Κοραή 79, Βόλος

«Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ: Νεοκλασικά κτίρια του Βόλου»

Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  αρχίζει  

στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου

με θέμα «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ: Νεοκλασικά κτίρια του Βόλου»

 

 

 

Η ίδρυση της νέας πόλης του Βόλου στα τέλη του 19ου αιώνα συνέπεσε με την επικράτηση του νεοκλασικισμού και τα στυλιστικά ρεύματα του ιστορικού ρομαντισμού και του εκλεκτισμού, τα οποία σε συνδυασμό με τα συγγενικά ρεύματα του Μεσοπολέμου και την εφαρμογή της ίδιας φιλοσοφίας ρυμοτομικού σχεδίου δημιούργησαν μια πόλη πρότυπο της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής.

Από τις σημαντικότερες κατοικίες αυτής της περιόδου ήταν οι οικίες Καρτάλη, Μαρδέλη, Χρυσοχοϊδη και Σαράτση, τα μέγαρα Χατζηλαζάρου, Περβανά, Σκενδεράνη, Χατζηκυριαζή, Σαραφόπουλου και πολλά άλλα. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται  και η οικία Ρήγα-έδρα του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, ένα από τα ελάχιστα δείγματα αυτής της περιόδου που διασώθηκαν από τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1955 και το οποίο σήμερα αποτελεί μια σημαντική μαρτυρία του λαμπρού παρελθόντος της πόλης μας.

Το νέο  εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ: Νεοκλασικά κτίρια του Βόλου»   που απευθύνεται σε μαθητές της  έκτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου,  όλων των τάξεων του Γυμνασίου αλλά και ομάδων ενηλίκων   έχει ως στόχο να ενισχύσουν οι μαθητές την πολιτιστική τους συνείδηση γνωρίζοντας την αρχιτεκτονική των κτιρίων αυτού του ρυθμού,  του νεοκλασικισμού,  που συνδέθηκε με τη νεότερη ιστορία της χώρας και του Βόλου και να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο με το γοητευτικό παρελθόν της πόλης μας  και το σύγχρονο αστικό περιβάλλον της.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε και εκπονήθηκε από τον Δημήτρη Παλιούρα, Αρχιτέκτονα, Προϊστάμενο Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας καθώς επίσης την  Έλσα Νικολάου, Προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών και την Ασημίνα Παπαστεργίου, Αρχαιολόγο.  Το πρόγραμμα παραχωρήθηκε στο ΛΕΒ για να υλοποιηθεί στους χώρους του και,   κυρίως, επειδή το σπίτι του Λυκείου, αποτελεί  χαρακτηριστική περίπτωση νεοκλασικού κτιρίου του Βόλου -από τις ελάχιστες περιπτώσεις που χάρη  στην επιμονή και την υπευθυνότητα των προηγούμενων διοικητικών συμβουλίων και  τις ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών μπορεί να προσφέρει  ζωντανά στοιχεία   για το παρελθόν.

 

«Κάποτε η πόλη μας είχε ένα άλλο πρόσωπο, πιο ανθρώπινο και πιο καλαίσθητο. Τα σπίτια και τα άλλα κτίρια ήταν πραγματικά στολίδια. Οι δρόμοι ελεύθεροι από αυτοκίνητα ήταν η χαρά των πεζών και σίγουρα των παιδιών. Σήμερα όλα αυτά είναι ανάμνηση για τους μεγαλύτερους και άγνωστα στους μικρότερους.

Όμως ευτυχώς κάποια από εκείνα τα κτίρια έχουν διατηρηθεί ως τις μέρες μας, χάρις στην επιμονή και την υπευθυνότητα των ιδιοκτητών τους ή τις ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών και μπορούν να μας δώσουν στοιχεία για το παρελθόν…

Έχουν τα κτίρια τη δική τους γλώσσα ;

Αφηγούνται ιστορίες για το παρελθόν της πόλης ;

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα ερωτήματα που τίθενται και  θα απαντηθούν μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την αρχιτεκτονική θα υλοποιείται στην οικία Ρήγα-έδρα του  Λυκείου των Ελληνίδων (Κοραή 79) από τη μουσειοπαιδαγωγό Αποστολία Αρμπελιά, παράλληλα με το από τριετίας   εκπονούμενο πρόγραμμα,  με θέμα «Οι παραδοσιακές φορεσιές της Μαγνησίας».

Το κτήριο του Λ.Ε.Β. στο οποίο λειτουργεί και η μόνιμη έκθεση παραδοσιακής φορεσιάς μπορεί να δέχεται καθημερινά δύο τάξεις μαθητών από τις 10:00 έως τις 11:30 και από τις 11:30 έως τις 13:00.

Επίσης, σε κάθε εκπαιδευτικό-συνοδό θα δίνεται ένας πλήρης φάκελος με την παρουσίαση του προγράμματος και με προτεινόμενες δραστηριότητες που στόχο έχουν να διευρύνουν τις γνώσεις των παιδιών για το νεοκλασικισμό.

Τηλέφωνα επικοινωνίας για συνεννόηση και συμμετοχή στο πρόγραμμα, καθημερινά από τις 10.00 έως 14.00: 2421033938 ή 6945852406.

FacebookTwitterGoogle+Share