Κοραή 79, Βόλος

«Ευτράπελα ιστορήματα του Πηλίου», μια θεατρική παράσταση του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου

Βαρδάκης πρωταγωνιστεί....

«Ο  γέρο- Αποστολάρας απ' την Μακρυράχη, η γριά Νικολίνα του Προμυριού, η Σταμάτ’ς η Παπαδήμος  απ' τ’ν Αμέρικα»,  είναι κάποιοι από τους λαϊκούς ανθρώπους,  που θα πρωταγωνιστήσουν στα «Ευτράπελα ιστορήματα του Πηλίου» (από το ομώνυμο βιβλίου του Γιώργου Θωμά, 1992)  στη  θεατρική παράσταση του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, που θα δοθεί  την Τρίτη 18 και Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 8 μ.μ.,   στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας. 

IMG_9597Μια ξεκαρδιστική παράσταση με το ευτράπελο πνεύμα που δεν έλειψε ποτέ από τους Πηλιορείτες,  σε  κάθε εποχή και κάθε χωριό ακόμη και στις δύσκολες, πικρές ώρες τους. Πειράγματα, αστειολογήματα, κοροϊδευτική διάθεση, λαϊκή φαντασία και ευρηματική σκέψη.  Οι  σχηματοποιήσεις της κοινωνικής ζωής με βάση τη διαλεκτική: κουταμάρα – εξυπνάδα. Στην παράσταση αναδεικνύεται το λαϊκό χιούμορ που πολλές φορές είναι σκληρό,  γιατί είναι αληθινό και έχει δόση τραγικότητας. Οι ευτράπελες διηγήσεις υποστηρίζουν την άποψη ότι ο άνθρωπος δεν αλλάζει, μένει ίδιος στις ανθρώπινες αδυναμίες όσα χρόνια κι αν περάσουν ..αιώνιο το θέμα: κουτός -έξυπνος, πορεύονται μαζί, οι δεύτεροι πατάνε πάνω στους πρώτους κι ο κόσμος προχωρεί. 

            Η παράσταση αποτελεί ένα συμβολικό αφιέρωμα στην  προσφορά και το  έργο μιας σημαντικής πνευματικής   προσωπικότητας του Τόπου μας, που έφυγε πρόσφατα· του   εκπαιδευτικού, ιστορικού ερευνητή και συγγραφέα  Γιώργου Θωμά.  Του βαθύ  γνώστη της ιστορίας της περιοχής μας,  του άξιου μελετητή των ηθών και των εθίμων της, που στηριγμένος στη γνώση που πρόσφερε η βιωματική του εμπειρία, η επιτόπια έρευνα, η αγάπη του για τον αγροτικό κόσμο του Πηλίου και  ό,τι αληθινά αυθεντικό,   διακρίθηκε ιδιαιτέρως στην Λαογραφία.

Στην παράσταση συμμετέχουν και μέλη  του Συλλόγου Τρικεριωτών Μαγνησίας «Εν Τρικερίω»  με δυο χαρακτηριστικές ιστορίες της Άσπας Καλογήρου,  εμπνευσμένες από την αγνότητα και ευήθεια των συγχωριανών τους. Πανταζής με την κουρελού

Την θεατρική ομάδα του Λ.Ε.Β.  αποτελούν οι: Μάρθα Παπαθανασίου, Θωμάς Καραλόπουλος, Βασιλική Τράκη, Πανταζής Γιαννιός, Κώστας Βαρδάκης, Αρετή Κατσαγεωργίου, Σόνια Μιχαήλ, Απόστολος  Τζουβάρας, Νατάσα Μαντούδη, Φωτεινή Χρηστάκη, Μαρία Κατσαγεωργίου, Ελένη Ντάσιου, Άσπα Καλογήρου, Μαλαμίτσα Λιθαδιώτη και Βάσω Κλιάρη. Η σκηνοθεσία είναι του Απόστολου Τσιρώνη.  Συμμετέχουν οι μουσικοί:   Νίκος Κερασιώτης, Αντώνης Βούλγαρης, Φώτης Σκαμαγκούλης, Αντώνης Βαγενάς. Tραγούδι: Αντιγόνη Ιωάννου.  Aπό πλευράς των  χορευτών του Λ.Ε.Β.: Αλεξάνδρα Κάππα, Φιλίτσα Μπλέτσα, Χριστίνα Κουτσάγια, Αναστασία Μπουμπουλούδη, Απόστολος Βολιώτης, Νίκος Γιουβανάς, Νίκος Γούλιας, Κώστας  Χατζηθεοδώρου, Βαγγέλης Παλιούρας και ο Αη-Γιωργίτης Νίκος Λουλογιώργος.  Οργάνωση παραγωγής:  Άννα Κουτσελίνη, Κοστούμια: Επιμέλεια Ιματιοθήκης: Άσπα Καπουρνιώτου, Κατερίνα Δουλκέρογλου, Βασιλική Τράκη.

Γενική είσοδος: 5 €.  Προπώληση εισιτηρίων: Γραμματεία Λ.Ε.Β. (Κοραή 79) καθημερινά, τηλ. 2421033938 και 2421305753 και  βιβλιοπωλείο «Η Πένα» (Σπυρίδη 21).  

 

 

FacebookTwitterGoogle+Share