Κοραή 79, Βόλος

Στην πίτα του το Λύκειο τίμησε φέτος στο πρόσωπο της Θεοδοσίας Αντωνιάδου-Τζιβέλη την Ελληνίδα της Διασποράς


κόσμος 1To Διοικητικό Συμβούλιο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του,  το απόγευμα της Δευτέρας 8.1.2018 στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου PARK,  παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, των μελών του και  των φίλων του.

Όπως έχει καθιερωθεί, κάθε χρόνο στην πρώτη αυτή εκδήλωση του έτους,     το Λύκειο    των Ελληνίδων Βόλου τιμά προσωπικότητες της κοινωνικής ή επιστημονικής ζωής του γυναικείου χώρου της πόλης μας ή  που κατάγονται  από το Βόλο και  διακρίθηκαν για  το έργο τους.

Mε αυτό το πνεύμα,  στη φετινή γιορταστική εκδήλωση  το Λύκειο τίμησε    τη  συμπατριώτισσά μας Θεοδοσία Αντωνιάδου- Τζιβέλη, που σήμερα είναι μια πετυχημένη πολίτης  του κόσμου καταξιωμένη  σε πολλούς  χώρους, με επίκεντρο το χώρο της  μόδας.  Η συμβολική αυτή τιμή αποτέλεσε ελάχιστο φόρο τιμής στην Ελληνίδα της διασποράς, η οποία μέσα από τους πολλαπλούς της ρόλους συνέβαλε ουσιαστικά στη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας, της γλώσσας και της πίστης στις γενεές που μεγάλωσαν μακριά από την πατρίδα.

Η Θεοδοσία Αντωνιάδου γεννημένη στο Βόλο, δεύτερη από τις τρεις αδερφές της, μετά τις εγκύκλιες σπουδές της έφυγε για την Ιταλία για να σπουδάσει οικονομικά.   Στην Ιταλία πήγε και η μικρότερη αδερφή της, η Κρυσταλία που έγινε ιατρός πλαστικός χειρουργός στη Ρώμη. Ανήσυχο πνεύμα,  με τάση  καλλιτεχνική  που κληρονόμησε από τον ζωγράφο παππού της, μετά τις σπουδές της   και το γάμο της με  τον Έλληνα μηχανικό Έλληνα μηχανικό αεροναυπηγικής Κ. Τζιβέλη άρχισε να αποκτά την πρώτη της εργασιακή εμπειρία στην Παβία,  πάνω στον τομέα του δέρματος.  Mια δραστηριότητα με την οποία η οικογένειά της είχε παραδοσιακή σχέση χρόνια πριν στην  Ελλάδα.  Αργότερα όμως, μετά από προσεκτική μελέτη της αγοράς, αποφάσισε να μεταφερθεί στην Έμπολι, κοντά στη Φλωρεντία, όπου, μετά την ολοκλήρωση σπουδών στη σχεδίαση ρούχων και στο πατρόν στη Φλωρεντία, ξεκίνησε την επιχείρηση παραγωγής στον τομέα της μόδας, δίνοντας έτσι ζωή στην ιδέα της, να ξεκινήσει μια δραστηριότητα που συνδυάζει δημιουργικότητα με διοίκηση. Με το σύζυγό της  απέκτησαν δυο παιδιά: τη Βασιλική, πτυχιούχο διεθνών πολιτικών επιστημών και τον Δημήτρη, ο οποίος μετά από λαμπρές σπουδές δραστηριοποιείται στη διοίκηση και στα  χρηματοοικονομικά στο Λονδίνο.Μαρία & Tες

