Κοραή 79, Βόλος

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο Βόλο Ένα βιβλίο από τη Λόλα Νταϊφά «Η Ιστορία της Ελλάδας «ζωγραφισμένη σε 231 πιάτα»

φωτο Σ. ΠολύζουΗ Λόλα Νταϊφά,  η «σιδηρά κυρία»  των δημοσίων σχέσεων, γνωστή από το χώρο της τηλεόρασης,  βρέθηκε χθες στο Βόλο,  προσκεκλημένη του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου (Λ.Ε.Β.) στο πλαίσιο της εκδήλωσης  παρουσίασης του λευκώματος  «Η  Ιστορία της Ελλάδας «ζωγραφισμένη σε 231 πιάτα». Ένα βιβλίο   βασισμένο στη συλλογή της. 

Όπως είναι γνωστό η κα Νταϊφά, που από την πλευρά της οικογένειας του  συζύγου της, Ίωνα Νταϊφά έχει καταγωγή το Βόλο,  είναι μια παθιασμένη συλλέκτρια,   η οποία κατάφερε να δημιουργήσει την πληρέστερη συλλογή  διακοσμητικών πιάτων που σχετίζονται με την ιστορία της χώρας μας. Η εντυπωσιακή αυτή συλλογή χώρεσε στις σελίδες ενός εντυπωσιακού λευκώματος με διαχρονική αξία.  Αυτό το συλλεκτικό λεύκωμα παρουσιάστηκε χθες (Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018)  στο Βόλο, στην αίθουσα της Εξωραϊστικής Λέσχης Βόλου, ένα  εμβληματικό χώρο της πόλης,  παρουσία ενός μεγάλου αριθμού φιλιστόρων και φιλοτέχνων της πόλης. Την εκδήλωση οργάνωσε  το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου με τη συνεργασία της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των εκδόσεων «Μίλητος». IMG_9751

Την εκδήλωση,  χαιρέτισαν από πλευράς  των διοργανωτών, η κ. Μαρία  Σπανού πρόεδρος του Λ.Ε.Β. και ο Διευθυντής της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιάννης Κλαψόπουλος. Για το βιβλίο μίλησαν  η αρχαιολόγος-λαογράφος και διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, Φανή Καλοκαιρινού και η Μαρία Νάνου, θεολόγος-ιστορικός βυζαντινής τέχνης από το  Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή-Παράρτημα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Και οι δυο ομιλήτριες προσέγγισαν το βιβλίο επιστημονικά, εξαίροντας η  κάθε μια από τη δική της πλευρά  τη μελέτη από ιστορικής, κοινωνικής, αισθητικής και εκπαιδευτικής άποψης.  Την  παρουσίαση  έκλεισε η κ. Νταϊφά,  μιλώντας για τη σχέση της με το Βόλο και περιγράφοντας  προσωπικά της βιώματα, εκεί που το χιούμορ συναντά την αγάπη του συλλέκτη.  Μικρές ιστορίες που στην ουσία προβάλλουν τον αγώνα των ανθρώπων, που είναι αφιερωμένοι  με όλο τους το είναι στη  συγκέντρωση, διαφύλαξη, προστασία και ανάδειξη αρκετών από τα σκόρπια συντρίμμια των κακώς αφημένων στη μοίρα τους καταλοίπων του παρελθόντος.

Την εκδήλωση  συντόνισε  ο γνωστός δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος.

 IMG_9763Η εκδήλωση διανθίστηκε  με ένα σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που παρουσίασε  χορευτική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου με χορούς από νησιά του Αιγαίου. Αγόρια και κορίτσια του Λ.Ε.Β. φορώντας την καθημερινή παραδοσιακή φορεσιά του Τρίκερι χόρεψαν χορούς από  νησιά-τόπους παραγωγής των καλλιτεχνικών εργαστηρίων των πιάτων, προσφέροντας στο κοινό χαρά και συναίσθημα.IMG_9775

Όπως τονίστηκε τόσο στους χαιρετισμούς όσο και στις ομιλίες,  η   έκδοση αποτελεί ένα έργο τέχνης με  την υπογραφή των εκδόσεων ΜΙΛΗΤΟΣ και την επιστημονική επιμέλεια (κείμενα-έρευνα) της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, της γνωστής λαογράφου Κατερίνας Κορρέ-Ζωγράφου.  Στο λεύκωμα φιλοξενείται η σπανιότερη -σε επίπεδο δημόσιου και ιδιωτικού αρχείου- συλλογή πιάτων της Λόλας Νταϊφά, τα οποία κατασκευάστηκαν στη Σύρο, στον Πειραιά και στην Αθήνα,  το 1863 μέχρι και το 1973. Η έκδοση προλογίζεται από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Άγγελο Δεληβοριά, ενώ ο πρόλογος υπογράφεται από την ίδια τη συλλέκτρια, η οποία περιγράφει το πάθος του συλλέκτη  με  μικρές και  ενδιαφέρουσες ιστορίες για τα κομμάτια της συλλογής της και τους τρόπους που τα απέκτησε. 

Το βιβλίο με λαογραφικό–ιστορικό περιεχόμενο,  που χρονικά ξεκινάει από το βασιλικό ζεύγος, δηλαδή από το 1863 και φτάνει μέχρι το 1973, είναι προϊόν υπομονετικής και συστηματικής αναζήτησης συγκεκριμένων κεραμικών κατά τη διάρκεια πολλών ετών, το οποίο παραδόθηκε στο κοινό με την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση της Κ. Κορρέ-Ζωγράφου. Μελέτη, η οποία συνεπάγεται έρευνα και συγκρίσεις με ευρύτερες συναφείς ομάδες που ακολούθησαν παράλληλες διαδρομές, ώστε να ενημερώσει όχι μόνο για ιστορικές στιγμές, αλλά και για την καθημερινότητα ανθρώπων που έζησαν στον ευρύτερο ελληνικό χώρο και χρησιμοποίησαν τα συγκεκριμένα αντικείμενα.

IMG_9756Στην εικονογράφηση των μοναδικών αυτών πιάτων, παρουσιάζονται γεγονότα, που «σφράγισαν» την ιστορία της χώρας μας, από την αρχαιότητα  έως τη σύγχρονη Ελλάδα αλλά και εμβληματικές προσωπικότητες, που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο αναγνώστης αυτής της ιδιαίτερης συλλεκτικής έκδοσης «συναντά» τον Ρήγα Φεραίο, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, τον Σπύρο Λούη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, το θωρηκτό «Αβέρωφ», τη Μονή Αρκαδίου, όπως και μια πλειάδα βασιλέων, από τον Γεώργιο Α΄ έως τον Κωνσταντίνο Β΄.

Σε ξεχωριστή ενότητα του βιβλίου «231 πιάτα αφηγούνται την Ιστορία της Ελλάδας», συστήνεται για πρώτη φορά στη βιβλιογραφία και δίνεται το δημιουργικό στίγμα του Χανιώτη κεραμίστα και γλύπτη Κώστα Ντουσάκη, που έδωσε συνέχεια στην παράδοση.

Είναι δε σημαντικό,  ότι τα έσοδα των πωλήσεων του βιβλίου διατίθενται στην «Ελπίδα», το Πρώτο Ογκολογικό Νοσοκομείο για παιδιά.

Share
Share