Κοραή 79, Βόλος

Οι δωρεές και οι ενισχύσεις συνεχίζονται

Οι δωρεές και οι ενισχύσεις συνεχίζονται και από πλευράς κεντρικών φορέων και από την πλευρά των ιδιωτών, που βλέπουν τα κειμήλιά τους δια μέσου του Λυκείου να αξιοποιούνται και να προβάλλονται. Συγκεκριμένα δωρίζουν: Η Ναυσικά Σφέτσου ένα φέσι αυθεντικό, χρυσοκέντητο (1995), ο Κ. Μαρμαγκιώλης δώρησε τεμάχια παλιάς φορεσιάς (1995) και διάφορα υφάσματα, το ζεύγος Ιω. Φιλίππου από τις Γλαφυρές μια ανδρική πηλιορείτικη βράκα (1996) και η κυρία Παπαρρήγα μια παιδική φορεσιά Γλώσσας Σκοπέλου (2001). Επίσης η Χαρ. Αντωνιάδου είχε δηλώσει την πρόθεσή της να χαρίσει την κεντημένη προίκα της στο Λύκειο, τελικά όμως η δωρεά δεν ευοδώθηκε λόγω θανάτου της. Τα τελευταία χρόνια δωρήθηκαν: δέκα ανδρικά πουκάμισα από τον Στ. Καπουρνιώτη. Tέσσερες φουστάνες Ορεινής Θεσσαλίας από την Αικατερίνη Γιαννούχου. Μια φουστάνα Ορεινής Θεσσαλίας από τον Κων. Ρούστα (της μητέρας του) (2003). Μία φορεσιά Καβακλί Ανατ. Ρωμυλίας (τσούκνα) και ένα καλπάκι με μανίκια της γιαγιάς από την Πόπη Αναστασίου -Πουλτσίδου η οποία εκτίθεται στη μόνιμη ενδυματολογική συλλογή στο Λύκειο. Μία συλλογή από νυχτικά κεντημένα από την Θάλεια Καπάνη (2004). Επίσης δωρήθηκαν: μια κάπα προέλευσης Βλάστης (Κοζάνη) από τον Γ. Κοκκώνη. Τέσσερα φέσια Πηλίου με χρυσή φούντα, τα οποία αποτελούν μέρος της μόνιμης έκθεσης (έκαστο σε διαφορετικά σχέδια) από τις εξής δωρήτριες: τις αδελφές Ρούλα Χαρμάνη και Αλκμήνη Χαρμάνη-Χαλκιά, από την Φίλη Σαμαρά, από την Χριστίνα Καλούση και την Μελίτα Σφέτσου (Σαράτση)-Αντωνοπούλου. Υφαντά δισάκια (5 τεμ), ταγάρια και άλλα εξαρτήματα γυναικείας φορεσιάς από την Ελένη Παντή-Βανέζη. Ένα ζεύγος χρυσοκέντητα χειρώτια, κεντήματα μεταξωτά και εξαρτήματα γυναικείας φορεσιάς από την Αριστέα Τζάνου. Μια φουστανέλα με δυο κομμάτια, πουκάμισο φουστανέλας, μια φέρμελη και ένα φέσι, τρία σεγγούνια (πιρπιρί) και άλλα είδη από φορεσιά που είχε φορεθεί στην Πορταριά από την Μαρία Βροστοπούλου. Ένα καλαμκερί Πηλίου από τη Ρένα Τσαρδίνη και ακόμη ένας παλιός τσεβρές και μια κάπα από την Πόπη Μπαχαριά-Καραθανάση42.

Σημαντική θέση μεταξύ των δωρητών κατέχει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ.κ. Ιγνάτιος, ο οποίος προσέφερε στο Λύκειο τη συλλογή της αείμνηστης Ελευθερίας Καμάτση, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μια πλήρη φορεσιά Ευβοίας (φουστάνα, σεγκούνι, ποδιά και κεφαλόδεμα) και εξαρτήματα άλλων φορεσιών (κομμάτι Σαρακατσάνας Έβρου, ένα σεγκούνι, μια βράκα νησιώτικη, μια φουστάνα, ένα μεσοφόρι φορεσιάς, ένα άσπρο γιλέκο και ένα κοντογούνι χρυσοκέντητο). Επίσης περιλαμβάνει παλιούς κεντημένους τσεβρέδες, είδη σπιτιού, ασπροκεντήματα, εσώρρουχα, παντόφλες κεντητές και άλλα παραδοσιακά κεντήματα.

