Κοραή 79, Βόλος

Ημερήσια απόδραση στην Αθήνα με πολιτιστικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο

moyse;ia

Το περασμένο Σάββατο 18 Μαΐου-Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων,  το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου συνεορτάζοντας σχεδίασε  μονοήμερη εξόρμηση  στην Αθήνα,  με  επισκέψεις σε επιλεγμένες περιοδικές και μόνιμες εκθέσεις ιστορικών Μουσείων της πρωτεύουσας.

Ήταν μια ωραία συντροφιά με πυρήνα ανθρώπους των εργαστηρίων μας και άλλους,  με ποικίλα πνευματικά ενδιαφέροντα,  που απόλαυσε την  πλούσια πολιτιστική περιήγηση. Ενδεικτικό το τι μπορεί να κάνει κανείς μόνο σε μια ημέρα, αν υπάρχει σωστός προγραμματισμός. Ξεκινήσαμε πρωί και φθάσαμε στην Αθήνα κατά τις 11, γεγονός που μας διευκόλυνε να μοιράσουμε σωστά  το χρόνο μας, χωρίς άγχος και κούραση.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΚατηφορίσαμε προς τα  Πετράλωνα, όπου ήταν ο πρώτος μας σταθμός. Επισκεφθήκαμε  την παλιά βιοτεχνία Μέντη-Μουσείο Μπενάκη. Καθώς μπήκαμε μέσα στον φιλόξενο  χώρο και αντικρίσαμε όλο τον παλιό εξοπλισμό της ιστορικής αυτής επιχείρησης ήρθαν μπροστά μας εικόνες από τα παλιά της καταστήματα, στο κέντρο της πόλης που έσφυζε από ζωή, με  κοκέτες Αθηναίες να συνωστίζονται…για να αγοράσουν ότι τους χρειαζόταν για να στολίσουν τα ενδύματά τους. Ένα  από τα κλασικότερα υφασματάδικα της Αθήνας,  τα καταστήματα Μέντη. Σήμερα όλα αυτά  αναπαριστώνται μέσα από τα υλικά και τα εργαλεία (νήματα, καρούλια, φούντες, υλικά νηματουργίας, καρουλίστρες)  της παλιάς ονομαστής αυτής βιοτεχνίας. Προϊόντα που στόλισαν πάνω από 150 είδη παραδοσιακών φορεσιών, θεατρικά κουστούμια, ιερατικά άμφια, στρατιωτικές στολές και δημιουργίες γνωστών οίκων ραπτικής. Μετά το κλείσιμο της επιχείρησης το 2011, το Μουσείο Μπενάκη δέχτηκε τη γενναιόδωρη προσφορά της οικογένειας Μέντη, με σκοπό να δημιουργήσει ένα χώρο και το πέτυχε, ο οποίος  αποτελεί ένα ζωντανό εργαστήριο-μουσείο, διασώζοντας έτσι μια τεχνογνωσία υπό εξαφάνιση.

