Κοραή 79, Βόλος

«Η ελαιοπαραγωγή στην αρχαιότητα : Από το απώτατο παρελθόν στο σήμερα».

00

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου οργανώνει διάλεξη με ομιλητή του Γιάννη Α. Πίκουλα, Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΙΑΚΑ), ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Η ελαιοπαραγωγή στην αρχαιότητα
: Από το απώτατο παρελθόν στο σήμερα».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 7.30 μ.μ. στο Κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» (Αίθουσα Νίκος Κολοβός). 

Η διάλεξη ανιχνεύει και τεκμηριώνει με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα και την αρχαία ελληνική γραμματεία τα στάδια της θεραπείας της ελιάς, της βασικής εταίρου της «Μεσογειακής Τριάδας». Ειδικότερα αναφέρεται στην ελαιοκαλλιέργεια και την τεχνολογία της παραγωγής ελαιολάδου κατά την αρχαιότητα, που μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα παρέμειναν αναλλοίωτα. Καλλιέργεια, συγκομιδή και παραγωγή παραμένει το τρίπτυχο της θεραπείας της ελιάς, ενώ τριμερής ήταν (και είναι) και η διαδικασία της τεχνολογίας της ελαιοπαραγωγής (τριβή – έκθλιψη – διαχωρισμός).

Μετά την ομιλία που θα συνοδεύεται και από διαφάνειες, θ’ ακολουθήσει ολιγόλεπτο  πρόγραμμα με τραγούδι και χορό από μέλη της ομάδας χορού του ΛΕΒ.

FacebookTwitterGoogle+Share