Κοραή 79, Βόλος

Ένα πρωτότυπο βιωματικό εργαστήριο από το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας φιλοξενήθηκε στο Βόλο από το ΛΕΒ

σταμπωτή πάντα με τον Μέγα Αλέξανδρο

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου με το  Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας συναντήθηκαν προχθές δημιουργικά σε μια πρωτότυπη και βιωματική ανοικτή φιλική συνεύρεση στο Βόλο, στο φιλόξενο χώρο του Σπίτι της οδηγού». Ήταν μια πρώτη συνεργασία μεταξύ των δυο φορέων μετά την πρώτη επαφή και γνωριμία που έγινε πέρυσι με την επίσκεψη του πρώτου στο νέο θαυμάσιο μουσείο της Λάρισας.   Επίσκεψη,   κατά την οποία τα μέλη του Λ.Ε.Β. ανανέωσαν τις  γνώσεις τους και άντλησαν ιδιαίτερη χαρά και  ευχαρίστηση  για θέματα που άπτονται του εκθεσιακού ενδιαφέροντος του δεύτερου σε μέγεθος λαογραφικού μουσείου της χώρας μας αλλά και τόσο οικεία για το πεδίο του νεότερου ελληνικού πολιτισμού, τις αξίες του οποίου το ΛΕΒ υπηρετεί πιστά,  επί 96 χρόνια. Έτσι λοιπόν οικοδομήθηκε μια φιλική σχέση η οποία αρχίζει να αποκτά στοιχεία γόνιμου διαλόγου και συνεργασίας με στόχο την προώθηση και προβολή όψεων κοινού πολιτιστικού ενδιαφέροντος αλλά και κοινών δράσεων.  

stampwta seminarioΜε αυτό το πνεύμα το Σάββατο πραγματοποιήθηκε σεμινάριο και βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες με θέμα: «Η τέχνη των τυρναβίτικων σταμπωτών: από τη θεωρία στην πράξη» . Προηγήθηκε η   εμπεριστατωμένη  εισήγηση  της   υπεύθυνης του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας κ. Φανής Καλοκαιρινού, αρχαιολόγου-λαογράφου, με θέμα «Τα σταμπάτα του Τυρνάβου: Η αναβίωση μιας χαμένης τεχνικής», όπου    αναλύθηκε το ιστορικό πλαίσιο εξέλιξης της τυποβαφικής, η τεχνολογία και τα στάδια που οδηγούν από την χάραξη των ξύλινων καλουπιών έως την μεταφορά των μοτίβων στο ύφασμα καθώς και οι επιρροές των σταμπάτων και η χρήση τους. Έπειτα παρουσιάστηκε πολύ διεξοδικά    η πορεία απόκτησης του εν λόγω μουσειακού υλικού από το Μουσείο και οι προοπτικές αξιοποίησής του, προκειμένου να διασωθεί η τεχνική μέσα από την αναβίωση τυποβαφικών εργαστηρίων και την παραγωγή σταμπωτών.

Ακολούθησε το  εργαστήριο εφαρμογής της τεχνικής για ενήλικες με στάμπες με σχέδια παρόμοια με αυτά των μουσειακών καλουπιών σε ευφάνταστες συνθέσεις. Οι συμμετέχοντες δημιούργησαν πάντες, επιτοίχια καλύμματα,  πραγματικά έργα τέχνης αποδεικνύοντας πώς μια παραδοσιακή τεχνική μπορεί να αποκτήσει νέα διάσταση στη σύγχρονη εποχή. Το Σύλλογο του Μουσείου εκπροσώπησαν  η κ Εύη Παπαχατζοπούλου, Πρόεδρος και η κ. Αριστέα Μπέσιου, μέλος. Ο στόχος αυτού του πρώτου αφιερώματος στα ξακουστά  σταμπωτά Τυρνάβου,  ήταν η διατήρηση της παραδοσιακής τεχνικής και η αναβίωσή της στο επίπεδο ευρύτερης ενημέρωσης και διάδοσης  μέσω βιωματικών εργαστηρίων, ζήτημα για το οποίο το Λύκειο των Ελληνίδων επιδεικνύει  ζωηρό ενδιαφέρον.  

FacebookTwitterGoogle+Share