Ξανά  στο λεωφορείο μας για να μας αφήσει έξω από το βαρύ κιγκλίδωμα της αυλόπορτας του Νομισματικού Μουσείου·  ένα μυστικό διαμάντι της Αθήνας, σχεδόν αθέατο στην ολότητά του,  στην καρδιά του κέντρου της.  Περιλαμβάνει μια πολύτιμη συλλογή σε ένα πανέμορφο κτήριο του αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν, έργο του αρχιτέκτονα Έρνστ Τσίλλερ. Το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών είναι ένα τα σημαντικότερα τους είδους του στον κόσμο. Η συλλογή των εκθεμάτων του περιλαμβάνει περισσότερα από 500.000 αρχαία νομίσματα, μολυβδόβουλα, μετάλλιασφραγιδόλιθους, αρχαία σταθμία και άλλα σχετικά αντικείμενα που ανάγονται από τον 14ο αιώνα π.Χ. μέχρι και σήμερα. Ο ξεναγός μας κ. Καμπάς ήταν εξαίρετος. Η περιήγηση μαζί του ήταν απολαυστική.  Γοητευμένοι από την υψηλή αρχιτεκτονική και την αισθητική του κτηρίου βγήκαμε για να ανακαλύψουμε έκπληκτοι έναν ωραιότατο κήπο στο πίσω μέρος του Μουσείου, όπου οι Αθηναίοι απολάμβαναν χαλαρά το σαββατιάτικο καφέ τους παρέα με τους φίλους τους. Η τέχνη μας είχε φτιάξει το κέφι. Ζωηροί ανεβήκαμε προς την πλατεία Αγίων Ασωμάτων, το Θησείο, την Πλάκα και το Μοναστηράκι, όπου και επικεντρωθήκαμε.  Βολτάραμε  γύρω από τα   παζάρια της πολύβουης αυτής πλατείας,  με το γνωστότερο της Πλατείας Αβησσυνίας, που  στήνεται έξω από τα παλαιοπωλεία και τις αντικερί. Μείναμε στην περιοχή αυτή για καφέ και φαγητό. Οι επιλογές ήταν ποικίλες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.Νομισματικό Μουσείο

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤο απογευματάκι με γεμάτο   στομάχι και προπαντός καλή διάθεση συναντήσαμε και πάλι το λεωφορείο μας. Αυτή τη φορά θα κατηφορίζαμε και πάλι προς το  Μουσείο Μπενάκη (της Πειραιώς). Η επίσκεψή μας περιλάμβανε  την περιοδική έκθεση «Ντουλαμάς ο Μεγαλοπρεπής»,  που οργανώθηκε σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα. Μας περίμενε και εκεί ο  ξεναγός μας κ. Σαριδάκης που μας παρουσίασε τον ντουλαμά,  ένα πανωφόρι αλλιώτικο από τ’ άλλα. Η έκθεση  φωτίζει τις ποικίλες ερμηνείες του ενδύματος αυτού, που φορέθηκε στα Δυτικά Βαλκάνια στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Ντουλαμάς είναι ένδυμα παραδοσιακό, μακρύ, κεντημένο με χρυσό κορδόνι που ξαφνιάζει από τη μεγαλοπρέπειά του.  Στην σημαντική αυτή έκθεση παραδοσιακοί ανδρικοί ντουλαμάδες και γυναικεία πιρπιρί παρουσιάζονται μαζί με τις σύγχρονες «αναγνώσεις» τους από την ιστορικό μόδας και ενδυματολόγο Ιωάννα Παπαντωνίου, αλλά και άλλους πολύ σημαντικούς Έλληνες σχεδιαστές.  Κατεβήκαμε στο ισόγειο, όπου υπήρχε συνωστισμός.  Πολλοί έμειναν στο καφέ και στο πολύ ενδιαφέρον πωλητήριο. Άλλοι προτίμησαν να δουν τη  μεγαλειώδη  έκθεση «Δρόμοι της Αραβίας. Αρχαιολογικοί Θησαυροί από τη Σαουδική Αραβία». Πρόκειται για  μια πολυταξιδεμένη έκθεση,  αφού ξεκίνησε από το  Λούβρο το 2010 για να πάει σε πόλεις τριών ηπείρων και τώρα στην Αθήνα, στον 16ο σταθμό της, στο Μουσείο Μπενάκη.  Μια έκθεση που μαγεύει και μυεί στον πολυδιάστατο χαρακτήρα και την ιστορία της Αραβικής Χερσονήσου από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τον 20ό αιώνα. Άξιζε τον κόπο για όσους την περιηγήθηκαν. Γεμάτοι  εικόνες  ξαναμπήκαμε στο λεωφορείο μας για να μας επιστρέψει πίσω στην εστία μας. Ήταν μια πλούσια ημέρα.  Πνευματικό δώρο στον εαυτό μας για την Ημέρα Μουσείων. 

FacebookTwitterGoogle+Share