Κοραή 79, Βόλος

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα μας

Φίλες και φίλοι καλωσήρθατε,

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου με  μακρόβια και αδιάλειπτη  ενεργή  συμμετοχή  στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της νεότερης ιστορίας της περιοχής μας,   οδεύει ήδη στην εκατονταετηρίδα   του (1920-1914). Και καθώς αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα σωματεία της πόλης και της Θεσσαλίας, θα περίμενε κανείς να αποτελεί μια κιβωτό μνήμης, πηγή έρευνας για την αποτίμηση της προσφοράς του και του πολυδιάστατου  έργου του. Όμως το Λύκειο εξακολουθεί να αποτελεί ένα διαχρονικό θεσμό με δυναμική παρουσία.  Ένα ζωντανό οργανισμό που με σύγχρονη ματιά  αντιμετωπίζει τα ζητήματα του ενδιαφέροντός του   και εντάσσεται στις  απαιτήσεις των καιρών.   Έτσι, σήμερα αποτελεί ένα σημαντικό φορέα πολιτισμού του Βόλου  με ιδιαίτερο σεβασμό στην ιστορία της και με πολυδιάστατη πολιτιστική,  εκπαιδευτική και κοινωνική δραστηριότητα, δράση για την οποία τιμήθηκε,  το 2010,   με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Η εποχή μας είναι μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία  σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Παρά το ζοφερό περιβάλλον, εμείς στο Λύκειο αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο να σταθούμε όρθιοι.  Με την  υποστήριξη της  τοπικής μας κοινωνίας  και ενδυναμωμένοι από την πολυκύμαντη ιστορία μας αντιστεκόμαστε με συλλογική δουλειά,  γιατί θεωρούμε, ότι έχουμε χρέος όποιες κι αν είναι οι συνθήκες, να μην  αφήσουμε την κρίση να μας οδηγήσει σε πολιτιστική χρεοκοπία. Το Λύκειο ήταν πάντα ο φάρος της ελληνικότητας,  του πολιτισμού και της ανθρωπιάς.  Σήμερα θέλουμε να πιστεύουμε ότι  συνεχίζουμε με ζήλο και ταπεινότητα τον ίδιο δρόμο που χάραξε η εμπνεύστρια του θεσμού Καλλιρόη Παρέν και οι πρώτες γυναίκες που την ακολούθησαν.

Με σεβασμό, μέτρο, αλληλεγγύη και γνώση, δίνουμε προτεραιότητα στην τοπική μας πολιτιστική κληρονομιά, προσφέροντας στις νεότερες γενιές  το μίτο για να συνδεθούν με  το νήμα και τις  αξίες του λαϊκού πολιτισμού του τόπου μας.

Ο δικτυακός τόπος μας, φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε ένα σταθερό μέσο πρόσβασης των φίλων  του ΛΕΒ σε αναγκαίες πληροφορίες περί την λειτουργία του και σε δίαυλο αμφίδρομης επικοινωνίας για τα ζητήματα που το απασχολούν.
Στόχος μας είναι η έγκυρη και πλήρης ενημέρωσή σας και η συμβολή σας για την βελτίωσή του με τις παρατηρήσεις, τα σχόλια και τις ιδέες σας.

 

Μαρία Σπανού-Μάργαρη

Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

FacebookTwitterGoogle+Share