Κοραή 79, Βόλος

Κυκλοφόρησε η μονογραφία του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου με τίτλο «Μικρό δοξαστικό σε άγνωστες ηρωίδες της Επανάστασης του 1821: Η Μεσολογγίτισσα Τασούλα Γυφτογιάννη» με την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Oλοκληρώνεται σταδιακά η Δράση που το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου σχεδίασε με ιστορικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό περιεχόμενο,  αφιερωμένη σε άγνωστες ηρωίδες του 1821 και η οποία τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Το αφιέρωμα αυτό-με επίκεντρο την Τασούλα  Γυφτογιάννη, η οποία  εκπροσωπεί επάξια το γυναικείο ηρωισμό- αφορά κατά πρώτον στην έκδοση,  με τίτλο «Μικρό δοξαστικό  σε άγνωστες ηρωίδες της Επανάστασης του 1821: Η Μεσολογγίτισσα Τασούλα Γυφτογιάννη». Η επετειακή αυτή έκδοση αποτελεί μικρή συμβολή στον εορτασμό και τον αναστοχασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Αφιερώνεται εν γένει στις ηρωίδες του 1821 εστιάζοντας στην Τ. Γυφτογιάννη,  μια από τις θρυλικές πρωταγωνίστριες  της Εξόδου του Μεσολογγίου. Μιας γυναίκας που η συμμετοχή της στην Επανάσταση καταγράφεται ανεκτίμητη, όπως και πολλών ακόμη γυναικών είτε πρόκειται για Μεσολογγίτισσες «ελεύθερες πολιορκημένες» και «εξοδίτισσες» είτε για ηρωίδες από άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας, που η δράση τους δεν έχει επαρκώς αποτιμηθεί.

Η Δράση συνοδεύεται με εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ηρωίδες με φουστανέλα αντρίκια», συνδεδεμένο και με την τοπική ηρωίδα  Μαργαρίτα Μπασδέκη. Κοινό χαρακτηριστικό των δυο γυναικών είναι ότι και οι δυο ηρωίδες πολέμησαν ένοπλες, φορώντας φουστανέλα.

To πρόγραμμα απευθύνεται  και  στις δυο σχολικές βαθμίδες και θα υλοποιηθεί όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.  Η έκδοση, της οποίας η παρουσίαση θα γίνει προσεχώς θα δωριθεί σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Ν. Μαγνησίας και της Ν. Αιτωλοακαρνανίας.

Υπενθυμίζεται ότι η  αφορμή αυτής της «Δράσης» δόθηκε από ένα χρυσοκέντητο μανικωτό ζακέτο (ζιπούνι) του 19ου αιώνα, που δωρίθηκε προ ετών στο Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου από γόνο οικογένειας μεσολογγίτικης  καταγωγής και που -κατά την κληρονομημένη προφορική παράδοση-ανήκε στην πρόγονό τους Τ. Γυφτογιάννη.

 

Share
Share