Κοραή 79, Βόλος

20190626_212534

Με την χθεσινοβραδινή εκδήλωση έκλεισε ο κύκλος των εκδηλώσεων της τρέχουσας εκπαιδευτικής περιόδου που αποφάσισε το δ. σ. του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου για όλες τους τις δομές και τα λειτουργούντα τμήματα. Χθες (Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019),  ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις της Λέσχης  Ανάγνωσης του ΛΕΒ στο κήπο του σπιτιού,  με μια ωραία καλοκαιρινή εκδήλωση, στην οποία παρουσιάστηκε το βιβλίο της Ελένης Κεκροπούλου «Το σημάδι του Κάιν» (εκδόσεις Ωκεανός), το οποίο είχε αποτελέσει πεδίο μελέτης για τη δεύτερη Ομάδα Ανάγνωσης.

20190626_212514Το βιβλίο της γνωστής στο βολιώτικο κοινό συγγραφέως και από προηγούμενη παρουσίαση των Γ.ΑΚ. Μαγνησίας, είναι γεμάτο από θεσσαλική ιστορία. Πιο συγκεκριμένα,  αναφέρεται στη Θεσσαλία του 1881 την εποχή της απελευθέρωσής της και της προσάρτησής της στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 έως την αυγή του 20ού αιώνα. Ένα βιβλίο που μέσα από μια οικογενειακή ιστορία,  αναβιώνει μία σημαντική περίοδο της ελληνικής ιστορίας, με πλούσιο ιστορικό υλικό, με πολιτικά δρώμενα και διπλωματικά παιχνίδια εξωτερικής πολιτικής! Κινηματογραφικό σκηνικό, συνεχείς εναλλαγές εικόνων, από την μια με την Αθήνα της μπελ επόκ και από την άλλη, με εικόνες από τη Θεσσαλία, που έχοντας βγει από τη χρόνια Οθωμανική κυριαρχία, προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί και να ορθοποδήσει..

Η συγγραφέας και εκδότρια, η οποία συγγράφει ιστορικά μυθιστορήματα, αφού τόνισε πως θεωρεί τιμητική την πρόσκληση που της έγινε από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου και τη Λέσχη Ανάγνωσης, σημείωσε ότι «το βιβλίο «Το σημάδι του Κάιν» αναφέρεται στην ιστορία της Θεσσαλίας. Βέβαια εστιάζεται στα Τρίκαλα, αλλά περιλαμβάνει όλη την περιοχή της Θεσσαλίας την περίοδο μετά την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς το 1881». Η παρουσίαση έγινε σφαιρικά από την ίδια τη συγγραφέα, τη συντονίστρια της Ομάδας Ανάγνωσης Ντέμη Βλειώρα, καθηγήτρια μαθηματικό και μέλος του  δ.σ. του ΛΕΒ,  η οποία διέτρεξε  όλο το βιβλίο εστιάζοντας σε καίρια σημεία του, δίνοντας το κλίμα της εποχής  και τον ιστορικό Γιάννη Κουτή, που έδωσε  αδρά αλλά ουσιαστικά το πλαίσιο του Ελληνοτουρκικού πολέμου στη Θεσσαλία και κυρίως στο Βόλο, προβάλλοντας σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα.  Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η Κατερίνα Αντωνακάκη και συντόνισε  η Ροσσάνα Πώποτα και οι δυο με εξαιρετικό τρόπο.    Στην αρχή, απηύθυνε χαιρετισμό,  η πρόεδρος του ΛΕΒ Μ. Σπανού,  τονίζοντας τη σπουδαιότητα, τόσο της Λέσχης Ανάγνωσης στο Λύκειο, η οποία χρονολογείται από το 2008, και τη χρησιμότητα του σκοπού της,  όσο και την άμεση σύνδεση του Ελληνοτουρκικού Πολέμου με την Ένωση των Εν Βόλω Ελληνίδων. Η Άννα Πετσιάβα συντονίστρια της πρώτης Ομάδας Ανάγνωσης, που κλήθηκε να χαιρετίσει,  διέτρεξε συνοπτικά τη διαδρομή της Λέσχης Ανάγνωσης  από τη σύσταση της πρωτόλειας ομάδας έως και σήμερα εστιάζοντας στην ωφέλεια (πνευματική και κοινωνική) του θεσμού.  Στο τέλος, μετά την παρουσίαση από τους εισηγητές,  έγιναν παρεμβάσεις από μέλη της δεύτερης Ομάδας Ανάγνωσης (Νίτσα Αμουτζοπούλου, Κίρκη Παπαδήμα, Κική Καρενά και Κική Σχοινά κ.ά.) με εποικοδομητικά σχόλια  και τοποθετήσεις,  δημιουργώντας ένα δροσερό κλίμα και γόνιμη συζήτηση για τους συμμετέχοντες.

20190626_212501Υπενθυμίζεται ότι η  Λέσχη Ανάγνωσης, αποτελούμενη τα τελευταία χρόνια  από δυο πλέον Ομάδες Βιβλίου,  αποτελεί μια σημαντική δραστηριότητα του Λ.Ε.Β., μια δράση που  πλαισιώνεται πάνω από 40 άτομα,  γεγονός που δηλώνει την αναγκαιότητα του σκοπού.  Η Λέσχη  προσεγγίζει το βιβλίο με ευέλικτο και δημιουργικό τρόπο σύμφωνα με τις κοινωνικές εξελίξεις της εποχής μας. Τα μέλη της συγκεντρώνονται στο φιλόξενο μουσειακό χώρο του ΛΕΒ, σε τακτικές συναντήσεις  για να συζητήσουν  και να προβληματιστούν.  Τα μέλη της  πρώτης Ομάδας Ανάγνωσης, η οποία λειτουργεί αδιαλείπτως πάνω από έντεκα χρόνια,   με τη βοήθεια της συντονίστριας, καθηγήτριας φιλολόγου και μέλους του Λ.Ε.Β., Άννας Πετσιάβα,  μελετούν  τα θέματα του βιβλίου που έχουν επιλέξει, ενώ στη συνέχεια  αναλαμβάνουν την επεξεργασία και παρουσίαση ορισμένων θεμάτων,  έτσι  ώστε να υπάρχει συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων  και ανταλλαγή απόψεων στη συζήτηση. Συχνά τις παρουσιάσεις συνοδεύουν και παράλληλες δράσεις, τις οποίες τα μέλη  με ιδιαίτερη συνοχή και  συντροφικότητα μετατρέπουν σε δημιουργικότατες βιωματικές και χρήσιμες εμπειρίες. Από το 2016 και μετά,  λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος,  δημιουργήθηκε και δεύτερη Ομάδα Ανάγνωσης Βιβλίου  με αντίστοιχο πρόγραμμα και με συντονίστρια την Ντέμη Βλειώρα, καθηγήτρια μαθηματικών και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΛΕΒ, η οποία   λειτουργεί, επίσης,  κάθε δεύτερη Τρίτη (απόγευμα και ανά δεκαπενθήμερο),  στον ίδιο φιλόξενο χώρο.

FacebookTwitterGoogle+Share