Κοραή 79, Βόλος

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 μέσα από τη χειροτεχνία-συμβολή του Λυκείου μας στη μεγάλη επέτειο

Το κέντημα «Η   Χάρτα  της Ελλάδος ή η Χάρτα του  Ρήγα Βελεστινλή», διαστάσεων 3,86 τετραγωνικών μέτρων, ολοκληρώθηκε. Πρόκειται για την κεντητική πιστή απόδοση της «Χάρτας της Ελλάδος»,  του μεγάλου  χάρτη  που εξέδωσε στη Βιέννη  ο Ρήγας Βελεστινλής (Βελεστίνο 1757-Βελιγράδι 1798),  μια από τις σημαντικότερες μορφές του νεώτερου ελληνισμού, άρρηκτα δεμένη με τη μεγάλη επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821,  που τιμούμε φέτος.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Nεοελληνικού Διαφωτισμού και σημείο αναφοράς όχι μόνο για την ιστορία της ελληνικής χαρτογραφίας αλλά και για τη διαμόρφωση των ιδεών που ενέπνευσαν την Επανάσταση της Εθνεγερσίας.

Το έργο απαρτίζεται από 12 φύλλα, τα οποία  κεντήθηκαν από ισάριθμες κεντήστρες με παραδοσιακές βελονιές, που κρίθηκαν προσφορότερες για την απόδοση των λεπτομερειών. Η Χάρτα αποτελεί ένα πανόραμα του ελληνισμού.  Καταγράφει την προσδοκία για την Επανάσταση. Απαρτίζεται από άπειρα σύμβολα. Απεικονίζει τον ελλαδικό χώρο και τη βαλκανική χερσόνησο, νότια του Δούναβη. Περιλαμβάνει επιπεδογραφίες αρχαίων πόλεων, μεσαιωνικά νομίσματα συνοδευόμενα από σχόλια για την προέλευσή τους, μυθολογικές και συμβολικές παραστάσεις, κάτοψη αρχαίου θεάτρου, κατάλογο σοφών και ηγεμόνων της εποχής και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Με το έργο αυτό και στη βάση ότι η κεντητική είναι μια πρωτότυπη μορφή τέχνης, από τους πλουσιότερους κλάδους της λαϊκής χειροτεχνίας, η Δράση  μας στοχεύει:

  • Nα συμβάλλει, κατ’ ελάχιστο, στη δημιουργία έργων που θα παραμείνουν ζωντανοί μάρτυρες της μεγάλης επετείου και στο μέλλον.
  • Να τιμήσει συμβολικά την κορυφαία προσωπικότητα του Τόπου μας.
  • Να ενθαρρύνει ένα ικανό πεδίο ιστορικής και αισθητικής εξερεύνησης του οράματος του Ρήγα, που ήταν η πνευματική αφύπνιση των Ελλήνων, με πολλαπλές εστίες θέασης για το ευρύτερο κοινό, όπως είναι η χειροτεχνία.
  • Να προσφέρει μια ακόμη πτυχή της εθνικής μας αυτογνωσίας, δια μέσου της λαογραφικής, καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής αξία του έργου.

Το έργο φιλοτεχνήθηκε από το τμήμα κεντητικής των εργαστηρίων παραδοσιακών τεχνών του Λ.Ε.Β. και υποστηρίζεται από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021»

FacebookTwitterGoogle+Share