Κοραή 79, Βόλος

Σαββατοκύριακο στην Αθήνα: μια χειμωνιάτικη βόλτα πολιτισμού

όλοι μαζί

 

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου το περασμένο Σαββατοκύριακο 1 και 2 Δεκεμβρίου διοργάνωσε για τα μέλη και τους φίλους του μια πετυχημένη εκδρομή στην Αθήνα με πλούσιο εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο.  

ΒΤην πρώτη ημέρα οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση «Άρωμα Γυναίκας στην Ελληνική Ζωγραφική»  στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, όπου τους υποδέχτηκε και τους ξενάγησε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Μ. Λαμπράκη-Πλάκα.  Οι ογδόντα πέντε εξαίρετοι  πίνακες της νεοελληνικής ζωγραφικής, εκ των οποίων οι περισσότεροι προέρχονται από την Εθνική Πινακοθήκη,  προβάλουν την εικόνα της γυναίκας στους δύο αιώνες του ελεύθερου εθνικού μας βίου. Η έκθεση αυτή δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει τις μεταμορφώσεις της εικόνας της Ελληνίδας, μέσα από αντιπροσωπευτικές προσωπογραφίες, ηθογραφικές και οριενταλιστικές σκηνές, συμβολισμούς, αλληγορίες και πίνακες συγχρόνων ζωγράφων. Έργα των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων υψώνουν έναν ύμνο στη γυναίκα, ενώ παράλληλα μας μιλούν έμμεσα για τη θέση της μέσα στην ελληνική κοινωνία.

Το βράδυ παρακολούθησαν την θεατρική παράσταση «Ο Βυσσινόκηπος», με το εμβληματικό αριστούργημα του Άντον Τσέχωφ σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη. Σπουδαίες μονάδες του θεάτρου μας, όπως η Θέμις Μπαζάκα, Δ. Λιγνάδης, Κ. Καρβούνη, Α. Μαξίμου, Γ.Κότσιφας, Σ.Τουμάση, Γ. Μπινιάρης, Γ. Στόλλας, Αλ. Μαυρόπουλος, Γ. Γιαννούλης, Τ.Δημητρόπουλος, Γ. Νταλάρα όλοι μαζί φέρνουν τους θεατές αντιμέτωπους με την ιστορία ενός κόσμου που χάνεται ανεπιστρεπτί. Έναν αποχαιρετισμό σε μια εποχή που τελειώνει και δίνει τη θέση της σε μια καινούργια. Με υπέροχα σκηνικά και κουστούμια, με την εύθυμα μελαγχολική μουσική του Μάτσα και την διεισδυτική και ταυτόχρονα τρυφερή σκηνοθεσία του Μαρκουλάκη, έφυγαν όλοι προβληματισμένοι γιατί το έργο αυτό 115 χρόνια μετά από τότε που γράφτηκε εξακολουθεί να έχει μια σύγχρονη και επίκαιρη ματιά.

Την δεύτερη ημέρα, την Κυριακή, το πρόγραμμα ξεκίνησε από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και συγκεκριμένα   με την επίσκεψη και ξενάγηση στην θαυμάσια περιοδική του έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου». Τριακόσιες σαράντα αρχαιότητες από τις πλούσιες συλλογές του, που καλύπτουν από τη νεολιθική περίοδο μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, προσέφεραν στους επισκέπτες μια αισθητική πανδαισία, αφού η έκθεση μεταφέρει το πώς το «Κάλλος» αποτυπώνεται στα αρχαία έργα τέχνης. Ταυτόχρονα δεν παρέλειψαν να επισκεφθούν την μικρή αλλά σπάνια έκθεση  στον κεντρικό προθάλαμο του Μουσείου με τα επαναπατρισθένα κλεμμένα αρχαιολογικά ευρήματα των  Ναζί στην Μαγούλα Βισβίκη Βελεστίνου στην περίοδο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου (1941).

Στη συνέχεια,  ακολούθησε επίσκεψη στο Αρχοντικό  των Μπενιζέλων στην Πλάκα. Η ξενάγηση έγινε από τον Γ. Κίζη, ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ και αναστηλωτή του Μνημείου. Πρόκειται για  το παλαιότερο  σπίτι της Αθήνας (16ου-17ου αιώνα), ένα επιβλητικό κτίσμα, μοναδικό σωζόμενο δείγμα αρχοντικής κατοικίας των μεταβυζαντινών χρόνων και προγονικό σπίτι της  Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας.  Παραχωρήθηκε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών από το υπουργείο Πολιτισμού το 2000, και μεταμορφώθηκε σε ένα σύγχρονο βιωματικό μουσείο, με την απαραίτητη τεχνολογία.

ΜοναστΠαράλληλα με τα σπουδαία αυτά μνημεία και αφού ο καιρός ήταν καλός,  οι επισκέπτες  χάρηκαν, δια μέσου του πεζοδρόμου της Δ. Αρεοπαγίτου και της Αποστόλου Παύλου, την   ωραιότερη περιπατητική διαδρομή στο κέντρο της Αθήνας. Ο πιο όμορφος και αγαπημένος περίπατος των Αθηναίων και των ξένων επισκεπτών της πόλης που φέρνει τον περιπατητή μπροστά στα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της Αθήνας (Ολυμπιείο, Αρχαία Αγορά, Κεραμεικός, Ηρώδειο κ. ά), προσφέροντας πράσινο, ησυχία και στέκια για καφέ και χαλάρωση με θέα στην Ακρόπολη. Αυτό ακριβώς έκαναν και οι βολιώτες εκδρομείς μαζί με χιλιάδες  άλλους περιπατητές,  που είχαν ξεχυθεί και είχαν κατακλύσει ολόκληρη την περιοχή,  καταλήγοντας στο Θησείο και το Μοναστηράκι. Εκεί, και πριν την απογευματινή αναχώρηση του λεωφορείου που  τους επέστρεψε στο Βόλο,  υπήρχε ο χρόνος για σύντομες επισκέψεις στα κοντινά μαγαζιά, στα  κυριακάτικα παζάρια της πλατείας Αβησσυνίας,  μαζί με ενδιαφέρουσες επιλογές για φαγητό στην είσοδο της Ρωμαϊκής Αγοράς, ή στα καφενεία που βγάζουν τα τραπεζάκια τους στη σκιά των νεοκλασικών, που μοιάζουν με σκηνικό θεάτρου. Εκεί όπου η κίνηση ήταν ασφυκτική, αδιαχώρητο στην κυριολεξία  αλλά η ατμόσφαιρα μοναδική.  Ωραία χειμωνιάτικη εμπειρία!

 

FacebookTwitterGoogle+Share