Κοραή 79, Βόλος

Ήταν ένα απολαυστικό ταξίδι στο Αιγαίο, ένας διάλογος μουσικής και χορευτών

Ν. Οικονομίδης Σπανού φωτο

Λυκειόπαιδες εν χορώΚοσμοσυρροή, απίστευτο κέφι και  διάθεση, ατέλειωτος χορός  και πολύ διασκέδαση….. που θύμισαν παλιές καλές εποχές,   προχθές το μεσημέρι της Κυριακής «Της Απόκρεω»,  (3 Μαρτίου 2019)   στον  Σουΐπας Παλλάς!

Ένα κανονάκι, ένα μαντολίνο, ένα βιολί, του Νίκου Οικονομίδη και μια φωνή, της Κυριακής Σπανού, με πλούσιο νησιώτικο ρεπερτόριο ήταν αυτά,  που ενθουσίασαν τους παραβρισκόμενους και  μαγνήτισαν  στην «πίστα» εκατοντάδες άτομα, νέους και μεγαλύτερους και τους τράβηξαν για ώρες εκεί να στροβιλίζονται  εκστασιασμένοι από τις δοξαριές του μεγάλου βιολάτορα και τη γλυκιά φωνή της Κυριακής.  Μαζί με τους χορευτές των ομάδων του Λ.Ε.Β. συμμετείχαν επίσης  μέλη πολιτιστικών-χορευτικών συλλόγων του Βόλου της Μαγνησίας, της Θεσσαλονίκης και της Λαμίας, μαζί με ανθρώπους της παράδοσης που φρόντισαν να απολαύσουν την ωραία αυτή εκδήλωση. Προηγουμένως,  μια ομάδα μικρών χορευτών του Λυκείου υπό την διδασκαλία του Θ. Μπέα χόρεψαν κρητικούς χορούς κατενθουσιάζοντας το κοινό. Εκτός από τους φίλους του ΛΕΒ, το διοικητικό συμβούλιο, τον επικεφαλής των χορευτικών ομάδων κ. Γ. Πραντσίδη, τους δασκάλους, τις οικογένειες των χορευτών, έδωσαν το παρόν ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρ. Μπουκώρος, η εκπρόσωπος του Δήμου Βόλου-πρόεδρος ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, κ. Σ. Χάλαρη, ο υποψήφιος Δήμαρχος Βόλου κ. Ι. Αποστολάκης, εκπρόσωποι φορέων πολιτισμού, ενώ συγχαρητήρια μηνύματα έστειλαν τόσο η Υφυπουργός Οικονομικών κ. Παπανάτσιου όσο και ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Α. Μεϊκόπουλος.

οι χορευτές μας, Ν. Οικονομίδης, Κ. ΣπανούΉταν το αποκριάτικο γλέντι προς τιμήν  της Αιγαιοπελαγίτικης  θάλασσας  που μας ενώνει και μας εμπνέει, ένα ταξίδι με  ρότα τη μοναδική παραδοσιακή μουσική της….Μια περιδιάβαση απ’ άκρη σ’ άκρη σε ολόκληρο το Αιγαίο,  με συνταξιδιώτες τους συμμετέχοντες  στην αποκριάτικη αυτή εκδήλωση και πλοηγό τον φημισμένο βιολιστή,  Νίκο Οικονομίδη.    Τον αγαπημένο δεξιοτέχνη μουσικό που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Λυκείου των Ελληνίδων, τον άνθρωπο – δημιουργό από  τη Σχοινούσα  των Μικρών  Κυκλάδων που με σύνεση και σεβασμό στο ύφος και το ήθος του νησιώτικου τραγουδιού, δίνει δυναμικά το «παρών»  στα γλέντια και πανηγύρια του Αιγαίου,  εκφράζοντας με πάθος τα βιώματά του.

Προχθές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό μεταφέροντας  νοερά τους λάτρεις της παράδοσης στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, στα μεγάλα και στα μικρά νησάκια του απέραντου Αιγαίου, δίνοντας χρώμα, μουσική, τόνο, παλμό και ενθουσιασμό και δίνοντας μια άλλη αίσθηση για το ελληνικό αυθεντικό γλέντι. Στο γλέντι συμμετείχε μεγάλος αριθμός

Ο Ν. Οικονομίδης από μικρός στο νησάκι που γεννήθηκε (Σχοινούσα)  έφτιαχνε αυτοσχέδια μουσικά όργανα με ξύλα και μισινέζες  για να τον συνοδεύουν στο τραγούδι του. Στα δεκατέσσερά του χρόνια του ήρθε στην Αθήνα και βρέθηκε να σπουδάζει μουσική ως ειδικό ταλέντο στο Ωδείο Αθηνών με την παρέμβαση του Διονύση Σαββόπουλου. Γύρω στο 1974,  καταπιάστηκε με το βιολί και το πρώτο του μεροκάματο σε μια ταβέρνα  έγινε αφορμή να το «παιδέψει» για να βιοποριστεί. Από τότε έχουν περάσει 45 χρόνια και ο Νίκος με το βιολί έγιναν ένα, απέκτησαν σχέσεις καρδιάς. Η δουλειά του αποδεικνύει ότι σέβεται  το νησιώτικο τραγούδι σαν ιερό χώρο και τιμά  τους παλιούς παραδοσιακούς μουσικούς που διατήρησαν την απλότητα και την γοητεία του.

Η Κυριακή Σπανού γεννήθηκε στην Παροικιά της Πάρου και έγινε  τραγουδίστρια για να συνοδεύει το μουσικοχορευτικό συγκρότημα Νάουσας Πάρου,  του οποίου ήταν χορεύτρια και είχε διπλό ρόλο, χόρευε  και τραγουδούσε,  κατά περίπτωση.

Δηλώνει ότι είναι πολύ ευτυχισμένη, γιατί έχει ως επάγγελμα κάτι που την  εκφράζει και αγαπά πολύ. «Όταν χορεύω νιώθω απόλυτη ελευθερία, είναι η μεγάλη μου εκτόνωση, τραγουδώ για να χορεύει ο κόσμος και χορεύω και εγώ μαζί του, τα πόδια μου είναι ανεξέλεγκτα, παρασύρονται  από τον ρυθμό». Οι μουσικοί που τους συνόδεψαν  στο πετυχημένο αυτό αποκριάτικο γλέντι του Λυκείου των Ελληνίδων, είναι οι : Παναγιώτης Βέργος-σαντούρι και ο Αργύρης Ψαθάς- λαούτο.

 

ομάδα ΛΕΒΙάσων 1χορ. ζευγάριαπίστα τέρμα κόσμο

FacebookTwitterGoogle+Share