1821. Το έργο με τίτλο «…και τ’ ουρανού παντιέρα» είναι διακοσμημένο  με ένθετες κεντητές, μικρές κόκκινες φλόγες,  σύμβολο της θυσίας,  του αίματος και του ηρωισμού.  Στην ύφανση συμμετείχαν οι: Κερασία Καρκαλά, Ελένη Τόπα και Ελένη Ευσταθίου. Στο κέντημα: Ράνια Παπακωνσταντίνου. Σχέδιο: Ιωάννα Τερλίδου.

Στην έκθεση της Σκιάθου συμμετέχουν πάνω από σαράντα εικαστικοί απ’ όλη την Ελλάδα, που ανατροφοδοτούμενοι από την ιστορική  μνήμη  της «Πρώτης σημαίας» φιλοτέχνησαν εκ νέου μια νέα σημαία· ένα νέο εικαστικό- ποιητικό δοκίμιο για το κορυφαίο εθνικό μας σύμβολο μ’  έναν καινούργιο αισθητικό στοχασμό,  εμπλουτισμένο από το διάβα των 200 χρόνων από την Εθνεγερσία.

FacebookTwitterGoogle+Share