Κοραή 79, Βόλος

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ Όταν η επιστήμη της συντήρησης «αγκαλιάζει» το λαϊκό κόσμημα

3

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης γιορτάστηκε προχθές (Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019) από την  Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας – Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας του ΥΠΠΟΑ στο μουσειακό χώρο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, μέσα από ένα πετυχημένο διαδραστικό σεμινάριο, παρουσία ειδικών, υπευθύνων μουσειακών συλλογών,  φίλους και μέλη του Λυκείου,  μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μακρή.

2Το σεμινάριο περιλάμβανε καταρχήν την παρουσίαση της συλλογής παραδοσιακών κοσμημάτων λαϊκής τέχνης του Λ.Ε.Β. την οποία αφού είχε συντηρήσει το Τμήμα Συντήρησης της παραπάνω Υπηρεσίας την παρέδωσε στο Λύκειο για να εκτεθεί στο μουσειακό του χώρο.  Στη συνέχεια,  τόσο η προϊσταμένη του Τμήματος κ. Ελισάβετ Τζουμουσλή όσο και  τα στελέχη του Τμήματος, επιστήμονες συντηρητές κ.κ. Ελένη Χαρατσή και Νάντια Τσατσούλη παρουσίασαν στους συμμετέχοντες το ρόλο του επιστήμονα/συντηρητή, την ιστορική διαδρομή του επαγγέλματος στο εξωτερικό και την Ελλάδα, την πολλαπλή χρησιμότητά του, τις τεχνικές μεθόδους συντήρησης,  την τεχνολογία, τα υλικά και  την πολλαπλή εφαρμογή του. Για το σκοπό αυτό,  είχε ετοιμαστεί  προβολή διαφανειών και βίντεο, που αποτύπωνε με πολύ εύληπτο τρόπο  το συνολικό έργο της συντήρησης αρχαιοτήτων.

Στη συνέχεια, φόρεσαν όλοι τα γάντια τους και με την εποπτεία των συντηρητών ξεκίνησαν  με προσοχή μικρές, αρχικά, προσπάθειες συντήρησης σε σκεύη του Λ.Ε.Β.,  που έχριζαν αντιμετώπισης για τη σωστή διατήρηση και φύλαξή τους. Ήταν μια πολύ γόνιμη και πλούσια σε ερεθίσματα και γνώσεις εμπειρία, η οποία ολοκληρώθηκε την Κυριακή,  μέσα σε ένα κλίμα παρέας, ιδιαίτερα ευχάριστο  που θα μείνει αξέχαστη. Οι εκπαιδευόμενοι-μικροί συντηρητές έμαθαν βασικές τεχνικές να προλαμβάνουν τα αίτια των φθορών σε ένα έργο τέχνης χρησιμοποιώντας υλικά και μεθόδους σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία. Επιπλέον, το σεμινάριο αυτό έδωσε την ευκαιρία για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση  με τον καλύτερο τρόπο,   για τη σημαντική συμβολή των συντηρητών   στη διαφύλαξη και διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, γνωρίζοντας την  «αθέατη» πλευρά του επαγγέλματος του συντηρητή καθώς και το ρόλο και τη χρησιμότητα του Τμήματος  Συντήρησης της ΥΝΜΤΕΘ στην τοπική κοινωνία.  

FacebookTwitterGoogle+Share