Κοραή 79, Βόλος

Λήξη της εκπαιδευτικής περιόδου των Εργαστηρίων Παραδοσιακών Τεχνών με μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με προσκεκλημένο τον Λάκη Κουρετζή

20190624_214045

 

20190624_214034Εν μέσω του διοικητικού συμβουλίου του ΛΕΒ, φίλων του Σωματείου μας και ανθρώπων της παράδοσης, ολοκληρώθηκε  μια ακόμη εκπαιδευτική περίοδος για τα εργαστήρια των παραδοσιακών τεχνών του Λ.Ε.Β με μια εξαιρετική εκδήλωση.   Και η φετινή ήταν μια πολύ δημιουργική χρονιά,  γεμάτη νέες εμπειρίες, που πρόσφεραν, εκτός από την οργανωμένη εκπαίδευση στα τέσσερα τμήμα (υφαντική, κέντημα, πλεκτική και ραπτική) τα σεμινάρια, οι εκθέσεις, οι συναφείς εκδηλώσεις, οι εκδρομές και γενικά οι δράσεις   που συμβάλλουν στην απόκτηση  ερεθισμάτων για τους εκπαιδευόμενους με τρόπο βιωματικό και ευχάριστο. Να σημειωθεί επίσης,  ότι φέτος -για  πρώτη φορά- λειτούργησε στο χώρο των εργαστηρίων με μεγάλη επιτυχία  μουσειοπαιδαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές και των δυο σχολικών βαθμίδων, αφιερωμένο στην Υφαντική, το οποίο θα συνεχιστεί και του χρόνου.

Με αφορμή το τέλος της τρέχουσας εκπαιδευτικής περιόδου για τα εργαστήρια παραδοσιακών τεχνών οργανώθηκε η  ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση, προχθές (Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019) στην αυλή  του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου. Στην εκδήλωση έγινε  ειδική παρουσίαση του βιβλίου «Θέατρο και Υφαντική» (εκδόσεις ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ)  του Λάκη Κουρετζή,  Παιδαγωγού – Σκηνοθέτη – Επιτ. Δρ.  Πανεπιστημίου Αθηνών.  Το βιβλίο παρουσίασε ο ίδιος ο συγγραφέας  και ο ηθοποιός-σκηνοθέτης Δημήτρης Δακτυλάς, συνοδεία οπτικουακουστικού υλικού. Συντόνισε η Βασιλική Τράκη.

Παράλληλα,  εκ μέρους των μελών της Εφορείας Οικοτεχνίας του ΛΕΒ  και των εκπαιδευτριών, παρουσιάστηκαν όψεις της εκπαιδευτικής δραστηριότητας των εργαστηρίων με  ενδεικτική  έκθεση των δημιουργιών των εκπαιδευομένων. Έργα εξαίρετα με πρωτοτυπία και φρεσκάδα,    που αποτυπώνουν την τέχνη των παραδοσιακών τεχνών που εξυφαίνονται  στα αντίστοιχα εργαστήρια που αναβίωσε τα τελευταία χρόνια το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου.  

Το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του Λάκη Κουρετζή εμπεριέχει  στοχασμούς – υπαινιγμούς  – προσομοιώσεις – συγκριτικές προσεγγίσεις για το Θέατρο, το θεατρικό παιχνίδι και τη σχέση τους με την Υφαντική. Ένα βιβλίο με πολλές  αναγνώσεις για το πώς διαπλέκονται οι τέχνες και ιδιαίτερα του Θεάτρου και της Υφαντικής.   Δεν πρόκειται για βιβλίο που ασχολείται επίπεδα με ένα θέμα ή κάποια ιστορία. Αν και το θέμα του είναι η σχέση του Θεάτρου με την Υφαντική, η ιστορία που ξετυλίγεται μέσα σ' αυτό είναι μια παλιά ιστορία της διαίρεσης και του συσχετισμού των τεχνών με αφορμή τον "ΠΟΛΙΤΙΚΟ" του ΠΛΑΤΩΝΑ.

Στην αρχή της εκδήλωσης, η πρόεδρος του δ.σ. Μ. Σπανού ευχαρίστησε από καρδιάς τον κ. Κουρετζή και τον Δ. Δακτυλά που συμμετείχαν στην παρουσίαση του βιβλίου καθώς επίσης και στις εκπαιδεύτριες των εργαστηρίων του ΛΕΒ Κερασία Καρκαλά, Ράνια Παπακωνσταντίνου και Λαμπρινή Καραίσκου για την υποδειγματική συνεργασία και το εκπαιδευτικό τους έργο. Ευχαρίστησε επίσης τις εκπαιδευόμενες που πλαισιώνουν τα εργαστήρια, τα μέλη της Εφορείας Οικοτεχνίας με επικεφαλής την Κατερίνα Δουλκέρογλου και τις συνεφόρους Βασιλική Τράκη, Τέση Άνθη και Ελένη Τόπα καθώς και τις εθελόντριες κυρίες που υποστηρίζουν αθόρυβα το έργο, όπως η περίπτωση της Καίτης Χατζηποστόλου, στην οποία στη συνέχεια αποδόθηκε συμβολική τιμή με αναμνηστική περγαμηνή από τις κυρίες της Εφορείας για το αδιάλειπτο ενδιαφέρον και την  προσήλωσή της στα Εργαστήρια,   επί σειρά ετών.

FacebookTwitterGoogle+Share