Κοραή 79, Βόλος

Συμβολική απόδοση τιμής στους ευεργέτες, τους δωρητές και τους εθελοντές του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

To Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου τιμά συμβολικά τους αείμνηστους ευεργέτες,  τους δωρητές, τους διατελέσαντες προέδρους, τα μέλη και το σύνολο των  εθελοντών του σωματείου διαχρονικά με το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος,  την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018 μετά τη Θεία Λειτουργία. Αμέσως μετά,  θα προσφερθεί,  κατά τα καθιερωμένα, λιτή δεξίωση καφέ στο « Σπίτι Γαλήνης Χριστού».  

 «Ωφέλιμον δε το ευεργετείσθαι», αναφέρει στα Ηθικά Νικομάχεια ο Αριστοτέλης. Και το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου  έχει εισπράξει τις ωφέλειες των ευεργεσιών. Από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής του (1920) το Λύκειο «αγκαλιάστηκε» ζεστά από τους βολιώτες,  οι οποίοι αναγνώρισαν το σημαντικό ρόλο του στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και πρωτίστως  στο κοινωνικό του έργο  και ανέπτυξαν ισχυρούς δεσμούς με το σωματείο, ενισχύοντάς το με κάθε τρόπο. Οι κληροδότες του Λυκείου του εμπιστεύθηκαν κινητή ή ακίνητη περιουσία τους από αγάπη για το συνάνθρωπο, το συλλογικό όφελος, την προαγωγή της θέσης της γυναίκας, την πρόοδο της τοπικής κοινωνίας, τη διατήρηση και την προβολή της παράδοσης.  Έτσι, επιφανείς βολιώτισσες και βολιώτες στα χρόνια του Μεσοπολέμου, όταν η πόλη άκμαζε, αλλά και αργότερα σε όλες σχεδόν τις χρονικές περιόδους έως και πρόσφατα,   χρίστηκαν δικαίως μεγάλοι ή μικρότεροι ευεργέτες  του σωματείου.  Άνθρωποι που, κινήθηκαν με αγάπη και  ανιδιοτέλεια χωρίς  να επιζητούν ή να περιμένουν αντάλλαγμα. Βεβαίως υπάρχουν και άλλοι, μικρής εμβέλειας,  δωρητές που εμπιστεύονται στο ιστορικό μας σωματείο πολύτιμα κειμήλιά τους. Ένας σημαντικός κατάλογος ανθρώπων που εναποθέτει  τις προσδοκίες τους στην εκατόχρονη σχεδόν παρουσία, ζωή και δράση του Λυκείου,  κάτω από τις πτέρυγες του οποίου γαλουχήθηκαν στις  αξίες της εκπαίδευσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς  αμέτρητες  νέες και νέοι. Και βέβαια το όφελος αυτών των δωρεών δεν αφορά μόνο στο Λύκειο  αλλά κατ’ επέκταση σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία, αφού οι αποδέκτες του έργου αυτού είναι  οι ίδιοι οι πολίτες της.

Στόχος του ΛΕΒ είναι η ανάδειξη της προσφοράς και η μίμηση της πράξης του ευεργετισμού καθώς και  του εθελοντισμού από τους νεώτερους.  Ο κατάλογος των αείμνηστων εθελοντών που αφιερώθηκαν στους σκοπούς του ΛΕΒ με είναι μακρύς στα 98 χρόνια της διαδρομής του. Έχει μεγάλη σημασία  η ανάδειξη της αξίας της κοινωνικής προσφοράς στον τόπο μας και ιδιαίτερα στις μέρες μας. Tη συμβολική αυτή απόδοση   τιμής  το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου καθιέρωσε για πρώτη φορά το 1933, στο ετήσιο μνημόσυνο της Αμαλίας Ρήγα,  και επαναλαμβάνει αδιαλείπτως έως και σήμερα.

 

 

FacebookTwitterGoogle+Share