Κοραή 79, Βόλος

Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου Σαββατοκύριακο στην Αθήνα: μια φθινοπωρινή βόλτα πολιτισμού

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου το περασμένο Σαββατοκύριακο 18 και 19 Νοεμβρίου διοργάνωσε για τα μέλη και τους φίλους του μια πετυχημένη εκδρομή στην Αθήνα με πλούσιο εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο.  

Την πρώτη ημέρα οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», που τους επιφύλαξε  πολλές εκπλήξεις. Ένα καταπράσινο τοπίο από κήπους με μια μεγάλη ποικιλία από δέντρα, φυτά, σιντριβάνια, αλέες, μονοπάτια, και ανοιχτούς ειδικά διαμορφωμένους χώρους,  Παράλληλα με την Εσπλανάδα, βρίσκεται το Κανάλι, το οποίο αποτελεί μεταφορική συνέχεια της θάλασσας. Ένας μοναδικός χώρος, συνδεδεμένος εννοιολογικά, λειτουργικά και τοπογραφικά με τη Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη που αποτελεί ένα ζωντανό και ζωτικό πνεύμονα πρασίνου, μια ανάσα ζωής για την Αθήνα και μια σημαντική προσθήκη σε μια πόλη με τους λιγότερους κατά κεφαλήν χώρους πρασίνου στην Ευρώπη. Λειτουργώντας ως ανάπαυλα από το τσιμέντο της πρωτεύουσας, το Πάρκο προσφέρει στο κοινό ευκαιρίες για μάθηση, καθώς και για αναψυχή, ξεκούραση και νέες εμπειρίες.

Το βράδυ στην θεατρική παράσταση «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» ο συγγραφέας του έργου,  Άρθουρ Μίλλερ έφερε τους θεατές αντιμέτωπους με μια  σειρά ερωτημάτων για την απληστία, την ενοχή και την τιμωρία, πλέκοντας αριστοτεχνικά τα νήματα της ζωής των ηρώων του σε ένα συναρπαστικό και βαθιά συγκινητικό έργο, στο οποίο οι θεατές μπορούσαν να αναγνωρίσουν τις αρχές των σημερινών δεινών. Ο σκηνοθέτης του έργου, Γιάννης Μόσχος αντιμετώπισε το έργο αυτό, από  τα πλέον παιγμένα και τα πλέον αγαπημένα και του ελληνικού ρεπερτορίου, με περισσή  ευαισθησία και γνώση. Η παράσταση  συγκίνησε τόσο για τη σκηνοθεσία της όσο και για τις ξεχωριστές ερμηνείες, όπως της Αλεξάνδρας Σακελλαροπούλου,  του Κώστα Βασαρδάνη και των υπολοίπων του θιάσου, και βεβαίως του  Δημήτρη Καταλειφού, που συνεχίζει τη  διαδρομή του στην κλασική δραματουργία κουβαλώντας την εμπειρία του και επιμένοντας στα εργαλεία και στα υποκριτικά του προσόντα.

Την δεύτερη ημέρα, την Κυριακή, το πρόγραμμα ξεκίνησε με το Μουσείο Ακροπόλεως και συγκεκριμένα   με την επίσκεψη και ξενάγηση στην περιοδική του έκθεση «εmotions, ένας αρχαιολογικός περίπατος στα συναισθήματα». Εκθέματα από τα σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου αφηγούνται τα συναισθήματα στην αρχαία ελληνική τέχνη, μέσα από τη ματιά του Μουσείου Ακρόπολης. Πολλά από τα εκθέματα είναι μοναδικά καλλιτεχνήματα, τα οποία για πρώτη φορά παρουσιάζονται στην Ελλάδα, αλλά πολλά είναι και εκείνα από ελληνικά μουσεία που για πρώτη φορά επικεντρώνεται επάνω τους το διεθνές ενδιαφέρον, αφού η έκθεση παρουσιάστηκε αρχικά με μεγάλη επιτυχία στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Υόρκης σε μια σημαντική σύμπραξη του Μουσείου της Ακρόπολης, με  το Ίδρυμα Ωνάση.

Στη συνέχεια,  ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση  στις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, που στεγάζεται στο  Μέγαρο Παλιάς Βουλής. Αντικείμενό του, η ιστορία του νεότερου Ελληνισμού: η περίοδος της Οθωμανικής κυριαρχίας και Φραγκοκρατίας, η Επανάσταση του 1821, οι απελευθερωτικοί αγώνες, η δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους, η πολιτική, κοινωνική και πνευματική εξέλιξη του Ελληνισμού μέχρι σήμερα.

Μετά τα σπουδαία αυτά μουσεία και αφού ο καιρός ήταν καλός,  οι επισκέπτες  χάρηκαν, δια μέσου του πεζοδρόμου της Δ. Αρειοπαγίτου και της Αποστόλου Παύλου, την   ωραιότερη περιπατητική διαδρομή στο κέντρο της Αθήνας. Ο πιο όμορφος και αγαπημένος περίπατος των Αθηναίων και των ξένων επισκεπτών της πόλης που φέρνει τον περιπατητή μπροστά στα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της Αθήνας (Ολυμπιείο, Αρχαία Αγορά, Κεραμεικός, Ηρώδειο κ. ά), προσφέροντας πράσινο, ησυχία και στέκια για καφέ και χαλάρωση με θέα στην Ακρόπολη. Αυτό ακριβώς έκαναν και οι βολιώτες εκδρομείς μαζί με χιλιάδες  άλλους περιπατητές,  που είχαν ξεχυθεί και είχαν κατακλύσει ολόκληρη την περιοχή από νωρίς,  καταλήγοντας στο Θησείο και το Μοναστηράκι. Εκεί, και πριν την απογευματινή αναχώρηση του λεωφορείου που  τους επέστρεψε στο Βόλο,  υπήρχε ο χρόνος για επισκέψεις στα κοντινά μνημεία, στα μαγαζιά, στα  κυριακάτικα παζάρια της πλατείας και  στην Πλατεία Αβησσυνίας,  μαζί με ενδιαφέρουσες επιλογές για φαγητό στην είσοδο της Ρωμαϊκής Αγοράς, ή στα καφενεία που βγάζουν τα τραπεζάκια τους στη σκιά του Φετιχιέ Τζαμί  ή στη σκιά των νεοκλασικών, που έμοιαζαν με σκηνικό θεάτρου. Εκεί όπου η κίνηση ήταν ασφυκτική, αδιαχώρητο στην κυριολεξία  αλλά η ατμόσφαιρα μοναδική.  Ωραία χειμωνιάτικη εμπειρία!

 

 

Share
Share