Δωρήτρια επίσης είναι η Βασιλική Τράκη, η οποία προσέφερε ένα πλήρες σύνολο επίπλων γραφείου, το οποίο κάλυψε τις λειτουργικές ανάγκες της γραμματείας και του διοικητικού συμβουλίου του ΛΕΒ.

Στον κατάλογο των δωρητών43 της Ιματιοθήκης προστίθενται ακόμη οι εξής: Η Ζωή Αλεξανδρίδου μια φορεσιά Αλμυρού, η οποία εκτίθεται στη μόνιμη ενδυματολογική έκθεση του Λυκείου, μαζί με άλλα είδη. Η Μαρία Παλιούρα- Γαλανού δώρησε μια νυφική ζώνη Πηλίου της Μαρίας Κολυνδρίνη και φέσι της ιδίας καθώς και μια πλήρη νυφική φορεσιά Πηλίου, η οποία εκτίθεται επίσης στο Λύκειο. Το 2009 δωρήθηκε ένα αυθεντικό μπαμπουκλί και μια αυθεντική φουστάνα, το οποίο και εκτίθεται, από την φορεσιά Σκοπέλου από τον Φίλιππο Αμπελάκια και τη Μάρω Μαυρογιάννη-Ροδοπούλου. Μια φουστάνα Τρικέρων και ένα πιρπιρί Ηπείρου δωρήθηκε από την Αργώ Αρχιμανδρίτη-Παπαδοπούλου, όπως και ένα αντίγραφο μιας φορεσιάς (χωρική) Δεσφίνας από την Ιωάννα Μπάστη.

Το τελευταίο μάλιστα διάστημα, ο κατάλογος των δωρητών, παρά την κρίση που βιώνεται σε όλα τα επίπεδα, στο Λύκειο με συγκίνηση διαπιστώνεται ότι μεγαλώνει. Και αυτό επειδή ένας αξιοπρόσεκτος αριθμός συμπολιτών εμπιστεύεται στην αξιοσύνη του σωματείου ολόκληρες ή τμήματα από οικογενειακές τους φορεσιές, παλιά προγονικά έπιπλα και ότι τέλος πάντων σχετίζεται με το λαϊκό πολιτισμό της περιοχής μας. Έτσι, τους τελευταίους μήνες το Λύκειο εμπλουτίστηκε με τα εξής αποκτήματα: Δυο έπιπλα αντίκες (ένας μεγάλος και ένας μικρότερος αυθεντικός μπουφές του τέλους του 19ου αι.) από το Δημήτρη Σιάτρα. Δυο αυθεντικά και πανέμορφα ποδήρη μανικωτά μεταξωτά φορέματα (αντερί) περιοχής Αϊβαλί της Σμύρνης από την Βικτώρια Σταματοπούλου-Σκρέτα. Μια πλήρη αυθεντική γυναικεία φορεσιά Πηλίου (Λαύκος), όπως και κοσμήματα από τον Θεόδωρο Κόφφα. Και οι δυο φορεσιές προστέθηκαν στη μόνιμη εκθεσιακή συλλογή. Επίσης τέσσερα σεγκούνια Γρεβενών, δυο ποδιές υφαντές και μια αυθεντική φορεσιά Μεταξάδων Έβρου από την Μ. Γκαμπράνη.

Σήμερα προκύπτει επιτακτική η ανάγκη επιστημονικής τεκμηρίωσης της ενδυματολογικής συλλογής του Λυκείου, με τη συστηματική καταγραφή όλων των πληροφοριών της για τα αντικείμενα που κατέχει και διαχειρίζεται, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, όπως ορίζονται από τη Διεθνή Επιτροπή για την Τεκμηρίωση των εθνογραφικών αντικειμένων και το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (CIDOC/ICOM) για την καταγραφή της πολιτισμικής πληροφορίας και την αποτελεσματική χρήση οργανωμένων συστημάτων διαχείρισης συλλογών ειδικότερα όσον αφορά στην ηλεκτρονική τεκμηρίωση και τις νέες τεχνολογίες.

Share
Share