Κοραή 79, Βόλος

Στην Ιταλία το Περιφερειακό τμήμα χορού Αλμυρού του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

FERAZZANNO 2Στην  Ιταλία  βρέθηκε προχθές το Περιφερειακό Τμήμα Χορού Αλμυρού του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, συμμετέχοντας στο ετήσιο  πολιτιστικό –λαογραφικό φεστιβάλ του Ferrazzano της περιοχής Campobasso, που διοργάνωσε ο Μουσικοχορευτικός Λαογραφικός Σύλλογος «Lu Passarielle». Ένας δυναμικός αυγουστιάτικος τοπικός θεσμός της Περιφέρειας Μolise με διεθνή εμβέλεια, αφού εκτός από συγκροτήματα της Ιταλίας φιλοξενεί και από άλλες χώρες. Φέτος συμμετείχαν 2 συγκροτήματα της Σερβίας, ενώ επίσημος προσκεκλημένος φορέας,  ήταν το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου σε ανταπόδοση της φιλοξενίας που έγινε στο Βόλο, τον περασμένο Φεβρουάριο και της κοινής εκδήλωσης αφιερωμένης στην ελληνική και ιταλική αποκριά.

FERAZZANNO 5 jpgΟ φορέας της διοργάνωσης του Φεστιβάλ  «Lu Passarielle» δανείστηκε το όνομά του  από την επωνυμία του σπουργιτιού, έτσι όπως τραγουδιέται στη τοπική διάλεκτο, σ’ ένα τραγούδι  που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο,  το 1953.  Η ομάδα δημιουργήθηκε πριν δώδεκα χρόνια  με την ευκαιρία της πολιτιστικής συνεργασίας με τη Λιθουανία και έκτοτε  αντιπροσωπεύει τη χορωδιακή παράδοση, χορούς και τραγούδια  της Ιταλίας,  προωθώντας τη διατήρηση των παραδόσεων της ιταλικής κουλτούρας που κινδυνεύουν ν’ αφανιστούν, συνδυάζοντας  την απλότητα με την χαρά. Το φεστιβάλ, που γίνεται κάθε Αύγουστο,  στοχεύει στην πολιτιστική ανταλλαγή μεταξύ συμμετεχόντων λαϊκών συγκροτημάτων από διαφορετικές περιοχές,  με στόχο  την ευαισθητοποίηση στη διαφορετικότητα  των διαφόρων εθνοτικών πολιτιστικών ομάδων.

FERAZZANNO 4Έτσι, κορυφαία στιγμή στην εξαήμερη πολιτιστική απόδραση του ΛΕΒ στην Ιταλία ήταν η παρουσίαση της χορευτικής ομάδας του Αλμυρού με χορούς και τραγούδια της Θεσσαλίας,  φορώντας την τοπική φορεσιά του Αλμυρού οι γυναίκες και του Εύζωνα   οι άνδρες για το πρώτο μέρος, ενώ στο δεύτερο παρουσιάστηκαν χοροί και τραγούδια της Κρήτης με την Σφακιανή φορεσιά. Η δεξιοτεχνία της ομάδας, ο απόλυτος συντονισμός, η λεβεντιά και η ζωντάνια των χορευτών  κατενθουσίασε το πολυπληθές κοινό που ζητωκραύγασε την ομάδα του ΛΕΒ και απέσπασε τις καλύτερες κριτικές.

Share
Share