Κοραή 79, Βόλος

Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων Ημερήσια απόδραση στην Αθήνα με πολιτιστικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο

mouseio nomismatiko

Στις 18 Μαΐου τα Μουσεία γιορτάζουν και εμείς σχεδιάσαμε μονοήμερη εξόρμηση  στην Αθήνα,  με  επισκέψεις σε επιλεγμένες περιοδικές και μόνιμες εκθέσεις ιστορικών Μουσείων της πρωτεύουσας, στα εξής:  α) περιοδική έκθεση του Μουσείου Μπενάκη «Ντουλαμάς ο μεγαλοπρεπής»   β)  στο ιστορικό Υφαντουργείο του Συλλόγου Εκπαιδεύσεως Νεανίδων (Σ.Ε.Ν) γ)  στο Νομισματικό Μουσείο και με εναλλακτική   στο Μουσείο Μέντη (Μουσείο Μπενάκη).   Όσοι επιθυμούν να πάρουν μέρος στην εκδρομή μπορούν να επικοινωνούν στη Γραμματεία του ΛΕΒ, στα τηλέφωνα: 2421033938, 2421305753.  

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Συγκέντρωση-αναχώρηση 07.00 από τον ΕΟΤ Βόλου

Μετά από μια σύντομη στάση για καφέ, άφιξη στην Αθήνα,  γύρω στις 10.45.

11.00 Επίσκεψη –ξενάγηση στο ιστορικό Υφαντουργείο του Συλλόγου Εκπαιδεύσεως Νεανίδων (Σ.Ε.Ν) (Αμαλίας 38). Το Υφαντουργείο δημιουργήθηκε με την οικονομική στήριξη του εθνικού δωρητή Αν. Συγγρού ως χώρος  παραγωγής υφάσματος. Σήμερα διατηρεί και διασώζει σπάνιους χειροκίνητους αργαλειούς και εργαλεία της προβιομηχανικής κλωστοϋφαντουργίας. Μετά την ανακαίνισή του οι χώροι του προσφέρονται για εκπαιδευτικές επισκέψεις, εκθέσεις κλπ. Εκτός εξαίρεσης,  την ειδική ξενάγηση-παρουσίαση  κάνει η Σ. Τσουρινάκη,   καθηγήτρια – τεχνολόγος αρχαίου υφάσματος.

12.30 Επίσκεψη στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών (Ελ. Βενιζέλου 12), ένα μυστικό διαμάντι της Αθήνας, Περιλαμβάνει μια πολύτιμη συλλογή σε ένα πανέμορφο κτήριο του αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν, έργο του αρχιτέκτονα Έρνστ Τσίλλερ. Το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα τους είδους του στον κόσμο. Η συλλογή των εκθεμάτων του περιλαμβάνει περισσότερα από 500.000 αρχαία νομίσματα, μολυβδόβουλα, μετάλλιασφραγιδόλιθους, αρχαία σταθμία και άλλα σχετικά αντικείμενα που ανάγονται από τον 14ο αιώνα π.Χ. μέχρι και σήμερα.

Εναλλακτική πρόταση (για όσους ενδιαφέρονται) : 12.30-Επίσκεψη στην παλιά βιοτεχνία Μέντη-Μουσείο Μπενάκη (Πετράλωνα, οδός Πολυφήμου). Η εικόνα των καταστημάτων στο κέντρο της πόλης που έσφυζε από ζωή, με  Αθηναίες να συνωστίζονται σε ένα από τα κλασικότερα υφασματάδικα της Αθήνας: τα καταστήματα Μέντη, αναπαριστώνται μέσα από τα υλικά και τα εργαλεία (νήματα, καρούλια, φούντες, υλικά νηματουργίας, καρουλίστρες)  της παλιάς ονομαστής βιοτεχνίας. Μετά το κλείσιμο της επιχείρησης το 2011, το Μουσείο Μπενάκη δέχτηκε τη γενναιόδωρη προσφορά της οικογένειας Μέντη, με σκοπό να δημιουργήσει ένα χώρο που θα αποτελεί ένα ζωντανό εργαστήριο-μουσείο, διασώζοντας έτσι μια τεχνογνωσία υπό εξαφάνιση.

14.30 Στάση για φαγητό. Στάση στο Μοναστηράκι  για βόλτα γύρω από τα   παζάρια της πολύβουης αυτής πλατείας,  με το γνωστότερο της Πλατείας Αβησσυνίας, που  στήνεται έξω από τα παλαιοπωλεία και τις αντικερί. Θα μείνουμε στην περιοχή αυτή για καφέ και φαγητό. Οι επιλογές είναι ποικίλες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.

Μετά το φαγητό, θα γίνει η επιβίβασή μας στο λεωφορείο με προορισμό  το Μουσείο Μπενάκη, σε  ακριβές σημείο που θα είναι προκαθορισμένο.

moyse;ia17.30 Επίσκεψη στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) στην περιοδική έκθεση «Ντουλαμάς ο Μεγαλοπρεπής»,  που οργανώθηκε σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα. Ο ντουλαμάς είναι ένα πανωφόρι αλλιώτικο από τ’ άλλα και η έκθεση  φωτίζει τις ποικίλες ερμηνείες του ενδύματος αυτού, που φορέθηκε στα Δυτικά Βαλκάνια στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Ντουλαμάς ο μεγαλοπρεπής,   είναι ένδυμα παραδοσιακό, μακρύ, κεντημένο με χρυσό κορδόνι. Στην πολύ ενδιαφέρουσα αυτή έκθεση παραδοσιακοί ανδρικοί ντουλαμάδες και γυναικεία πιρπιρί παρουσιάζονται μαζί με τις σύγχρονες «αναγνώσεις» τους από την ιστορικό μόδας και ενδυματολόγο Ιωάννα Παπαντωνίου, αλλά και άλλους πολύ σημαντικούς Έλληνες σχεδιαστές.

18.30-19.00 (περίπου): Αναχώρηση για το Βόλο με την ενδιάμεση στάση. Άφιξη στο Βόλο περίπου γύρω στις 10.30.

 

FacebookTwitterGoogle+Share