Κοραή 79, Βόλος

«Καραγκιόζης και Θεόφιλος, Ο Μεγαλέξανδρος»

Στο πλαίσιο της λειτουργίας της έκθεσης  «απ' τη μεριά των σοφών και των τρελών»: Αφιέρωμα στον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ» που φιλοξενείται στο Μουσείο της Πόλης με οργάνωση του Λυκείου των Ελληνίδων και της Διεύθυνσης  Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ,  την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου θα δοθεί   δωρεάν παράσταση  Καραγκιόζη από το θέατρο σκιών του Χρήστου Στανίση.

Το θέμα της παράστασης είναι «Καραγκιόζης και Θεόφιλος, Ο Μεγαλέξανδρος». Ο Θεόφιλος ντύνεται Μεγαλέξανδρος και τα βάζει με τον κατηραμένο όφι που φωλιάζει στην πηγή και κρατάει το νερό της πόλης. Μια παράσταση όπως αυτές που έδινε ο Θεόφιλος και θεάτριζε τον κόσμο. Αυτή τη φορά συναντάει ο λαϊκός ζωγράφος τον λαϊκό ήρωα Καραγκιόζη. Η παράσταση «χρωματίζεται» μουσικά με τον ήχο του σαντουριού. Τα σαντούρι είναι το βασικό όργανο της Μυτιλήνης και το βασικό όργανο του θεάτρου σκιών.

Κείμενο – φιγούρες – μουσική επιμέλεια: Χρήστος Στανίσης.                    Σαντούρι:  Μελίνα Μπιτζίδου

O Xρήστος Στανίσης  γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Έμαθε την τέχνη του θεάτρου σκιών από τον Ευγένιο Σπαθάρη. Από το 1993 δίνει παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Σε σχολεία (παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια), σε εκδηλώσεις δήμων και πολιτιστικών συλλόγων, σε θέατρα, μουσικές σκηνές (Μύλος Θεσσαλονίκης, Γυάλινο μουσικό θέατρο κ.ά.), στο Μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε εγκαίνια εικαστικών εκθέσεων, σε φεστιβάλ Ελλάδα και εξωτερικό καθώς και σε διάφορα μουσεία. 

Έχει συνεργαστεί με πολλούς σπουδαίους καλλιτέχνες, τραγουδιστές, ηθοποιούς, ζωγράφους και χορευτές όπως οι : Ψαραντώνης, Νίκος Δημητράτος, Αγάθωνας, Μίμης Πλέσσας,  Χριστόδουλος Χάλαρης, Ross Daly, Αντώνης Καφετζόπουλος, Κωνσταντίνος Παλιάν, Κώστας Αλεξανδρίδης κ.ά. Τον Ιούνιο 2020 συμμετείχε στην τηλεοπτική σειρά «Άγριες Μέλισσες». Έχει διδάξει λαϊκό θέατρο και θέατρο σκιών στη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. και σε ιδιωτικές σχολές θεάτρου. Στην παρούσα έκθεση για τον Θεόφιλο, ο Χρήστος Στανίσης συμμετέχει τρία ζωγραφικά του έργα.

Φιγούρες του φιλοξενούνται: Στο μουσείο του φεστιβάλ του Τσεν – Τσουν στη Ν. Κορέα, στο El Topic της Tolosa (international puppet center) στην Ισπανία, στο Théâtre Royal du Péruchet στις Βρυξέλες, στο Λαογραφικό Μουσείο Καλόξυλου – Νάξου και  σε διάφορες συλλογές και ιδρύματα.

Λόγω της απαρέγκλιτης τήρησης των μέτρων για τον covid 19, θα δοθούν δυο παραστάσεις,  στις 7.30 μ.μ. η πρώτη και στις 8.30 η δεύτερη,  στην αυλή του Μουσείου (Φερών 17, Παλιά). Λόγω του περιορισμού των θέσεων,  η είσοδος θα γίνει αυστηρά με σειρά προτεραιότητας. Δηλώσεις για συμμετοχή στα τηλέφωνα: Λύκειον Ελληνίδων Βόλου-2421033938 και  Μουσείο της Πόλης του Βόλου-2421029878 στις ώρες: 10.30-13.30.  Χρήση  μάσκας  υποχρεωτική.

 

 

FacebookTwitterGoogle+Share