Όπως, μεταξύ άλλων,  είπε η πρόεδρος Μαρία Σπανού «Η  διεθνούς φήμης βολιώτισσα σχεδιάστρια μόδας και επιχειρηματίας είναι μια πολυτάλαντη γυναίκα με πολύπλευρο  καλλιτεχνικό και επιχειρηματικό έργο,  που   αναπτύσσει με διακριτικότητα και  χαμηλό προφίλ. Η  διοικητική της κουλτούρα ως οικονομολόγος και η εμπειρία,  σε συνδυασμό με τη δημιουργική δραστηριότητα, που αναμιγνύει το κλασικό με το καινοτόμο,  είναι τα στοιχεία  που οδήγησαν  τη Θεοδοσία σε αυτό που είναι σήμερα. Τα τελευταία χρόνια διαπρέπει σε μεγάλα φόρα και θεσμούς της Ιταλίας, εκεί όπου παράγονται οι νέες τάσεις και τα ταλέντα στο κόσμο αυτό.  Η Τες,  όπως την αποκαλούν οι Ιταλοί, έμαθε να αξιοποιεί τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας, με ιδιαίτερο σεβασμό στην   πατρίδα της. Με το Βόλο δεν έκοψε δεσμούς ποτέ. Άλλωστε εδώ είναι οι ρίζες της. Εδώ ζει η αγαπημένη της αδελφή Γιόλα,  η ευρύτερη οικογένεια, οι φίλοι της, και εδώ δραπετεύει για να ξεκουραστεί τα καλοκαίρια.  Εδώ είχε δώσει και υποτροφίες  για φοιτητές, που ήθελαν  να εργαστούν στον περίπλοκο και συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο της μόδας, μέσω του δημοτικού μας ΙΕΚ.  Προ δεκαετίας,  σε μια σπουδαία επίδειξη μόδας πάντρεψε τις δημιουργίες της με το μεταφυσικό χαρακτήρα του μεγάλου ζωγράφου Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, που όλοι ξέρουμε ότι γεννήθηκε εδώ στο Βόλο,  πριν 130 χρόνια. Σήμερα,  βρισκόμενη  στο απόγειο της καριέρας της,  αναμετράται με  μεγάλα ονόματα, τους «θεούς» σε εισαγωγικά της  μόδας, και τα καταφέρνει μια χαρά.  Δημιουργεί υψηλό στυλ, ως απόρροια  δημιουργικότητας, καλού γούστου, πολιτιστικού ενδιαφέροντος  και της τεχνολογίας».

Αυτά και άλλα πολλά ειπώθηκαν για την πορεία της σχεδιάστριας μόδας και της επιχειρηματία Thes Tziveli που έχει δώσει εμπνευσμένη διάσταση στη γούνα και το δέρμα, είναι σήμερα πρόεδρος των βιομηχάνων μόδας και πολυβραβευμένη στον χώρο του δημιουργείν. Αυτά επισήμαναν και στους χαιρετισμούς τους οι επίσημοι που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και συγκεκριμένα,   τόσο η  Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας  κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο  βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καλτσογιάννης,  η πρώην Υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη όσο  και η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ Βόλου κ. Σοφία Χάλαρη-εκπρόσωπος του Δήμου Βόλου. Όλοι τους δεν παρέλειψαν παράλληλα να επισημάνουν τον πολύτιμο και ενεργό ρόλο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου ως μια σθεναρή εστία πολιτισμού διαφύλαξης της νεότερης ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο Βόλο και τη Μαγνησία. Χαιρετιστήρια μηνύματα έστειλαν η Υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Αλεξ. Μεϊκόπουλος και η πρώην Βουλευτής κ. Ζέττα Μακρή. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Δημητριάδος, Πανοσιολ. π. Απόστολος Θάνος, ο οποίος ευλόγησε και την πίτα, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι-νυν και τέως-καθώς  και εκπρόσωποι γυναικείων σωματείων, πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων της περιοχής μας.

