Κοραή 79, Βόλος

Κοπή πίτας από το Περιφερειακό τμήμα χορού Αλμυρού του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

ptxa 2020 kopi pitas

Αφιερωμένη στους χορούς των νησιών του Ιονίου ήταν η εξαιρετική από κάθε άποψη  προχθεσινή εκδήλωση του Περιφερειακού Τμήματος Χορού Αλμυρού του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου,  που έγινε σήμερα στον Αλμυρό, με την  ευκαιρία κοπής της βασιλόπιτας.

IMG_20200112_143543Στην εκδήλωση αυτή του  ΠΤΧΑ παρουσιάστηκαν  χοροί  κυρίως από τα νησιά της  Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Λευκάδας, Ζακύνθου και Κυθήρων,  συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας.  Τα τμήματα των ενηλίκων, εφήβων και παιδικών, με τη διδασκαλία και εποπτεία του   χοροδιδάσκαλου Φώτη  Σκαμαγκούλη καθώς και της Αγγελικής Ριζάκη εντυπωσίασαν το κοινό για την άρτια και συντονισμένη εμφάνισή τους και τις πανέμορφες φορεσιές.  Προηγουμένως,  παρουσίασε ένα σύντομο πρόγραμμα με χορούς και  τραγούδια της Ρούμελης και της ευρύτερης περιοχής τους η χορευτική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Λαμίας,  που ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Λ.Ε.Β. συμμετείχε στην εκδήλωση και  απέσπασαν επίσης το θερμό χειροκρότημα των παραβρισκόμενων.

 Πιο πριν,  στην κατάμεστη αίθουσα του  κτήματος Παπαθανασίου-Τιμπλαλέξη, ο  Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Γιαννιός πλαισιωμένος από τους μικρούς χορευτές και συνεπικουρούμενος από τον π. Ευστάθιο Βαρβαρέλη  ευλόγησε την πίτα,  συγχαίροντας το Λύκειο και  ευχόμενος τη συνέχιση της προσπάθειας για τη διατήρηση του πολιτισμού και της παράδοσης. Την εκδήλωση άνοιξε η συνέφορος- στην Εφορεία Χορού του Λ.Ε.Β, Ρούλα Καπράλου ευχαριστώντας τους παραβρισκόμενους για την αθρόα συμμετοχή, τους χορηγούς και τους συντελεστές της εκδήλωσης, ενώ στη συνέχεια η πρόεδρος,  Μ. Σπανού μαζί με το δ.σ. του ΛΕΒ ευχήθηκε στους μεγάλους και μικρούς χορευτές με τις οικογένειές τους καλή χρονιά, απλόχερη σε κάθε τι που γεμίζει την ψυχή, τονίζοντας ότι «Η νέα χρονιά  είναι έτος- σταθμός, αφού σηματοδοτεί  την  αδιάλειπτη διαδρομή ενός αιώνα του σωματείου μας, που έχει να επιδείξει πλούσια   προσφορά,  σε μια δέσμη από τομείς δραστηριότητας σε κοινωνικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό επίπεδο. Σήμερα, στην αυγή της δεύτερης εκατονταετίας  του, αποτελεί ένα δυναμικό φορέα  πολιτισμού, που αντιστεκόμενος στις αντιξοότητες, επιμένει με αφοσίωση  στις θεμελιώδεις του αξίες, καταβάλλοντας αγώνα για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ελληνικής ταυτότητας. Με αυτό το πνεύμα ιδρύσαμε το ΠΤΧΑ πριν 10 χρόνια για την εξακτίνωση του έργου του σωματείου μας στην ευρύτερη περιοχή».πίτα Αλμυρού

Αντίστοιχες ευχές απηύθυνε και ο Δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος,  συγχαίροντας τους χορευτές, τους δασκάλους και τα μέλη του δ.σ. του ΛΕΒ για το έργο τους,  και ευχαριστώντας τους «για την εν γένει  δράση και την παρουσία του στην πόλη του Αλμυρού, κόντρα στην ομογενοποίηση που προκαλεί η παγκοσμιοποίηση». Θερμές ευχές απεύθυνε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Μαγνησίας, Γιάννης Τέας καθώς και η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Λαμίας- Γεωργία Κανακίδου,  η οποία, μεταξύ άλλων, ευχήθηκε τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των Λυκείων και της προσπάθειας για τη διάδοση των αξιών της παράδοσης στους μικρούς χορευτές. Την αποστολή της Λαμίας συνόδευαν αρκετά μέλη του δ.σ. μαζί με το δάσκαλο χορού Βαγγέλη  Τσαγανό   και πολλούς φίλους του Λ.Ε.Λ.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του  Λ.Ε.Β. που είχαν  την ενδυματολογική επιμέλεια των τμημάτων του ΠΤΧΑ είναι:  Άσπα Καπουρνιώτη-αντιπρόεδρος και έφορος της γυναικείας ιματιοθήκης, Άννα Κουτσελίνη-έφορος χορού και παιδικής ιματιοθήκης, και οι συνέφοροι Ελένη Τόπα για τη γυναικεία και Τέση Άνθη για την ανδρική. πίτα Αλμυρού 2

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης από το δ.σ. η Ντέμη Βλειώρα-ταμίας  και η Μάρω Τσιμπούκη, συντονίστρια του ΠΤΧΑ εκ μέρους του συμβουλίου, που   μαζί με τις εθελόντριες  του Αλμυρού- που συμβάλουν στη  λειτουργία του τμήματος- υποστήριξαν οργανωτικά και την εν λόγω εκδήλωση:  Ρούλα Καπράλου, Σόνια Γώγουλα,  Βέλλα Σπανού και  Ελένη Κοσμίδη.  

Στην εκδήλωση, εκτός από τις οικογένειες και τους φίλους των χορευτών του ΠΤΧΑ,  παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, ο πρ. Δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης καθώς και χορευτές της ομάδας εμφανίσεων του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου.

«Ήταν ένα όμορφο μουσικοχορευτικό ταξίδι που θα συνεχιστεί και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές της χώρας μας» τόνισε στο τέλος της εκδήλωσης η έφορος χορού Ά. Κουτσελίνη. Το φλουρί, που ήταν κόσμημα από την παραδοσιακή φορεσιά της Αττικής βρήκε η έφορος δημοσίων σχέσεων του Λ.Ε.Λ., Βάσω Αθανασίου-Ζησοπούλου.

λυκειο ελληνιδων λαμιαςΠολλά όμορφα και χρηστικά δώρα μοιράστηκαν και στο επίπεδο της λαχειοφόρου αγοράς που έγινε,  με  είδη που προσφέρθηκαν από τοπικά καταστήματα και επιχειρηματίες μέλη του  τοπικού Εμπορικού Συλλόγου, κυρίως  της περιοχής του  Αλμυρού.

Το παραδοσιακό γλέντι συνεχίστηκε έως αργά το απόγευμα, ταξιδεύοντας από το Ιόνιο πέλαγος σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές  της πατρίδας μας, αφήνοντας τους πολυπληθείς  συμμετέχοντες με  τις καλύτερες εντυπώσεις. Και του Χρόνου!

 

FacebookTwitterGoogle+Share