Κοραή 79, Βόλος

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου γιορτάζει την παγκόσμια ημέρα ποίησης και την εαρινή ισημερία

X. Φράγκου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου συμβάλλει με τις δράσεις του στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης στην πόλη μας, στοχεύοντας στον διάλογο των τεχνών  μέσω της ποιητικής δημιουργίας αλλά και τη διάδοση της ποίησης στο ευρύτερο  κοινό.

Γιορτάζοντας λοιπόν την μέρα αυτή ανθολογεί γνωστά και λιγότερο γνωστά ποιήματα της βολιώτισσας ποιήτριας Χαρούλας Ηλία- Φράγκου για την αγάπη και τον  έρωτα.

Με αυτό το πνεύμα  και θέλοντας να τιμηθεί με την ευκαιρία της μεγάλης αυτής γιορτής το έργο της ποιήτριας και συγγραφέως  Χαρούλας Ηλία- Φράγκου, το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου προσκαλεί τους φίλους του, τους φίλους της ποίησης και των τεχνών σε ένα λογοτεχνικό απόγευμα,   το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015, στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου στις 7 το απόγευμα.

Η εκδήλωση, η οποία οργανώνεται με την υποστήριξη του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕΒΙΜΑΣΥ) περιλαμβάνει λόγο, απαγγελίες ποιημάτων και  μουσική. Πιο συγκεκριμένα για το έργο της Χ. Φράγκου θα μιλήσουν οι:  Βασίλης Αναγνωστόπουλος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Αντώνης Αντωνίου, υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων ΠΕ Μαγνησίας. Ενδιάμεσα η εκδήλωση  διανθίζεται από πολύ ποίηση και ζωντανή μουσική. Στο πρώτο μέρος την απαγγελία των ποιημάτων της τιμώμενης θα κάνει η ηθοποιός Mάρθα Παπαθανασίου. Τη μουσική επένδυση έχουν αναλάβει ο Πάνος Γαλανόπουλος στο πιάνο και στο τραγούδι η γνωστή βολιώτισσα σοπράνο Σύλβια Τσιμπανάκου.  Στο δεύτερο μέρος η εκδήλωση περιλαμβάνει ένα μουσικό πρόγραμμα με μελοποιημένα ποιήματα της τιμώμενης και άλλα κομμάτια μεγάλων συνθετών από την Πολυφωνική Χορωδία του Δήμου Βόλου,   σε μουσική Αλέξανδρου Καρκάλα. Στο πιάνο η Kερασία Σιάρα. Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιάννης Καρκάλας. Την εκδήλωση συντονίζει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Δακτυλάς.

 

Παγκόσμια μέρα της ποίησης έχει ανακηρυχτεί η 21 Μαρτίου από το 1999. Εκείνο που είναι γνωστό  είναι ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Ελλάδα, το 1997, όταν ο βολιώτης  ποιητής Μιχάλης Μήτρας, πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι' αυτό. Η Εταιρεία αποδέχθηκε την εισήγησή του και επιλέχθηκε ως ημέρα του εορτασμού η 21η Μαρτίου, η εαρινή ισημερία, κατόπιν πρότασης της ποιήτριας Λύντιας Στεφάνου, μια συμβολική ημερομηνία  «που συνδυάζει το φως από τη μια και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, η οποία συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους» είχε γράψει η προαναφερόμενη ποιήτρια. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης εορτάστηκε στην Ελλάδα το 1998. Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού, το 1999, η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και έτσι η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.

Ποια είναι η Χαρούλα Ηλία Φράγκου: H Χαρούλα Ηλία- Φράγκου  γεννήθηκε και κατοικεί μόνιμα στο Βόλο. Έχει γράψει εννέα ποιητικές συλλογές και μια για παιδιά. Παράλληλα με την ποίηση ασχολείται με την πεζογραφία, διήγημα και δοκίμιο. Υπό έκδοση βρίσκεται το μυθιστόρημά της «Τα κορίτσια με τις άσπρες κορδέλες». Δημοσίευσε τις  ποιητικές  ανθολογίες «Μελίρρυτοι Λόγοι» από  τις εκδόσεις «Ώρες» το 1999 (β΄ανατύπωση το 2002) και το «…κατά δύναμιν» (εκδ. «Δωδώνη», 2011) καθώς επίσης και    το βιβλίο «της παρεούλας» με ποιήματα για παιδιά (εκδ. «Δωδώνη», 2006).  Στίχοι της από την ανέκδοτη ποιητική συλλογή «Ασμάτων Λέξεις» μελοποιήθηκαν (τέσσερα τραγούδια) από το συνθέτη Αλέξανδρο Καρκάλα και ερμηνεύονται από την Πολυφωνική Χορωδία του Δήμου Βόλου, τον Μανώλη Χατζημανώλη και την Ειρήνη Μπαρμπάκου σε πρώτη εκτέλεση. Επίσης το ποίημα «όνειρο» της ίδιας συλλογής  μελοποιήθηκε από το Γερμανό συνθέτη Felix Leopold στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Θεσσαλονίκης και ερμηνεύεται από την Αναστασία Leopold και τους «Ονειροβάτες». Το τραγούδι με τίτλο «Τα χέρια σου λευκά πουλιά» έγινε video clip και περιλαμβάνεται στο cd του τρίτου Φεστιβάλ Ποίησης Θεσσαλονίκης. Μετείχε κατά καιρούς σε πανελλήνια συνέδρια ως εισηγήτρια και με έργα της σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, όπου και διακρίθηκε (πέντε Βραβεία και έξι έπαινοι). Το πρώτο της βραβείο με το ποίημά της «τούτο το πνεύμα» έλαβε σε ηλικία δεκαεπτά ετών από το Βρετανικό Συμβούλιο Αθηνών. Πρόσφατα  διακρίθηκε  στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης «Γιάννης Φάτσης» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου  απέσπασε το Α’ Βραβείο (2007). Με Α΄Βραβείο επίσης τιμήθηκε η ποιητική της συλλογή «..κατά δύναμιν» από το διεθνή διαγωνισμό της UNESCO («Σικελιανά 2011») ενώ έλαβε διάκριση στο 22ο Παγκόσμια Συνέδριο Ποιητών (Λάρισα, 2011). Συνεργάζεται με μια πλειάδα από λογοτεχνικά περιοδικά και τον τοπικό Τύπο. Ποιήματά της περιλαμβάνονται στην Παγκόσμια Εγκυκλοπαίδεια ποίησης, Εγκυκλοπαίδεια Βορειοελλαδιτών Λογοτεχνών, στην Ανθολογία Ποίησης και Διηγήματος (Γ΄τόμος, Σύγχρονοι Έλληνες Λογοτέχνες» και σε άλλες ποιητικές ανθολογίες. Την ποιητική της ανθολογία παρουσίασε ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός του Δήμου Βόλου (1996), οι Κρατικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί  Βόλου και Κορίνθου με αφιερώματα στο έργο της, ενώ  τιμητική πλακέτα και δίπλωμα της απένειμαν τοπικοί πνευματικοί φορείς και πολιτιστικά σωματεία ανά το πανελλήνιο. Είναι διοικητικό μέλος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας, μέλος της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών,  της ΧΕΝ Βόλου, του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου και ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων. Η μεγαλύτερη τιμή που αξιώθηκε είναι της μητέρας, Τα τρία αγόρια της και οι οικογένειές τους.   

FacebookTwitterGoogle+Share