fvto 3Η κυρία Τζιβέλη κατασυγκινημένη εν μέσω της αγαπημένης της οικογένειας της αδελφής της Γιόλας Αντωνιάδου-Μαγαλιού, δέχτηκε με πολύ χαρά την απόδοση τιμής στο πρόσωπό της, εκφράζοντας τα συναισθήματά της και τη βαθιά της συγκίνηση. Μοιραζόμενη τη χαρά και τα συναισθήματά της με τους δικούς της ανθρώπους της αγαπημένης της πόλης που την εικόνα της κουβαλά πάντα μέσα της ευχαριστώντας για την τιμητική βράβευση σημείωσε ότι «με μεγάλη ευγνωμοσύνη δέχτηκα την τιμή που μου κάνει το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου. Η τιμή είναι δική μου. Ευχαριστώ όλες τις φίλες και φίλους που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και μοιράζομαι τη χαρά και τα συναισθήματά μου με όλους εσάς,  ους δικούς μου ανθρώπους της αγαπημένης μου πόλης που την εικόνα της κουβαλώ  πάντα μέσα μου. Νοιώθω ότι δεν έφυγα ποτέ από δω. Χρωστώ μεγάλη ευγνωμοσύνη στους Ιταλούς, αλλά την ίδια ευγνωμοσύνη έχω για τις ρίζες μου, την πόλη μου, την οικογένειά μου».  Για την προσωπική της   διαδρομή και τον τομέα της μόδας που υπηρετεί  επί πολλά χρόνια,    η ίδια μας εξομολογήθηκε: «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Βόλο χωρίς να διακρίνομαι για κάποια ιδιαίτερη δεξιότητα, συσχετίζω τη διαδρομή μου με τον μύθο του Αισώπου που μας λέει για τη χελώνα και το λαγό, ως χελώνα λοιπόν ότι έκανα το έκανα χάρη στην πολύ σκληρή μου δουλειά, τη δική μου και της οικογένειας, την επιμονή μου στις προσεκτικές επιλογές μου πρώτα ως οικονομολόγος και μετά ως καλλιτέχνης και στην φαντασία μου».

Η εκδήλωση διανθίστηκε με μια  ενδεικτική αλλά αυθεντική πινελιά προερχόμενη από την παράδοση του Πηλίου. Δυο κοπέλες –μέλη των χορευτικών ομάδων του ΛΕΒ, η Μαρία Κατσαγεωργίου και η Αλεξάνδρα Βλαχάκη, ντυμένες με την παραδοσιακή φορεσιά του Πηλίου, πρόσφεραν ένα συμβολικό δώρο σε ένδειξη τιμής και φιλίας του Λυκείου προς την τιμώμενη. Μια κούκλα με τη φορεσιά Πηλίου-πιστό αντίγραφο της γυναικείας νυφικής πηλιορείτικης φορεσιάς, γεγονός που ενθουσίασε την κ. Τζιβέλη, Το έργο φιλοτεχνήθηκε με ιδιαίτερη μαεστρία ως προς το γλυπτικό μέρος από την κ. Άλκηστη Κιούση και ως προς το ενδυματολογικό,  από την Δήμητρα Αγορά, μέλη του ΛΕΒ και οι δυο.

κόσμος

 Ταυτόχρονα,  στην πρώτη αυτή εκδήλωση του 2018, το Λύκειο κατόπιν απόφασής του έκανε τιμητική αναφορά στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων της  προηγούμενης θητείας, τις εθελόντριες που και με τη δική τους συμβολή προχώρησε το έργο του ιστορικού μας  σωματείου. Πιο συγκεκριμένα τόσο η πρόεδρος όσο και οι δυο αντιπρόεδροι του Δ.Σ. Άσπα Καπουρνιώτη και Αθανασία Τσιλιβίδου επέδωσαν ευχαριστήρια-τιμητικά ενθύμια του έργου τους στο ΛΕΒ στις κ.κ. Γιόλα Αδαμαντιάδου -Παπαλοπούλου, Κατερίνα Πέτρου, Λιλή Τσιάντου και Πηνελόπη Πουλτσίδου.

 

Share
Share