Κοραή 79, Βόλος

μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού για γυναίκες

To Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου συνεχίζοντας την παράδοση εθελοντικής προσφοράς στην εκπαίδευση και την κοινωνική στήριξη μεταξύ των γυναικών, που έθεσε η Καλλιρρόη Παρρέν ως στόχο για το ΛτΕ κατά την ίδρυσή του, το 1911,  που αφορούσε  στην εκπαίδευση  και την αναβάθμιση της θέσης των γυναικών, ξεκινά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα  ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού για γυναίκες ομογενείς και αλλοδαπές.

Η γλώσσα είναι πολύτιμη για την καθημερινότητα και τη διεκδίκηση δικαιωμάτων από τους μετανάστες/τριες. Ο σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι οι εκπαιδευόμενοι κατά πρώτον να αποκτήσουν τις γλωσσικές δεξιότητες και τις πρακτικές κοινωνικές και διαπολιτισμικές ικανότητες που απαιτούνται για την κοινωνική ένταξη των ίδιων και των οικογενειών τους και κατά δεύτερον να   συμβάλει στην ενδυνάμωση των γυναικών αυτών  που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και θα βοηθηθούν  να ενταχθούν ομαλότερα ανάμεσά μας.

Άλλωστε το Λύκειο των Ελληνίδων είναι ο αρχαιότερος γυναικείος φορέας,  που πριν ακόμη έναν αιώνα,   υλοποίησε για αναλφάβητες άπορες  εργαζόμενες γυναίκες ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης όπως π.χ. το Κυριακό Σχολείο και άλλα συναφή εκπαιδευτικά προγράμματα συνεισφέροντας αποτελεσματικά στην αναβάθμιση της θέσης τους στην οικογένεια και στην κοινωνία.

Με αυτό το πνεύμα,   το Φιλολογικό Τμήμα  του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου   έχει από καιρό ενεργοποιηθεί και,  ήδη, βρέθηκαν οι πρώτοι εθελοντές εκπαιδευτικοί, κυρίως φιλόλογοι συνταξιούχοι,  που προτίθενται ν’  αναλάβουν το έργο της διδασκαλίας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε γυναίκες ομογενείς και μετανάστριες, των οποίων η διαμονή έχει μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα στο Βόλο. Τα μαθήματα, τα οποία θα παρέχονται δωρεάν, εκτός από μια συμβολική εγγραφή,  θα πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα στο χώρο του Λυκείου και μετά από συνεννόηση με τις ίδιες τις ενδιαφερόμενες.

Να σημειωθεί επίσης ότι  το κεντρικό Λύκειο (Αθηνών) υλοποιεί αντίστοιχα μαθήματα εδώ και δεκαέξι  χρόνια στο Μέγαρο Αντωνοπούλου (Λ. Αλεξάνδρας 4) με συστηματικό τρόπο και μεγάλη κοινωνική απήχηση.

Για την πληρέστερη προώθηση αυτής της δράσης ήδη έχει ενημερωθεί το Συμβούλιο Μεταναστών του Δήμου Βόλου προκειμένου να επιτευχθεί  η μεγαλύτερη  δυνατή ενημέρωση των γυναικών που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν αυτά τα μαθήματα,  μέσω των εκπροσώπων των φορέων που συμμετέχουν στον παραπάνω φορέα.

Για συμμετοχή και πληροφορίες: 2421033938 καθημερινά στις ώρες 09-14.00 και 6974101096.

Share
Share