Κοραή 79, Βόλος

πρωτοχρονιάτικη πίτα 2014

000

To Διοικητικό Συμβούλιο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του,  την Δευτέρα 13.1.2014 στο ξενοδοχείο Πάρκ και ώρα  7 το απόγευμα,  παρουσία των μελών του και άλλων κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων της περιοχής μας.

Όπως έχει καθιερωθεί, κάθε χρόνο στην εκδήλωση αυτή,     το Λύκειο    των Ελληνίδων Βόλου,  τιμά προσωπικότητες της κοινωνικής και επιστημονικής ζωής του γυναικείου χώρου της πόλης μας,  που διακρίθηκαν για  το έργο τους και συνέβαλαν άμεσα ή έμμεσα στην πρόοδο του τόπου μας.

Mε αυτό το πνεύμα,  στη φετινή γιορταστική εκδήλωση  το Λύκειο θα τιμήσει  συμβολικά  δυο βολιώτισσες, δυο σημαντικές  προσωπικότητες της πνευματικής  ζωής του τόπου μας, σε ένδειξη ελάχιστης τιμής για την προσφορά τους στα ελληνικά γράμματα και την επιστήμη αλλά και για την προβολή της πόλης μας στο εξωτερικό. Πρόκειται για τις κυρίες Τιτίκα Δημητρούλια και Κλαίρη Συνοδινού, γέννημα θρέμμα βολιώτισσες που και οι δυο,  πριν από λίγους μήνες,  έλαβαν την ίδια κορυφαία  διάκριση, το παράσημο του Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα της Γαλλικής Δημοκρατίας,  η οποία θεσμοθετήθηκε από το Ναπολέοντα τον Α΄ προς τιμήν διακεκριμένων μελών του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου του Παρισιού και απονέμεται σε προσωπικότητες διεθνούς κύρους και προσφοράς.

Η πρώτη, Τιτίκα Δημητρούλια, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο. Όντας ακόμη μαθήτρια στην πόλη μας, επί αρκετά χρόνια γαλουχήθηκε στις αξίες του παραδοσιακού χορού από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου. Ύστερα έφυγε για σπουδές, ποτέ όμως δεν ξέχασε τον τόπο της.

                Η Τ. Δημητρούλια, πολυβραβευμένη και καταξιωμένη διεθνώς, σπούδασε ελληνική και γαλλική φιλολογία, μετάφραση και νέες τεχνολογίες στην Αθήνα και στο Παρίσι. Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδάσκει Θεωρία της Λογοτεχνίας και της Μετάφρασης στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ελληνόφωνων Μεταφραστών της Ακαδημίας Αθηνών. Επαγγελματίας μεταφράστρια, έχει συνεργαστεί με πολλούς εκδοτικούς οίκους, όπως και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και διάφορους οργανισμούς (Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής, Ελληνικό Φεστιβάλ, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης κ.ά.). Είναι κριτικός λογοτεχνίας, μόνιμη συνεργάτρια της εφημερίδας Καθημερινή της Κυριακής (στήλη Αποκρίσεις) και πολλών περιοδικών, έντυπων και ηλεκτρονικών. Διευθύνει μαζί με τον Κ.Γ. Παπαγεωργίου το περιοδικό Τα Ποιητικά. Έχει μεταφράσει μεταξύ άλλων έργα των: Marivaux, Louis Aragon, Paul Virilio, Michel Foucault, Victor Serge (βραβείο ΕΚΕΜΕΛ 2008), Jean Clair, Jean Giraudoux.  Έχει επίσης μεταφράσει πολλά λιμπρέτα, που έχουν παρασταθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Συμμετέχει σε πολλά επιστημονικά σωματεία και είναι Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφρασεολογίας.  Πρόσφατα,  η Γαλλική Κυβέρνηση την έχρισε Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques.

Η Κλαίρη Συνοδινού, γεννήθηκε επίσης και μεγάλωσε στο Βόλο. Με το Λύκειο συνδέεται με κομβική σχέση αφού υπήρξε από τις πρωτεργάτριες της πρώτης χορευτικής ομάδας του Λυκείου, από τη σύστασή της,  το 1965.

Επί σειρά ετών, διετέλεσε Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοπαθολογίας και Ψυχανάλυσης στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου αλλά και Ψυχοπαθολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris 7. Για το έργο της,   τιμήθηκε από την Γαλλική κυβέρνηση, για την μεγάλη προσφορά της στον Γαλλικό πολιτισμό, την επιστήμη και  τον άνθρωπο. Το βραβείο επέδωσε εκ μέρους της Γαλλικής Κυβέρνησης, ο Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου και Μορφωτικός Ακόλουθος κ. Olivier Descotes.

Επιστήμων με υψηλές ακαδημαϊκές περγαμηνές, ευαισθησία, σεμνότητα, ποιότητα και έντονη κοινωνική προσφορά η Κλαίρη Συνοδινού,  αναπτύσσει με διακριτικότητα,  πολύπλευρο και ουσιαστικό έργο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Από μικρή, γαλουχήθηκε με τις αρχές της ανιδιοτέλειας και της αλληλεγγύης, κάνοντας πράξη ζωής την έννοια της προσφοράς στον άνθρωπο. Στο μακροσκελές βιογραφικό της, καταγράφεται βήμα προς βήμα η μακρά και γόνιμη πορεία της στο πεδίο της Ψυχολογίας και της Ψυχανάλυσης, στην Ελλάδα και την Γαλλία, το σημαντικό κλινικό έργο που έχει προσφέρει, πολλές φορές αμισθί, αλλά και τις ερευνητικές εργασίες που έχει πραγματοποιήσει, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο και την ψυχική του υγεία.  Στην Γαλλία είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να συνεργαστεί με άτομα σημαντικής ανθρωπιστικής και επιστημονικής αξίας στην ψυχανάλυση, όπως η Γκιζέλα Πανκόφ, ο Αντρέ Γκρήν, ο Μισέλ Φαίν, ο Μισέλ Ντε Μυζάν, Μαρίλια Αϊζενστάιν-Αβέρωφ, Κλόντ Σματζά, το ζεύγος Μποτελλά και άλλους. Το 1993 επέστρεψε στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση από το Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου για να διδάξει, ως Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοπαθολογίας και Ψυχανάλυσης, συνεχίζοντας την συνεργασία λόγω των εποπτειών μεταπτυχιακών φοιτητών. Η διδασκαλία της επεκτείνεται στην Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία, επίσης με συμμετοχή σε ημερίδες και συνέδρια, διδασκαλία στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Καλαμάτας και άλλα, ενώ μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα συνεχίζει την συνεργασία της με την Ψυχαναλυτική Εταιρεία Παρισίων και το Ψυχοσωματικό Ινστιτούτο Παρισίων.

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+Share