Κοραή 79, Βόλος

Η ετήσια χορευτική εκδήλωση του Περιφερειακού Τμήματος Χορού Αλμυρού του ΛΕΒ

Αφιερωμένη στους χορούς της Μ. Ασίας ήταν η εξαιρετική από κάθε άποψη  εκδήλωση του Περιφερειακού Τμήματος Χορού Αλμυρού του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου,  προχθές την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018  στον Αλμυρό.

ptxa3Το ΠΤΧΑ επέλεξε φέτος να παρουσιάσει χορούς μικρασιατικούς, κυρίως  από την Πόλη και την Σμύρνη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας.  Τα τμήματα των ενηλίκων, εφήβων και παιδικών, με τη διδασκαλία και εποπτεία του   χοροδιδάσκαλου Φώτη  Σκαμαγκούλη καθώς και της Αγγελικής Ριζάκη και Κατερίνας Καλομοίρη εντυπωσίασαν για την άρτια εμφάνισή τους.

 Προηγουμένως,  στην κατάμεστη αίθουσα του  κτήματος Παπαθανασίου-Τιμπλαλέξη, ο π. Ευστάθιος ευλόγησε την πίτα, ευχόμενος τη συνέχιση της προσπάθειας για τη διατήρηση της παράδοσης, ενώ στη συνέχεια η πρόεδρος του ΛΕΒ Μ. Σπανού μαζί με το δ.σ. του ΛΕΒ ευχήθηκε για τη νέα χρονιά στους μεγάλους και μικρούς χορευτές με τις οικογένειές τους ευόδωση των στόχων τους. Ευχήθηκε  επίσης «στο ιστορικό σωματείο που φέτος κλείνει τα 98 του χρόνια  να αντέξει, λίγο ακόμη,  τις δύσκολες εποχές που διανύουμε, κρατώντας ζωντανή την παράδοση και την μνήμη του λαού μας, ενάντια στην πολιτιστική παρακμή και την υποκουλτούρα που μας κατακλύζει καθημερινά. Και ότι μπορεί να παραχθεί έργο μέσω του πολιτισμού που υπηρετούμε αρκεί να υπάρχει εργατικότητα, αλληλεγγύη, σύμπνοια, ενσυναίσθηση, και σεβασμός, αρχές που χαρακτηρίζουν  και  τις αξίες  του λυκειακού θεσμού».  Αντίστοιχες ευχές απηύθυνε και ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Δ. Εσερίδης συγχαίροντας τους χορευτές, τους δασκάλους και τα μέλη του δ.σ. του ΛΕΒ για το έργο τους,  «κόντρα στην αμφισβήτηση των ηθικών αξιών που μας απειλούν, που απειλούν τις μνήμες και τις παραδόσεις μας. Επίσης δηλώνοντας συγκινημένος για την φετινή επιλογή του αφιερώματος στη Μ. Ασία ευχαρίστησε το ΛΕΒ  για την εν γένει  δράση και την παρουσία του στον Αλμυρό, υποσχόμενος κάθε υποστήριξη από πλευράς του Δήμου».

1Η αντιπροσωπεία της διοίκησης του ΛΕΒ, τα μέλη της οποίας   συνέβαλαν με το δικό τους τρόπο  στην προετοιμασία της φιλοξενίας και την οργάνωση της εκδήλωσης  ήταν:  Ά. Καπουρνιώτη-αντιπρόεδρος και έφορος της γυναικείας ιματιοθήκης, Άννα Κουτσελίνη-έφορος χορού, Μάρω Τσιμπούκη-υπεύθυνη για το ΠΤΧΑ, Βασιλική Τράκη-οικονομική έφορος, Κίρκη Παπαδήμα-γραμματέας, Κατερίνα Δουλκέρογλου-έφορος ανδρικής ιματιοθήκης και Ελένη Τόπα-μέλος. Βεβαίως στην εκδήλωση παρούσες το «dream team» του ΠΤΧΑ με τις εθελόντριες κυρίες του Αλμυρού,  που συμβάλουν συνεχώς και αδιαλείπτως στην λειτουργία του τμήματος, τις κυρίες Ρούλα Καπράλου, που άνοιξε την εκδήλωση και τις Σόνια Γώγουλα και Βέλλα Σπανού.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης χορευτές της ομάδας εμφανίσεων του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου συνοδευόμενοι από το δάσκαλό τους, Θανάση Μπέα.

ptxa2Στην εκδήλωση συμμετείχε το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αφάντου Ρόδου, το οποίο φιλοξενήθηκε στην περιοχή μας από το ΛΕΒ.  Τα μέλη του Συλλόγου παρουσίασαν τραγούδια και χορούς της Ρόδου  και απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο αυτό που και ο πρόεδρός τους τόνισε, ότι ο «χορός ενώνει», αφού η εκδήλωση τελείωσε με τους χορευτές και των δυο χορευτικών συγκροτημάτων, να συν-χορεύουν σε ρυθμούς παραδοσιακούς. Οι πρόεδροι των συλλόγων «αντάλλαξαν δώρα» υποσχόμενοι  να διατηρηθούν οι δεσμοί φιλίας και ανταλλαγών,  που μόλις οικοδομήθηκαν και έδωσαν υπόσχεση για το ραντεβού τους τον προσεχή Σεπτέμβριο, στη Ρόδο.  Πολλά δώρα μοιράστηκαν και στο επίπεδο της λαχειοφόρου αγοράς που έγινε με χρηστικά όμορφα είδη που προσφέρθηκαν από αρκετά τοπικά καταστήματα και επιχειρηματίες του Εμπορικού Συλλόγου  τόσο του Αλμυρού όσο και του Βόλου. Δώρα επίσης προσφέρθηκαν από την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, των ξενοδοχείων «Ξενία»  και «Κυψέλη» Βόλου και του τουριστικού γραφείου «Vis Travel».

Το παραδοσιακό γλέντι συνεχίστηκε έως αργά το απόγευμα, ταξιδεύοντας από τη Μ. Ασία σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές  της πατρίδας μας, αφήνοντας τους πολυπληθείς  συμμετέχοντες με  τις καλύτερες εντυπώσεις. Και του Χρόνου!

Υπενθυμίζεται ότι Περιφερειακό τμήμα χορού Αλμυρού του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της εξακτίνωσης του έργου της  διάσωσης και προβολής της νεότερης ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρο  το Νομό Μαγνησίας. Πρόκειται για  ένα τμήμα δυναμικό που συνεχίζει την επιτυχή του πορεία αριθμώντας έως σήμερα ένα σημαντικό αριθμό χορευτών και εθελοντών, σε τμήματα για παιδιά και τμήματα ενηλίκων. Στόχος της δημιουργίας του είναι η προβολή της πλούσιας σε λαογραφικά στοιχεία επαρχίας Αλμυρού,  άλλες συναφείς δράσεις και η τόνωση της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της πόλης του Αλμυρού.    Η ομάδα εμφανίσεων του Αλμυριώτικου Περιφερειακού Τμήματος του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, στην οκταετή πορεία της,  εκτός από διάφορες εκδηλώσεις στον Αλμυρό και στο Βόλο  συμμετέχει με ιδιαίτερη επιτυχία  σε διοργανώσεις φορέων της περιοχής μας,  σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο με  πολιτιστικό, κοινωνικό και τουριστικό χαρακτήρα.

             

 

FacebookTwitterGoogle+Share