Κοραή 79, Βόλος

Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο Περιφερειακό Τμήμα χορού Αλμυρού

50072417_2452395584773813_9156343840930529280_n

Αφιερωμένη στους χορούς της Δωδεκανήσου ήταν η εξαιρετική από κάθε άποψη  προχθεσινή εκδήλωση του Περιφερειακού Τμήματος Χορού Αλμυρού του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου,  που έγινε στον Αλμυρό, με την  ευκαιρία κοπής της βασιλόπιτας.

49895562_2452393891440649_8433257552296280064_nΣτην εκδήλωση αυτή του  ΠΤΧΑ παρουσιάστηκαν  χοροί  κυρίως από τα νησιά της  Ρόδου, της Καλύμνου και από άλλα δωδεκάνησα,  συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας.  Τα τμήματα των ενηλίκων, εφήβων και παιδικών, με τη διδασκαλία και εποπτεία του   χοροδιδάσκαλου Φώτη  Σκαμαγκούλη καθώς και της Αγγελικής Ριζάκη και Κατερίνας Καλομοίρη εντυπωσίασαν το κοινό για την άρτια και συντονισμένη εμφάνισή τους.

 Πιο πριν,  στην κατάμεστη αίθουσα του  κτήματος Παπαθανασίου-Τιμπλαλέξη, ο  Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Γιαννιός πλαισιωμένος από τους μικρούς χορευτές και συνεπικουρούμενος από τον π. Ευστάθιο ευλόγησε την πίτα,  συγχαίροντας το Λύκειο και  ευχόμενος τη συνέχιση της προσπάθειας για τη διατήρηση του πολιτισμού και της παράδοσης. Την εκδήλωση άνοιξε η συνέφορος- στην Εφορεία Χορού του ΛΕΒ- Ρούλα Καπράλου ευχαριστώντας τους παραβρισκόμενους για την αθρόα συμμετοχή, τους χορηγούς και τους συντελεστές της εκδήλωσης, ενώ στη συνέχεια η πρόεδρος του ΛΕΒ Μ. Σπανού μαζί με το δ.σ. του ΛΕΒ ευχήθηκε στους μεγάλους και μικρούς χορευτές με τις οικογένειές τους κάθε καλό τονίζοντας ότι «είμαστε εδώ για να συμβάλλουμε στην εξοικείωση και την ευαισθητοποίηση των νέων γενιών με τις αξίες της ελληνικής ταυτότητας,   δίνοντας εκπαιδευτικά ερεθίσματα για τη συνέχιση, διατήρηση και προβολή της πλούσιας πολιτιστικής παρακαταθήκης που έχει αυτός ο υπέροχος τόπος του Αλμυρού και της Μαγνησίας γενικά». Αντίστοιχες ευχές απηύθυνε και ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Δημήτρης  Εσερίδης συγχαίροντας τους χορευτές, τους δασκάλους και τα μέλη του δ.σ. του ΛΕΒ για το έργο τους,  και ευχαριστώντας τους «για την εν γένει  δράση και την παρουσία του στην πόλη του Αλμυρού, υποσχόμενος ότι ο Δήμος στέκεται και θα σταθεί πάντα δίπλα τους».

IMG_7228-Λύκειο-Ελληνίδων-2019Οι κυρίες του δ.σ. του  ΛΕΒ που προετοίμασαν την ενδυματολογική επιμέλεια των τμημάτων του ΠΤΧΑ ήταν:  Ά. Καπουρνιώτη-αντιπρόεδρος και έφορος της γυναικείας ιματιοθήκης, Άννα Κουτσελίνη-έφορος χορού και παιδικής ιματιοθήκης, Κατερίνα Δουλκέρογλου-έφορος ανδρικής ιματιοθήκης και Ελένη Τόπα-μέλος του δ.σ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης οι κυρίες του δ.σ.  Κίρκη Παπαδήμα, Ντέμη Βλειώρα και Τέση Άνθη. Νοερά συμμετείχε και η συντονίστρια του ΠΤΧΑ εκ μέρους του ΛΕΒ,  Μάρω Τσιμπούκη,  η οποία λόγω απόστασης και καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσε  να παραβρεθεί.

Βεβαίως στην εκδήλωση παρούσες ήταν οι βασικές εθελόντριες  του Αλμυρού,  οι κυρίες που συμβάλουν αδιαλείπτως στη  λειτουργία του τμήματος και υποστήριξαν οργανωτικά και την εν λόγω εκδήλωση:  Ρούλα Καπράλου, Σόνια Γώγουλα και Βέλλα Σπανού.

Στην εκδήλωση, εκτός από τις οικογένειες και τους φίλους των χορευτών του ΠΤΧΑ,  παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων καθώς και χορευτές της ομάδας εμφανίσεων του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου συνοδευόμενοι από το δάσκαλό τους, Θανάση Μπέα.

 

Πολλά όμορφα και χρηστικά δώρα μοιράστηκαν και στο επίπεδο της λαχειοφόρου αγοράς που έγινε,  με  είδη που προσφέρθηκαν από τοπικά καταστήματα και επιχειρηματίες μέλη του  τοπικού Εμπορικού Συλλόγου, κυρίως  της περιοχής του  Αλμυρού.

Το παραδοσιακό γλέντι συνεχίστηκε έως αργά το απόγευμα, ταξιδεύοντας από τη Δωδεκάνησο σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές  της πατρίδας μας, αφήνοντας τους πολυπληθείς  συμμετέχοντες με  τις καλύτερες εντυπώσεις. Και του Χρόνου!

Υπενθυμίζεται ότι Περιφερειακό τμήμα χορού Αλμυρού του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της εξακτίνωσης του έργου της  διάσωσης και προβολής της νεότερης ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρο  το Νομό Μαγνησίας. Πρόκειται για  ένα τμήμα δυναμικό που συνεχίζει την επιτυχή του πορεία αριθμώντας έως σήμερα ένα σημαντικό αριθμό χορευτών και εθελοντών, σε τμήματα για παιδιά και τμήματα ενηλίκων. Στόχος της δημιουργίας του είναι η προβολή της πλούσιας σε λαογραφικά στοιχεία επαρχίας Αλμυρού,  άλλες συναφείς δράσεις και η τόνωση της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της πόλης του Αλμυρού.    Η ομάδα εμφανίσεων του Αλμυριώτικου Περιφερειακού Τμήματος του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, στην εννεαετή πορεία της,  εκτός από διάφορες εκδηλώσεις στον Αλμυρό και στο Βόλο  συμμετέχει με ιδιαίτερη επιτυχία  σε διοργανώσεις φορέων της περιοχής μας,  σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο με  πολιτιστικό, κοινωνικό και τουριστικό χαρακτήρα.

             

 

FacebookTwitterGoogle+Share