Κοραή 79, Βόλος

Τα Μικρασιάτικα του Αιγαίου: Ο βιολάτορας Νίκος Οικονομίδης και η Κυριακή Σπανού σε μια μοναδική συναυλία στο Βόλο, την Δευτέρα 15 Ιουλίου στο Θέατρο της Ν. Ιωνίας Η αύρα του Αιγαίου πελάγους μας ταξιδεύει σε αλησμόνητες πατρίδες!

maxresdefault

Ο μεγάλος βιολάτορας της αιγαιοπελαγίτικης παράδοσης, ο Νίκος Οικονομίδης έχοντας στο πλευρό του την Κυριακή Σπανού,   επιβιβάζεται στο «τρεχαντηράκι το γοργό» με το πλωριό πανί και ξεκινάει το  μουσικό του αρμένισμα….  Μόνο που αυτή τη φορά δεν φεύγει για την Αμοργό, αλλά για τη χερσόνησο της Ερυθραίας, στη Μικρά Ασία, περνώντας από μουσικά… λιμάνια όπως τα Αλάτσατα, τα Βουρλά και το Μελί. Αγκυροβόλι σε αυτό το ταξίδι δεν προβλέπεται, γιατί σκοπός του είναι να αναδείξει τη συνέχεια της ιστορίας, η οποία διανθίζεται με πινελιές από τα κυκλαδίτικα νησιά, Νάξο, Κύθνο και Πάρο. Πρόκειται για την πρώτη -στην περιοχή μας-  δημόσια παρουσίαση της νέας δουλειάς του προσφιλούς δημιουργού,  που οργανώνει το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, αφιερωμένο στους Μικρασιάτες και τους Μικρασιατικούς φορείς του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής μας.  Γιατί μπορεί να έχουν περάσει 97 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ωστόσο τις μνήμες και τον πολιτισμό των αλησμόνητων πατρίδων έχουν κληρονομήσει οι απόγονοι των προσφύγων.

Στη συναυλία αυτή,  ο μεγάλος βιολάτορας παρουσιάζει  τα τραγούδια που εμπεριέχονται στο νέο του cd, που  ετοίμαζε επί χρόνια, ερευνώντας και καταγράφοντας συστηματικά μικρασιάτικα τραγούδια που εμπεριέχονται στα παραδοσιακά του Αιγαίου. Στην πραγματικότητα,   πρόκειται για  μια μεγάλη μουσική γέφυρα των Κυκλάδων με την Ανατολή, που κατάφερε ο ίδιος να δημιουργήσει, βάλσαμο στην κυριολεξία για την ψυχή των Μικρασιατών. «Η ιδέα προέκυψε από το Σύνδεσμο Μικρασιατών-Κωνσταντινουπολιτών "Ρίζες", με αφορμή τα εκατό χρόνια παρουσίας του μικρασιατικού ελληνισμού στο Χαλάνδρι».

Το πρόγραμμα της  συναυλίας,  που θα γίνει  την Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019 και ώρα 9 το βράδυ στο Θερινό Θέατρο της Ν. Ιωνίας Βόλου,  αποτελείται από τραγούδια που έφεραν οι πρόσφυγες στα κυκλαδίτικα νησιά αλλά και νέα τραγούδια που μιλούν για τον καημό της αλησμόνητης πατρίδας. Γι’ αυτό ακριβώς, η  συναυλία αυτή, που έχει την υποστήριξη της Δ/νσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Βόλου,  προοιωνίζει μια μουσική βραδιά «διαφορετική», με αγάπη και μεράκι στην αλησμόνητη πατρίδα. Οι σωστοί στίχοι από ανθρώπους των Συνοικισμών σε συνδυασμό με τη μοναδική μουσική επένδυση του γνωστού μας βιολάτορα».  Ο ίδιος ο Οικονομίδης   αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κυκλάδες και αλησμόνητες πατρίδες. Η αύρα του Αιγαίου πελάγους αυτή τη φορά μας ταξίδεψε σε αλησμόνητες πατρίδες! Με καπετάνιο τον Νικόλαο Καραμπουρνιώτη μέσα από το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, ονειρευτήκαμε και ατενίσαμε τη γη των προγόνων μας! Μας θύμισε αμέτρητες ιστορίες για τα Βουρλά, το Μελί, τον Τσεσμέ, τη Σμύρνη και τους κοντραμπατζήδες, όπως του τις διηγήθηκαν οι γονείς και οι παππούδες του. Ο Γιώργος Βαγιανός έφτιαξε τραγούδια από τα λόγια που του έλεγε μικρός η γιαγιά του. “Καλώς το μου που πρόβαλλε το θαλασσοδαρμένο ….” και τις ιστορίες του Οδυσσέα με το Καγιαρό του». Και συνεχίζει: Εγώ εμπνεύστηκα, βλέποντας μερακλήδες από την Κύθνο να χορεύουν μπαμ και καρσιλαμά, Παριανούς χασάπικο και μπουρδάρικο, Ναξιώτες να γλεντούν με υπέροχους Σμυρνέϊκους μπάλους και από την κληματαριά του Φιλωτιού απ΄ τα Βουρλά φερμένη! Είναι όμορφο για μένα να συμμετέχω ταπεινά σε αυτό το ατέλειωτο μουσικό ταξίδι του ελληνισμού!. Ταυτόχρονα, ο γνωστός μουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, στο ένθετο του δίσκου: «Ο Νίκος Οικονομίδης δεν μένει μόνο στα «παλιά». Με φαντασία, τόλμη και έμπνευση αναδημιουργεί σύγχρονα «νησιώτικα» τραγούδια που όμως υπακούουν στις κλασικές φόρμες και σέβονται το παραδοσιακό ύφος και –προπάντων- ήθος. Έτσι, «συνθέτει», φέρνοντας στην επιφάνεια μελωδικά και ρυθμικά μοτίβα που εμπεριέχει ως λαϊκός βιολάτορας-φορέας της συλλογικής παράδοσης, για να τα αναπλάσει και να τους δώσει νέα διάσταση με το ταλέντο και τη δεξιοτεχνία του επώνυμου καλλιτέχνη. Σε αυτή την προσπάθεια, στο  συγκεκριμένο δίσκο έχει πολύτιμους συμπαραστάτες εκπροσώπους της νέας γενιάς, απογόνους προσφύγων που πήραν την πρωτοβουλία για τη συγκεκριμένη έκδοση και τον εφοδίασαν με στίχους ποτισμένους με τη νοσταλγία για τις αλησμόνητες πατρίδες που εξακολουθούν να φέρουν ως κυτταρική μνήμη».

Τιμή προπώλησης εισιτηρίων 8 €. Τιμή στο ταμείο του Θεάτρου 10 €.  Πληροφορίες: 2421033938, 2421305753. Προπώληση εισιτηρίων: Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου (Κοραή 79. Επίσης:  Βιβλιοπωλείο Η Πένα (Σπυρίδη 21)  και Κατάστημα Ρικοκό (Σπυρίδη 35) . 

 

 

FacebookTwitterGoogle+Share